Surat Terbuka kepada CMA – Penguasa Permainan

Penafian: pandangan yang dinyatakan di bawah adalah pandangan pengarang semata-mata dan tidak mewakili kedudukan rasmi lordsofgaming.net

Minggu ini, yang Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran UK menjemput orang ramai menyatakan pandangan mengenai Cadangan pengambilalihan Activision-Blizzard-King oleh Microsoft. Saya mengambil peluang untuk berbuat demikian. Surat yang saya hantar kepada mereka, secara keseluruhannya, ada di bawah.

Kepada Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran:

Saya ingin memulakan ucapan saya dengan mengucapkan terima kasih kepada organisasi anda dan ahlinya atas usaha gigih anda untuk memastikan peningkatan pengguna di United Kingdom dan, sememangnya, di seluruh dunia. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kerana membenarkan orang ramai berkongsi pendapat mereka tentang cadangan pengambilalihan Activision-Blizzard-King oleh Microsoft.

Sebelum berkongsi pandangan saya tentang cadangan pengambilalihan ini, saya ingin berkongsi secara ringkas latar belakang saya dengan industri permainan untuk menyediakan konteks bagi kenyataan saya dan mendedahkan sebarang berat sebelah yang mungkin saya miliki. Saya telah menjadi pengguna dalam industri permainan selama lebih 20 tahun. Sepanjang masa itu, saya telah memiliki berbilang konsol yang dikeluarkan oleh setiap pembuat konsol terkemuka hari ini: Microsoft, Nintendo dan Sony. Untuk tahun lepas, saya juga pernah berkhidmat sebagai penulis untuk outlet kewartawanan lordsofgaming.net.

Pada permulaan generasi konsol ini, saya memutuskan untuk membeli Xbox Series X melalui PlayStation 5, setelah memutuskan bahawa saya lebih suka cadangan nilai yang ditawarkan oleh jenama Microsoft sebagai titik masuk ke dalam generasi permainan ini. Saya menjangkakan bahawa saya juga akan membeli Playstation 5 sebelum tamat generasi semasa.

Setelah berkata demikian, saya percaya penemuan sementara daripada semakan Fasa 1 CMA mengenai penggabungan itu melebih-lebihkan kemungkinan bahaya daripada pemerolehan ini dan mengecilkan kedua-dua kemungkinan dan magnitud potensi manfaatnya. Pada pandangan saya, kemungkinan besar hasil pengambilalihan ini akan membawa kepada persaingan yang lebih mantap dalam industri permainan untuk peningkatan pengguna.

Kesan pada Platform Konsol

Dalam kenyataan isunya, CMA menunjukkan bahawa salah satu fokus penyiasatan Fasa 2nya ialah potensi bahaya yang mungkin datang kepada pesaing konsol Xbox (terutamanya Playstation) sekiranya Xbox memutuskan untuk menggunakan pemilikan hartanah Activision untuk cuba memenangi bahagian pasaran. melalui eksklusif, penetapan harga atau penurunan kualiti. Saya bersetuju dengan penegasan CMA bahawa Microsoft mungkin mempunyai insentif komersial untuk melakukan ini untuk memacu pertalian untuk platform mereka.

Dengan itu, memandangkan komitmen awam mereka untuk disimpan Panggilan Tugas pada PlayStation dengan pariti ciri dan kandungan, kemungkinan besar mereka akan memacu pertalian dengan menambahkan katalog Activision dan permainan masa depan pada Game Pass, memberikan produk kepada pengguna pada titik harga yang lebih rendah. Dalam pembacaan saya, pendekatan ini akan memberi manfaat kerana dua sebab.

  1. Tidak hadir penggabungan, setiap pengguna yang ingin bermain permainan seperti Panggilan Tugas atau yang akan datang Diablo IV perlu membelinya pada harga penuh. Selepas penyempurnaan penggabungan, pilihan itu akan kekal tersedia kepada setiap pengguna, tetapi pengguna yang memiliki Xbox, PC berkebolehan, atau keupayaan mengakses permainan awan juga akan mempunyai pilihan untuk memainkan tajuk melalui langganan yang lebih murah.
  2. Dari masa ke masa, pendekatan ini boleh membawa kepada penggunaan platform konsol Xbox yang lebih meluas, mengetatkan jurang luas semasa antara bahagian pasaran Microsoft dan Sony dan, yang lebih penting, kuasa pasaran. Sekiranya persaingan antara dua pengeluar konsol ini lebih dekat pada masa hadapan, ini akan memberi manfaat kepada pengguna. Saya akan memberikan hanya satu contoh mengapa di bawah, kerana saya yakin responden lain akan memberikan yang lain.

