Tiada apa-apa Carl Pei fikir telefon pintar orang lain membosankan | Engadget

Carl Pei berpendapat ada sesuatu yang tidak kena dengan industri telefon pintar. Itu bukan untuk mengatakan telefon bimbit yang dijual hari ini adalah buruk. Secara keseluruhannya, mudah alih moden lebih pantas, lebih canggih dan mengambil gambar yang lebih baik daripada generasi sebelumnya. Tetapi seperti semakin ramai peminat teknologi, Pei mula merasakan telefon baharu tidak seistimewa peranti yang dikeluarkan lima atau 10 tahun lalu. Jadi menjelang pelancaran telefon 1 pada 12 Julai, saya duduk bersama pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Nothing untuk mengetahui cara permulaan mudah alih cuba membawa beberapa inovasi, keanehan, dan mungkin juga sedikit keseronokan kembali ke pasaran telefon pintar.

Kini terdapat penjelasan yang sangat logik mengapa telefon terkini tidak mempunyai faktor wow yang sama. Ketika iPhone membuat debutnya, ia terasa seperti satu pendedahan. “Saya pernah menonton semua pelancaran. Saya berada di Sweden, jadi saya berjaga sehingga tengah malam atau 4 pagi untuk melihat apa yang akan keluar,” kata Pei. Tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, keterujaan itu telah berkurangan, dengan Pei sering melangkau ucaptama besar dan bergantung pada imbasan ringkas untuk terus mendapat maklumat. Dan bukan Pei sahaja yang berasa seperti ini.

tiada apa-apa

“Apabila saya bercakap dengan pengguna, mereka juga agak acuh tak acuh,” kata Pei. “Apabila melakukan kumpulan fokus, sesetengah pengguna berkata mereka percaya jenama telefon pintar menahan ciri dengan sengaja hanya supaya mereka mempunyai sesuatu untuk dilancarkan untuk lelaran seterusnya, yang bukan kebenarannya. Tetapi jika pengguna berasa begitu, itu tandanya mereka agak bosan.”

Isu besar bagi Pei ialah genangan. Dengan pemain utama seperti LG dan HTC telah keluar daripada pasaran atau menjadi tidak relevan, industri telefon pintar dikuasai oleh segelintir syarikat besar seperti Apple, Samsung dan Google. “Anda mempunyai beberapa syarikat besar dan cara mereka bekerja lebih tersusun dan sistematik,” kata Pei. “Mereka mempunyai peta jalan teknologi daripada rakan kongsi seperti Qualcomm, Sony atau Samsung Display, jadi mereka tahu perkara yang akan datang. Mereka melakukan banyak penyelidikan pengguna, mereka mendapat maklum balas mereka dan mereka melihat pesaing mereka dan landskap pasaran keseluruhan.”

Walau bagaimanapun, Pei merasakan pendekatan itu membawa kepada banyak persamaan. “Jadi mereka mempunyai maklumat ini, mereka menganalisisnya, dan kemudian mereka mencipta produk yang sangat rasional yang akan berfungsi dengan baik di atas kertas kerana mereka menggunakan semua data hebat ini,” kata Pei. “Tetapi masalahnya ialah semua orang menggunakan data yang sama dan semua orang menggunakan analisis yang sama. Jadi jika inputnya sama dan kaedahnya sama, outputnya lebih kurang sama juga.”

Terdiri daripada 900 LED, Nothing's Phone 1 menampilkan ciri pencahayaan unik yang direka untuk memaparkan maklumat kepada pemilik tanpa mereka perlu melihat skrinnya.

tiada apa-apa

Itulah satu perkara yang Pei cuba ubah dengan telefon bimbit Nothing yang akan datang, Telefon 1. Daripada cuba mencipta semula roda – atau dalam kes ini, telefon – Pei mahu mengembalikan sedikit keaslian kepada reka bentuk teknologi mudah alih. “Mungkin kita boleh mengecilkan otak sedikit dan meningkatkan intuisi,” kata Pei, yang merupakan mantra yang telah menghasilkan beberapa telefon 1 lebih ciri-ciri yang unik termasuk reka bentuknya, pencahayaan terbenam dan antara muka glif.

Pei berkata inspirasi di sebalik reka bentuk Telefon 1 datang daripada konsep yang diterangkan oleh pasukan sebagai “teknologi mentah memenuhi kehangatan manusia,” atau singkatannya kehangatan teknikal. “Ia mempunyai sifat seperti mesin ini, tetapi juga mempunyai unsur yang unik dan sangat manusia juga.” Itulah sebabnya daripada menyembunyikan bahagian dalam peranti di belakang belakang legap, seperti yang anda lihat pada banyak telefon lain, Tiada apa-apa menggunakan kaca lutsinar yang mendedahkan komponen seperti gegelung pengecasan wayarles Telefon 1, paip haba dan banyak lagi. Dalam banyak cara, rasanya seperti seorang industrialis moden menghadapi Game Boys dan iMacs dengan cangkerang plastik lutsinar yang kami dapat pada tahun 90-an dan awal 2000-an.

