Sumber: Google Pixel Watch berjalan pada cip yang sama seperti 2018 Galaxy Watch

Pada hari Rabu, Google disahkan secara rasmi bahawa ia sedang membuat Pixel Watch, tetapi pratonton yang disediakan adalah ringan pada spesifikasi konkrit kerana ketersediaan masih beberapa bulan lagi. 9to5Google kini telah mengetahui bahawa Pixel Watch dikuasakan oleh cip Exynos yang pada asalnya diperkenalkan dengan Samsung Galaxy Watch dari 2018.

Menurut sumber, Pixel Watch Google menggunakan Exynos 9110cip Samsung yang dahulunya pertama kali dikeluarkan pada Ogos 2018.

Lewat tahun lepas, kami melaporkan bahawa Pixel Watch adalah kemungkinan besar menggunakan cipset Samsung. Ramai beranggapan bahawa Google akan memanfaatkan Exynos W920 yang baru diumumkan yang ditemui pada Galaxy Watch 4. Ini akan memberikan Pixel Watch manfaat prestasi dan kecekapan terkini yang dikaitkan dengan cip 5 nanometer dan teras Corex-A55.

Sebaliknya, Exynos 9110 dibina pada proses 10nm dengan dua teras Cortex-A53. Ini serupa dengan Snapdragon Wear 4100+, walaupun cip Qualcomm itu adalah 12nm, yang seterusnya, kurang cekap. Dengan pelancaran W920, Samsung digembar-gemburkan “Prestasi CPU sekitar 20 peratus dan prestasi grafik sepuluh kali lebih baik daripada pendahulunya.”

Google berkemungkinan besar menggunakan cip yang lebih lama kerana projek Pixel Watch telah bermula beberapa lama dahulu. Apabila pembangunan awal pada Pixel Watch bermula, ketika 9110 adalah baharu, ia berdasarkan Android 9 Pie sebelum kemudian bertukar kepada Android 11.

Pada masa Exynos W920 tersedia – dengan andaian Samsung sudah menjual kepada pihak ketiga – menukar set cip mungkin telah melambatkan pembangunan Pixel Watch dan melancarkan terlalu banyak untuk menjamin perubahan komponen teras. Setakat yang kita tahu hari ini, tiada apa-apa yang boleh dicadangkan bahawa perkara itu berlaku.

Namun begitu, amat memalukan bahawa peranti Pixel yang ditunggu-tunggu ini tidak menggunakan spesifikasi terbaharu mutlak selepas sekian lama. Exynos 9110 pertama kali digunakan pada Samsung asal Jam Tangan Galaxyyang dikeluarkan pada Q3 2018. Ia juga ditemui pada 2019 Tonton Aktif dan Aktif 2serta Galaxy Watch 3 dari Ogos 2020. Disebabkan oleh Tizen, anda tidak boleh membuat perbandingan bateri atau prestasi.

Sudah tentu, chipset bukanlah segala-galanya. Untuk itu, kita juga boleh melihat Pixel 6 milik Google sendiri, yang mengasaskan pemproses Tensornya pada cip ketinggalan zaman secara teknikal berbanding tawaran Snapdragon terkini. Sama pentingnya ialah cara Google mengoptimumkan perkakasan. Persoalan besar ialah bagaimana cip lama ini memberi kesan kepada hayat bateri. Kami sebelum ini melaporkan bahawa Pixel Watch akan mempunyai a Bateri 300mAh.

Sebagai perbandingan, Fossil Gen 6 mempunyai bateri dan chipset bersaiz serupa (walaupun pada 12nm) dan secara rasmi dikatakan mendapat 24 jam, iaitu apa yang kami temui juga. Itu juga pada Wear OS 2, yang dikatakan kurang cekap pada bateri. Pertimbangan lain ialah bagaimana Google agak tersirat bahawa Snapdragon 4100+ tidak mencukupi untuk menjalankan Wear OS 3. Secara khusus, Google berkata bahawa – “dalam beberapa kes terhad” – pengalaman pengguna pada 4100+ jam tangan sedia ada pada Wear OS 2 akan “terjejas” selepas naik taraf. Tidak jelas sama ada ini memberi kesan kepada Pixel Watch dalam apa jua cara kerana ia dilancarkan dengan Wear OS 3 di luar kotak dan harus dioptimumkan sepenuhnya.

9to5Google’s Take

Pixel Watch sepatutnya dilancarkan pada musim gugur ini dengan Pixel 7 dan 7 Pro. Kemungkinan Samsung akan mengeluarkan peranti Wear OS generasi kedua sebelum itu, dan khabar angin telah mengatakan akan ada bateri yang lebih besar, kerana itu adalah kritikan berbanding dengan barang boleh pakai Tizen yang datang sebelum ini. Bagi mereka yang mahukan spesifikasi terkini dan terbaik, “Galaxy Watch 5” mungkin merupakan pembelian yang lebih baik, sehingga menjejaskan Pixel Watch. Yang berkata, penambahan perisian Google, seperti pada telefon Pixel, boleh memberikan kaunter yang ketara, dan Pixel Watch mungkin akan cemerlang dalam kesihatan dan kecergasan kerana Fitbit.

Ben Schoon dan Kyle Bradshaw menyumbang kepada siaran ini

FTC: Kami menggunakan pautan ahli gabungan automatik yang menjana pendapatan. Lagi.


Lihat 9to5Google di YouTube untuk berita lanjut:

We wish to give thanks to the writer of this article for this amazing material

Sumber: Google Pixel Watch berjalan pada cip yang sama seperti 2018 Galaxy Watch


Take a look at our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/