Salah satu cara di mana magnitud peneraju pasaran semasa Sony memudaratkan pengguna adalah dalam keupayaannya untuk mendapatkan eksklusif sepenuhnya atau bermasa daripada pembangun dan penerbit pihak ketiga. Disebabkan peneraju pasaran yang menguasai yang telah diperolehinya sejak sembilan tahun lalu, Sony mampu mendapatkan keadaan yang menggalakkan pada tawaran ini dengan cara yang tidak dapat dilakukan oleh Microsoft.

Sebabnya hanya aritmetik. Untuk meyakinkan rakan kongsi pihak ketiga untuk memeterai perjanjian eksklusif, Sony mesti menawarkan rakan kongsi itu lebih banyak wang daripada yang dijangka akan hilang dengan tidak mengeluarkan pada Xbox (atau dengan mengeluarkan pada Xbox setahun atau lebih kemudian). Microsoft, sudah tentu, perlu melakukan perkara yang sama.

Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya berdaya maju untuk Sony kerana perbezaan drastik dalam asas pemasangan pada platform mereka. Dengan jumlah asas pemasangan gabungan sebanyak 150 juta+, berbanding Xbox 60-70 juta, keadaan di mana perjanjian sedemikian berdaya maju secara komersial untuk Sony adalah jauh lebih luas berbanding dengan Microsoft.

Walaupun ini adalah amalan perniagaan yang sah dan sebahagian daripada strategi Sony untuk memacu pertalian untuk konsolnya, ia membawa bahaya kepada mana-mana pengguna tanpa platform PlayStation. Tanpa perjanjian sedemikian, saya akan dapat bermain permainan seperti Pembuatan Semula Final Fantasy 7Berdarah, dan Spiderman Marvel pada Xbox saya. Sebaliknya, saya terpaksa membeli Playstation 4. Orang lain yang lebih murah tidak dapat memainkannya.

Sekiranya persaingan antara kedua-dua konsol lebih dekat, latihan kuasa pasaran yang merosakkan itu akan menjadi lebih jarang dan lebih mahal. Ini hanyalah salah satu daripada banyak contoh betapa persaingan yang lebih erat antara kedua-dua pengeluar akan meningkatkan kebajikan.

Kesan pada Perkhidmatan Langganan Berbilang Permainan

Logo CMA

CMA membuat keputusan bijak untuk menyiasat sama ada Game Pass, boleh dikatakan perkhidmatan langganan berbilang permainan dengan reputasi terkuat dalam industri permainan hari ini, akan diperkukuh dengan penambahan katalog Activision-Blizzard-King untuk merampas semasa dan masa depan pesaing. Walau bagaimanapun, saya percaya siasatan menyeluruh akan membawa kepada kesimpulan bahawa penambahan ini kepada Pas Permainan, walaupun agak besar, tidak akan membawa kepada pengurangan ketara persaingan dalam pasaran permainan. Ini kerana dua sebab.

Pertama, untuk masa hadapan yang boleh dijangka, kejayaan perkhidmatan langganan akan dikekang oleh persaingan mereka dengan permainan beli-untuk-bermain dan percuma-untuk-bermain. Jika, sebagai contoh, Microsoft menaikkan harga Game Pass kepada $30 sebulan selepas pemerolehan, pengguna seperti saya mungkin akan berhenti melanggan dan sebaliknya membeli permainan yang ingin kami mainkan “a la carte.” Model pengedaran ini adalah alternatif yang tersedia untuk pengguna. Dengan itu, walaupun dalam senario hipotesis di mana perkhidmatan langganan sesebuah firma menjadi dominan ke atas perkhidmatan pesaingnya, ia tidak bermakna firma itu akan menggunakan kuasa pasaran yang tidak wajar. Firma itu masih perlu bersaing pada harga, kualiti dan bidang lain.

Kedua, walaupun dengan penambahan Activision-Blizzard-King, Microsoft bukan satu-satunya firma yang mampu membawa perkhidmatan langganan yang menarik ke pasaran. Kedua-dua pesaing konsol utama semasanya mempunyai harta intelek dan francais yang besar yang boleh menyediakan asas yang kukuh untuk pesaing untuk Game Pass. Sesungguhnya, Sony telah mengambil langkah yang bermakna ke arah bersaing secara langsung dengan Game Pass dalam menstruktur semula perkhidmatan PlayStation Plusnya.

Dalam masa depan hipotesis di mana langganan menjadi cara dominan pengguna memilih untuk mengakses permainan, pesaing seperti Sony dan Nintendo boleh memanfaatkan hartanah mereka, perkongsian dengan pembangun dan penerbit pihak ketiga serta pemerolehan mereka sendiri untuk bersaing secara langsung dengan tawaran Pas Permainan Microsoft. . Persaingan langsung ini akan memberi manfaat kepada pengguna pada setiap platform.