“Saya rasa satu perkara yang kami cuba capai ialah membawa orang kembali ke masa ketika mereka berasa lebih optimistik tentang alat,” kata Pei. Keinginan untuk menjadikan teknologi menyeronokkan lagi sebenarnya adalah sesuatu yang Tiada apa-apa yang dibawa sepanjang keseluruhan proses reka bentuknya, sehingga ke nama kod Telefon 1 Arceus, yang merupakan rujukan kepada Pokemon legenda dengan nama yang sama. (Untuk rekod, Pei mengatakan kegemarannya ‘Mon is Squirtle.) Terdapat juga ciri lain, seperti paip haba di bahagian bawah telefon yang kelihatan seperti gajah dan lampu penunjuk merah di belakang yang membolehkan orang ramai mengetahui apabila video sedang dirakam.

Selain menarik secara visual, Tiada apa-apa menambahkan elemen aneh pada Telefon 1 seperti paip haba yang menyerupai gajah.
Lihat jika anda boleh melihat gajah yang tersembunyi dalam reka bentuk Telefon 1.

tiada apa-apa

Walau bagaimanapun, sementara Pei ingin mengembalikan keseronokan kepada alat, Tiada apa-apa yang sentiasa berpaling pada prinsip reka bentuk teras fungsi mengikut bentuk. Pei berkata “Kami tidak membuat perhiasan. Kami boleh mereka bentuk perkara yang berbeza dan perkara yang unik, tetapi ia perlu sentiasa berfungsi.” Contoh terbaik ini ialah antara muka glif Telefon 1, yang menggunakan 900 LED yang disusun merentasi bahagian belakang peranti untuk mencipta sistem pemberitahuan yang canggih tidak seperti apa-apa yang keluar sekarang.

Dengan membenarkan pemilik memperuntukkan kombinasi unik lampu dan bunyi kepada kenalan yang berbeza, ideanya ialah orang akan dapat melihat siapa yang menelefon atau menghantar mesej tanpa melihat skrin. Malah nada dering Telefon 1 membangkitkan synth analog sekolah lama digabungkan dengan bunyi modem dail, ia segar dan retro pada masa yang sama. Selain itu, lampu menyala apabila telefon berada dalam keadaan wayarles atau pengecasan wayarles terbalik, manakala jalur kecil LED di sebelah port pengecasan boleh menunjukkan jumlah jus yang ada pada telefon – sekali lagi, tanpa melihat skrin.

Walau bagaimanapun, mempunyai idea besar tentang reka bentuk telefon dan sebenarnya menjadikannya realiti adalah perkara yang sangat berbeza. Membuat telefon adalah sukar, dan cuba menembusi pasaran sebagai permulaan adalah hampir mustahil. Jika anda melihat industri hari ini, satu-satunya syarikat yang benar-benar menembusi dalam dekad yang lalu ialah OnePlus, yang diasaskan bersama oleh Pei dan menerima sokongan penting sebagai sebahagian daripada payung teknologi BBK Electronics. Sementara itu, tumpukan sampah pemula telefon pintar yang gagal dipenuhi dengan syarikat bercita-cita tinggi seperti Essential (yang penjenamaan dan IP sebenarnya kini dimiliki oleh Nothing) yang mengusik idea-idea besar yang sama, tetapi mula berkembang sebelum membuat peranti gen kedua. Atau pertimbangkan lebih banyak syarikat arus perdana seperti Motorola, yang gagal menjadikan telefon modular lebih daripada kebaharuan dengan peranti siri Znya. Dan sejak itu, Moto sebahagian besarnya memainkannya dengan selamat melancarkan ulangan tanpa henti bagi barisan siri Gnya.

Tidak seperti kebanyakan telefon yang cuba menyembunyikan komponennya, reka bentuk lutsinar Telefon 1 membolehkan anda melihat ciri seperti paip haba, gegelung pengecas tanpa wayar dan banyak lagi.

tiada apa-apa

“Sebab mengapa industri ini sangat sukar adalah kerana ia memerlukan keupayaan hujung ke hujung,” kata Pei. “Jika anda akan mencipta syarikat telefon pintar, setiap pasukan mestilah sekurang-kurangnya tujuh daripada 10. Dan sesetengah daripada mereka perlu menjadi lebih baik jika produk anda akan menonjol dalam beberapa cara.”

