Telegram mengatasi 700 juta pengguna, melancarkan peringkat premium – TechCrunch

Telegram telah mengumpulkan lebih 700 juta pengguna aktif bulanan dan sedang melancarkan peringkat premium dengan ciri tambahan apabila platform pemesejan segera mendorong untuk mengewangkan sebahagian daripada pangkalan penggunanya yang besar. Firma itu tidak mendedahkan berapa banyak yang dicaj untuk peringkat premium, tetapi langganan bulanan nampaknya berharga dalam lingkungan $5 hingga $6.

Peringkat premium menambah pelbagai ciri tambahan dan dipertingkatkan pada apl pemesejan, yang menduduki tempat teratas 500 juta pengguna aktif bulanan pada Januari 2021. Telegram Premium membolehkan pengguna menghantar fail sebesar 4GB (naik daripada 2GB) dan menyokong muat turun yang lebih pantas, contohnya, kata Telegram.

Pelanggan yang membayar juga akan dapat mengikuti sehingga 1,000 saluran, naik daripada 500 ditawarkan kepada pengguna percuma, dan mencipta sehingga 20 folder sembang dengan sebanyak 200 sembang setiap satu. Pengguna Telegram Premium juga akan dapat menambah sehingga empat akaun dalam apl dan menyemat sehingga 10 sembang.

Langkah itu adalah usaha firma yang beribu pejabat di Dubai untuk memastikan pembangunannya “didorong terutamanya oleh penggunanya, bukan pengiklan,” katanya. Ia juga merupakan kali pertama apl pemesejan segera dengan ratusan juta pengguna telah melancarkan peringkat premium. Signal, WhatsApp, Facebook Messenger, Apple’s Messages dan Google’s Messages, beberapa pesaing utama Telegram, tidak menawarkan peringkat premium.

Beberapa penganalisis sebelum ini berharap Telegram akan dapat mengewangkan platform melalui projek token blockchainnya. Tetapi selepas beberapa kelewatan dan masalah kawal selia, Telegram berkata pada 2020 bahawa ia telah berlaku meninggalkan projek itu dan menawarkan untuk memulangkan $1.2 bilion yang telah diperoleh daripada pelabur.

Pada Mac 2021, Telegram mengumpul lebih $1 bilion daripada beberapa pelabur termasuk Mubadala dan Abu Dhabi Catalyst Partners dengan menjual bon boleh tukar pra-IPO 5 tahun.

“Hari ini adalah hari penting dalam sejarah Telegram – menandakan bukan sahaja pencapaian baharu, tetapi juga permulaan pengewangan mampan Telegram,” kata firma itu dalam catatan blog Ahad.

Pengasas dan ketua eksekutif Telegram Pavel Durov berkata awal bulan ini langkah untuk melancarkan peringkat premium bertujuan untuk bertindak balas terhadap permintaan pengguna untuk storan/lebar jalur tambahan.

“Selepas memikirkannya, kami menyedari bahawa satu-satunya cara untuk membolehkan peminat kami yang paling menuntut mendapat lebih banyak sambil mengekalkan ciri sedia ada kami percuma adalah menjadikan had yang dinaikkan itu sebagai pilihan berbayar,” katanya.

Di India, versi premium berharga $6 untuk pengguna iPhone. Alex Barredo, pengulas teknologi yang berpangkalan di Sepanyol, melaporkan melihat €5.49 ($5.77) sebagai kos bulanan. Jurucakap Telegram tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Pengguna premium juga akan mempunyai keupayaan untuk menukar mesej suara kepada teks, mendapat akses kepada pelekat dan reaksi eksklusif dan menggunakan gambar animasi sebagai foto profil mereka. Pelanggan yang membayar juga akan dapat mengelak daripada melihat iklan pada apl. (Di sesetengah pasaran, mesej yang ditaja ditunjukkan dalam saluran satu-ke-banyak yang besar dan awam.)

Durov telah berjanji untuk memastikan beberapa ciri teras dalam apl percuma kepada pengguna dan juga terus membina ciri baharu untuk khalayak yang tidak membayar.

Pada hari Ahad, firma itu berkata ia melancarkan satu ciri, dipanggil permintaan penyertaan, untuk membolehkan semua pengguna menyertai kumpulan awam tanpa memerlukan pautan jemputan. Satu lagi ciri baharu yang ditujukan kepada pengguna percuma akan membolehkan kumpulan dan saluran yang disahkan menunjukkan lencana mereka di bahagian atas sembang. Kemas kini baharu juga menyokong pemaparan animasi pada 120 bingkai sesaat untuk iPad dan iPhone baharu.

“Kemas kini ini termasuk lebih 100 pembetulan dan pengoptimuman pada aplikasi mudah alih dan desktop – menghapuskan pepijat, meningkatkan kelajuan dan mengembangkan ciri kecil,” kata Telegram.

Data dan imej: Bernstein.

Dalam nota kepada pelanggan pada Mei tahun ini, penganalisis di Sanford C. Bernstein melaporkan bahawa Telegram semakin “semakin berdaya saing” dengan ciri-cirinya. “Walaupun WhatsApp dan Messenger masih merangkumi sebahagian besar muat turun aplikasi pemesejan dalam kumpulan pilihan kami, Telegram telah mengambil bahagian yang ketara daripada kedua-dua aplikasi, terutamanya Messenger,” tulis mereka.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Telegram mengatasi 700 juta pengguna, melancarkan peringkat premium – TechCrunch


Check out our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/