Kesan pada Cloud Gaming

Akhirnya, CMA menyampaikan dalam pemfailannya bahawa ia juga sedang meneroka “sama ada penggabungan itu boleh memberi kesan negatif kepada masa depan permainan awan.” Selanjutnya, Pihak Berkuasa menyatakan bahawa kebimbangan khusus ialah sama ada “ekosistem berbilang produk” Microsoft boleh memberikan kelebihan yang tidak dapat diatasi berbanding pesaing semasa dan akan datang. Ini adalah satu lagi baris siasatan yang munasabah; walau bagaimanapun, pada fikiran saya, bahaya mengawal selia atas alasan ini lebih besar kemungkinan dan skopnya daripada potensi manfaat.

Pada pandangan saya, permainan awan adalah sangat baharu dan tidak terbukti sebagai produk pengguna sehingga pengawal selia harus berhati-hati menggunakan kuasa mereka dengan cara yang mungkin menghalang pertumbuhannya secara buatan. Walaupun permainan awan pada masa ini hanya digunakan oleh peratusan kecil pemain, sebagai teknologi, ia berpotensi membawa manfaat yang besar kepada pengguna, pembangun dan penerbit. Malah pada masa ini, ia boleh mengurangkan titik geseran semasa yang menghalang pengguna daripada mengakses permainan berkualiti tinggi, seperti keperluan untuk membeli konsol mahal, PC, atau (dalam beberapa kes) malah pengawal. Microsoft juga sedang menggunakan ekosistem awannya untuk mengurangkan titik kesakitan bagi pembangun melalui usaha seperti program ID@Azure. Jika CMA menghalang penyempurnaan pemerolehan ini, ia boleh menghalang penggunaan teknologi ini dengan ketara oleh pengguna dan dengan itu sama ada menangguhkan atau menghalang faedah yang mungkin dibawanya kepada industri.

Selain itu, sementara CMA betul-betul menyatakan bahawa Microsoft mempunyai potensi kelebihan dalam mana-mana pasaran permainan awan masa depan disebabkan ekosistem berbilang produknya, saya fikir kebimbangannya tentang kelebihan itu tidak pada tempatnya. Sebagai permulaan, saya tidak fikir seseorang boleh berhujah dengan munasabah bahawa kelebihannya begitu hebat sehingga berpotensi menghalang pemain lain daripada dapat bersaing secara bermakna.

Kedua, dan lebih penting lagi, faktor yang sama yang memberi kelebihan kepada Microsoft dalam persaingan awan juga boleh digambarkan sebagai kecekapan. Seperti yang diketahui oleh ahli CMA, kecekapan pasaran (termasuk dalam pasaran digital) cenderung memberi manfaat kepada pengguna, kerana menghapuskan kos dalam rantaian bekalan paling kerap membawa kepada harga yang lebih rendah untuk pengguna.

Walau bagaimanapun, CMA mungkin tidak menyedari bahawa terdapat analog untuk ini dalam sejarah industri permainan baru-baru ini. Sepanjang generasi konsol yang lalu, terdapat perubahan dramatik dalam arah aliran pengguna: iaitu, sebahagian besar pengguna kini membeli permainan secara digital dan bukannya secara fizikal. Pada fikiran saya, sebab utama untuk ini adalah kecekapan pasaran dan pengurangan geseran. Pembangun dan penerbit mengurangkan kos dengan membuat secara fizikal dan menghantar lebih sedikit cakera dan kes cakera. Selain itu, penghantaran kandungan terus ke rumah pengguna menghilangkan keperluan untuk peruncit pihak ketiga. Kos yang dikurangkan ini sering diserahkan kepada pengguna dalam bentuk jualan yang lebih kerap dan dramatik daripada yang akan ditemui di peruncit fizikal. Harga yang dikurangkan ini, digabungkan dengan kemudahan keupayaan untuk memuat turun permainan dari sofa anda, telah mendorong pengguna secara meluas untuk memilih digital sebagai cara penghantaran produk berbanding fizikal.

Bahawa Microsoft mempunyai ekosistem berbilang produk yang boleh dimanfaatkan untuk mengukuhkan tawarannya untuk permainan awan bermakna ia mempunyai kecekapan yang mungkin tidak dimiliki oleh firma lain. Jika itu membawa kepada Microsoft menjadi peneraju pasaran pada masa hadapan permainan awan, itu hanya boleh disebabkan oleh Microsoft menggunakan kecekapan tersebut untuk menyampaikan nilai kepada penggunanya.

Kesimpulan

Sebagai pengguna yang akan mendapat manfaat secara langsung dan serta-merta daripada penyiapan urus niaga ini, saya meminta CMA untuk mempertimbangkan dengan teliti pelbagai kecekapan dan keputusan meningkatkan kebajikan pengguna penggabungan ini semasa ia meneruskan siasatan Fasa 2nya. Saya yakin bahawa, dalam penyiasatan anda, anda akan membuat banyak kesimpulan yang sama yang saya ada.

Terima kasih atas masa anda.

Dengan Syukur,

Steve Perry

We want to thank the author of this post for this incredible web content

Surat Terbuka kepada CMA – Penguasa Permainan


You can find our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/