“Pasukan rantaian bekalan anda mesti hebat. Kejuruteraan mekanikal anda, perisian anda, kejuruteraan, reka bentuk industri anda, jualan anda, pemasaran anda, sokongan pelanggan anda,” kata Pei. Dan jika kita melihat kembali pada PH-1 yang mempunyai reka bentuk yang inovatif dan pasukan yang mempunyai silsilah yang serius, akhirnya, segelintir isu seperti harga tinggi dan kualiti kamera yang lemah semasa pelancaran akhirnya melambangkan azab untuk Essential.

Sebaliknya, walaupun Pei mendakwa bahawa Nothing telah menjual lebih daripada 560,000 pasang Telinga 1 tunas, terdapat kebimbangan mengenai Telefon 1 yang berlebihan. Beberapa pengulas dalam talian telah pun membandingkan Tiada forum komuniti kepada kultus berdasarkan reaksi awal terhadap apa yang kekal sebagai peranti yang belum dikeluarkan. Tetapi apabila bercakap tentang gembar-gembur, Pei merasakan hanya ada satu jalan yang membawa kepada kejayaan.

“Salah satu jalan yang kita lalui sekarang. Kami mencuba dan mencipta minat maksimum untuk produk semasa pelancaran. Itu menetapkan jangkaan yang sangat tinggi untuk produk untuk disampaikan. Dan jika ia berlaku, keadaan berjalan dengan baik. Jika tidak, mungkin ia gagal.”

Walau bagaimanapun, cabarannya ialah jika syarikat cuba menguasai gembar-gembur, produk itu mungkin tidak akan berjaya tanpa mengira kualiti. Pei berkata “Dalam laluan ini, kami sekurang-kurangnya mempunyai peluang untuk mencuba dan menyampaikan produk yang hebat. Pilihan kedua ialah menjadi sebuah syarikat kecil tanpa belanjawan pemasaran ialah tiada siapa yang akan mengetahui tentang peranti anda. Jadi walaupun produk itu bagus, hasilnya tetap tiada siapa yang peduli. Anda tidak mempunyai peluang untuk membuktikan diri anda. Ini sebenarnya satu-satunya pilihan logik kami.”

Walaupun Telefon 1 mungkin mempunyai siluet yang sama seperti iPhone 12, selebihnya reka bentuknya memastikan anda tidak akan keliru dengan salah satu peranti Apple.

tiada apa-apa

Jadi walaupun reka bentuk Telefon 1 agak unik dan menarik perhatian, Pei menyampaikan pendekatan yang pragmatik. Daripada melakukan ayunan besar terus keluar dari pintu masuk, Pei sedang berusaha untuk mengembangkan perniagaan dan ekosistem Nothing secara beransur-ansur, bermula dengan fon telinga pertamanya dan tidak lama lagi, telefon pertamanya.

“Kami pengikut yang pantas. Kami tidak mencipta telefon pintar. Kami tidak mencipta Android, tetapi kami mempunyai pengalaman dalam pasaran ini. Kami melihat cara kami boleh melakukannya dengan lebih baik dan beberapa jurang dalam pasaran.” Tetapi Pei tahu Tidak ada yang perlu mengambilnya satu langkah pada satu masa. “Kami perlu membina secara beransur-ansur kepada kedudukan yang kukuh. Kemudian apabila anda kuat, anda boleh pergi dan melakukan sesuatu yang benar-benar inovatif, kerana anda akan mempunyai perniagaan yang cukup stabil untuk mengambil banyak gambar.”

Walau bagaimanapun, sementara kejayaan (atau kegagalan) Telefon 1 masih belum ditentukan, saya menghargai bahawa Pei bukan sahaja mencabar gergasi berbilion dolar dengan permulaan telefon pintar baharu, Tiada apa-apa juga yang cuba menggoncang keadaan dalam proses itu. “Saya fikir peranti ini adalah permulaan kepada sesuatu yang berbeza, tetapi ia juga merupakan hadiah kepada industri kami,” kata Pei. “Kami tidak mengatakan ini adalah produk revolusioner yang akan mengubah keseluruhan industri dalam sekelip mata. Tetapi mungkin ia akan menanam kuman dalam fikiran orang ramai.” Dalam lautan batu bata kaca yang kelihatan serupa, Pei berharap Telefon 1 akan menggalakkan pelanggan meminta peranti yang lebih kreatif sambil turut mencetuskan syarikat yang lebih besar untuk mengambil lebih banyak risiko. “Sesetengahnya akan gagal. Tetapi akhirnya, pasaran telefon pintar akan menjadi lebih dinamik dan kami akan bertambah baik dengan lebih pantas sebagai sebuah industri.”

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan.We would like to thank the author of this write-up for this outstanding material

Tiada apa-apa Carl Pei fikir telefon pintar orang lain membosankan | Engadget


Visit our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/