Super Mario Bros.’ Blok Ikonik Memegang Lebih Banyak Syiling Daripada Yang Anda Fikirkan

Mario berpiksel melompat berhampiran blok.

Gambar: Nintendo / Mario Wiki

Tanpa berfikir terlalu keras mengenainya, berapakah jumlah maksimum syiling yang boleh anda tumbangkan daripada blok berbilang syiling dalam bentuk asal Super Mario Bros.? Adakah anda berkata 10? Nah, anda salah, tetapi itu bukan salah anda. Anda belum menyelami kod permainan berusia hampir 37 tahun itu seperti orang aneh.

Kita tahu sekarang bahawa Super Mario Bros. blok mempunyai had masa dan bukannya had syiling, membenarkan pemain untuk berulang kali menghentak kepala Mario ke bahagian bawahnya dalam masa beberapa saat untuk meraih sebanyak mungkin syiling. Tetapi ini tidak selalu menjadi pengetahuan umum. Pukul butang di bawah blok ini biasanya memberi ganjaran 10 syiling, malah panduan strategi rasmi pada era itu merujuk kepada mereka sebagai blok 10 syiling.

Kosmic, peringkat tinggi Super Mario Bros. pemain yang kini memegang masa 10 teratas dalam kategori larian pantas permainan Nintendo klasik yang paling popular, baru-baru ini berkongsi video menarik tentang blok syiling. Nampaknya mungkin untuk mendapatkan sebanyak 16 syiling daripada blok ini, tetapi sudah tentu, feat memerlukan kedua-dua pengetahuan yang rumit tentang pengaturcaraan permainan dan beberapa input bingkai yang sempurna.

Jika anda sudah biasa dengan Super Mario Bros. berlari pantas, kemungkinan besar anda pernah mendengar tentang “peraturan bingkai”, pemalar matematik di mana-mana dalam kod permainan yang turut mempengaruhi blok syiling.

Peraturan bingkai ialah kitaran 21 bingkai yang berulang Super Mario Bros. digunakan untuk menentukan pelbagai aspek permainan. Peralihan tahap, sebagai contoh, tidak berlaku sehingga pembilang peraturan bingkai bergolek enam kali, tetapi peraturan bingkai semasa apabila peringkat selesai tidak perlu melepasi sepenuhnya untuk dikira. Ia boleh berada di mana-mana sahaja daripada bingkai pertama hingga bingkai kedua puluh satu, yang bermaksud peralihan tahap berjulat daripada 106 bingkai (sekitar 1.8 saat) hingga 126 bingkai (sekitar 2.1 saat).

Untuk maklumat lanjut tentang peraturan bingkai dan cara ia mempengaruhi Super Mario Bros. rekod dunia, pastikan anda melihat video di bawah oleh Bismuth, seorang lagi pelari laju. Dia jauh lebih bijak daripada saya.

Blok syiling, seperti yang dijelaskan oleh Kosmic, hanya boleh dipukul semasa 11 tanda pada kaunter peraturan bingkai serta-merta selepas interaksi pertama Mario dengan blok tersebut. Mengoptimumkan syiling yang anda boleh picit keluar dari blok, oleh itu, mengikut prinsip yang bertentangan sebagai mencukur masa antara peralihan tahap. Daripada cuba menyelesaikan peringkat di tamat peraturan bingkai untuk menyimpan bingkai, anda mahu memukul blok syiling di permulaan peraturan bingkai untuk memberi Mario lebih masa untuk melompat.

Kosmic mengira bahawa jumlah masa maksimum untuk memukul blok syiling ialah 230 bingkai (sekitar 3.8 saat) selepas pukulan pertama. Bahagikan itu oleh 16 bingkai Mario perlu menunggu animasi blok dimainkan sebelum ia boleh dipukul semula, dan anda mendapat 14 hits. Tambah itu kepada satu syiling percuma yang anda dapat pada kedua-dua permulaan dan penghujung keseluruhan jujukan ini (blok itu kekal aktif sehingga anda menekannya sekali lagi selepas pemasanya tamat), dan hasilnya ialah sejumlah besar 16 syiling.

Teruskan dan berehat jika anda mendapati semua matematik itu menggembirakan. Selebihnya blog ini akan menunggu anda apabila anda kembali.

Mungkin lebih luar biasa adalah hakikat bahawa mahir Super Mario Bros. pemain kadangkala boleh melakukan ini tanpa kaunter peraturan bingkai yang boleh dilihat. Beberapa contoh termasuk Kosmic sendiri mendapat blok 16 syiling di tengah-tengah a Super Mario Bros. 35 perlawanan (berehat dengan aman) dan pelari laju legenda AndrewG berbuat demikian semasa larian skor tinggi kembali pada tahun 2016.

Super Mario Bros. ialah contoh menarik tentang cara permainan yang kelihatan ringkas dan topi lama boleh menyembunyikan rahsia teknikal yang luar biasa di bawah muka depan berpikselnya. Ia mungkin satu-satunya permainan yang paling dikenali dalam sejarah, tetapi tiga dekad dan permainan yang tidak terkira banyaknya masih belum mendedahkan semua kerumitannya untuk pemain biasa. Kami sangat bertuah orang yang berpengetahuan seperti Kosmic ada untuk memberikan pelajaran yang menyeronokkan dan bermaklumat ini tentang cara Nintendo membangunkan salah satu permainan video terhebat sepanjang zaman.

We would like to give thanks to the author of this article for this remarkable material

Super Mario Bros.’ Blok Ikonik Memegang Lebih Banyak Syiling Daripada Yang Anda Fikirkan


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/