Telefon Apple dan Android digodam oleh perisian pengintip Itali, kata Google

Alat penggodaman syarikat Itali digunakan untuk mengintip telefon pintar Apple dan Android di Itali dan Kazakhstan, Abjad Kata Google Inc dalam laporan baharu.

Lab RCS yang berpangkalan di Milan, yang laman web mendakwa agensi penguatkuasa undang-undang Eropah sebagai pelanggan, membangunkan alat untuk mengintip mesej peribadi dan kenalan peranti yang disasarkan, kata laporan itu.

Pengawal selia Eropah dan Amerika telah menimbang peraturan baharu yang berpotensi berhubung penjualan dan import perisian pengintip.

“Vendor ini membolehkan percambahan alat penggodaman berbahaya dan mempersenjatai kerajaan yang tidak akan dapat membangunkan keupayaan ini secara dalaman,” Google berkata.

Kerajaan-kerajaan di Itali dan Kazakhstan tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Jurucakap Apple berkata syarikat itu telah membatalkan semua akaun dan sijil yang diketahui berkaitan dengan kempen penggodaman ini.

RCS Lab berkata produk dan perkhidmatannya mematuhi peraturan Eropah dan membantu agensi penguatkuasaan undang-undang menyiasat jenayah.

“Kakitangan RCS Lab tidak terdedah, atau mengambil bahagian dalam sebarang aktiviti yang dijalankan oleh pelanggan yang berkaitan,” katanya kepada Reuters dalam e-mel, sambil menambah ia mengutuk sebarang penyalahgunaan produknya.

Google berkata ia telah mengambil langkah untuk melindungi penggunanya Android sistem pengendalian dan memaklumkan mereka tentang perisian pengintip, yang dikenali sebagai Hermit.

Industri global yang membuat perisian pengintip untuk kerajaan telah berkembang, dengan lebih banyak syarikat membangunkan alat pemintasan untuk penguatkuasaan undang-undang. Aktivis anti-pemantauan menuduh mereka membantu kerajaan yang dalam beberapa kes menggunakan alat sedemikian untuk membanteras hak asasi manusia dan hak sivil.

Industri ini mendapat perhatian global apabila perisian pengintip Pegasus firma pengawasan Israel NSO berada dalam beberapa tahun kebelakangan ini didapati telah digunakan oleh pelbagai kerajaan untuk mengintip wartawan, aktivis, dan penentang.

Walaupun alat RCS Lab mungkin tidak sesembunyi Pegasus, ia masih boleh membaca mesej dan melihat kata laluan, kata Bill Marczak, seorang penyelidik keselamatan dengan badan pemerhati digital Citizen Lab.

“Ini menunjukkan bahawa walaupun peranti ini ada di mana-mana, masih jauh lagi jalan untuk melindungi mereka daripada serangan hebat ini,” tambahnya.

Di tapak webnya, RCS Lab menggambarkan dirinya sebagai pembuat teknologi dan perkhidmatan “pemintasan yang sah” termasuk suara, pengumpulan data dan “sistem penjejakan”. Ia mengatakan ia mengendalikan 10,000 sasaran yang dipintas setiap hari di Eropah sahaja.

Penyelidik Google mendapati RCS Lab sebelum ini telah bekerjasama dengan firma pengintip Itali yang kontroversi dan tidak berfungsi Menggodam Pasukan, yang juga telah mencipta perisian pengawasan untuk kerajaan asing menggunakan telefon dan komputer.

Pasukan Penggodaman telah musnah selepas ia menjadi mangsa penggodaman besar pada 2015 yang membawa kepada pendedahan banyak dokumen dalaman.

Dalam sesetengah kes, Google berkata ia percaya penggodam menggunakan perisian pengintip RCS bekerja dengan penyedia perkhidmatan internet sasaran, yang menunjukkan mereka mempunyai hubungan dengan pelakon yang disokong kerajaan, kata Billy Leonard, penyelidik kanan di Google.

Bukti menunjukkan Hermit digunakan di wilayah Syria yang kebanyakannya Kurdish, kata syarikat keselamatan mudah alih itu.

Analisis Hermit menunjukkan bahawa ia boleh digunakan untuk mengawal telefon pintar, merakam audio, mengubah hala panggilan, dan mengumpul data seperti kenalan, mesej, foto dan lokasi, kata penyelidik Lookout.

Google dan Lookout mencatatkan penyebaran perisian pengintip dengan membuat orang ramai mengklik pautan dalam mesej yang dihantar kepada sasaran.

“Dalam beberapa kes, kami percaya pelakon bekerja dengan ISP (penyedia perkhidmatan internet) sasaran untuk melumpuhkan sambungan data mudah alih sasaran,” kata Google.

“Apabila dilumpuhkan, penyerang akan menghantar pautan berniat jahat melalui SMS meminta sasaran memasang aplikasi untuk memulihkan sambungan data mereka.”

Apabila tidak menyamar sebagai penyedia perkhidmatan internet mudah alih, pengintip siber akan menghantar pautan berpura-pura daripada pembuat telefon atau aplikasi pemesejan untuk menipu orang supaya mengklik, kata penyelidik.

“Hermit menipu pengguna dengan menyediakan halaman web yang sah bagi jenama yang ditirunya kerana ia memulakan aktiviti berniat jahat di latar belakang,” kata penyelidik Lookout.

Google berkata ia telah memberi amaran kepada pengguna Android yang disasarkan oleh perisian pengintip dan meningkatkan pertahanan perisian. epal memberitahu AFP ia telah mengambil langkah untuk melindungi pengguna iPhone.

Pasukan ancaman Google menjejaki lebih daripada 30 syarikat yang menjual keupayaan pengawasan kepada kerajaan, menurut titan teknologi milik Alphabet.

“Industri perisian intip komersial berkembang maju dan berkembang pada kadar yang ketara,” kata Google.

We want to thank the writer of this post for this remarkable web content

Telefon Apple dan Android digodam oleh perisian pengintip Itali, kata Google


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/