Tiada pengalaman Android yang benar-benar lengkap sekarang | Engadget

milik Google mengecewakan jika anda menjangkakan peningkatan Android utama yang menangani isu yang mendalam, sekurang-kurangnya berdasarkan butiran yang dikongsi setakat ini. Syarikat itu tidak menghabiskan banyak masa membincangkan Android 13, dan kebanyakan kemas kini yang diumumkan diketahui, kecil atau kedua-duanya. Ia sebahagian besarnya ditentukan oleh kawalan media dan privasi. Keluaran seperti sedia ada tidak akan menjadi pendedahan melainkan anda seorang . Walaupun kita mungkin belum melihat semua ciri Android 13 lagi, dan sudah ada beberapa penambahbaikan yang benar-benar berguna (seperti status quo sebahagian besarnya akan kekal utuh.

Dan itu malang. Walaupun Android ialah platform yang sangat berkebolehan dengan beberapa perkakasan yang luar biasa untuk dipadankan, tidak ada satu peranti yang memakukan setiap pengalaman secara konsisten dengan baik. Beli telefon yang berkuasa dan anda mungkin akan dibebani dengan perisian yang unik; dapatkan varian Android impian anda dan anda mungkin perlu bersabar dengan kamera atau cip biasa-biasa saja. Sudah tiba masanya Google dan pengeluar bekerjasama untuk menghasilkan peranti yang boleh anda cadangkan dengan lebih mudah kepada orang lain.

Perisian: Terlalu banyak atau tidak mencukupi?

Sam Rutherford/Engadget

Untuk bersikap adil, Google hanya bertanggungjawab sebahagiannya untuk keadaan semasa. Keindahan Android adalah potensi untuk vendor menambah putaran mereka sendiri — pengalaman buatan Google yang seragam akan mengatasi masalah itu.

Syarikat itu masih memainkan peranan penting, walaupun, dan semakin jelas ada lagi yang boleh dilakukannya. Gunakan a atau telefon lain dengan ‘tulen’ dan anda akan menyedari bahawa OS saham, walaupun padat secara visual dan bebas gebu, masih agak kosong. Anda tidak akan mendapat apl kamera lanjutan, penyepaduan media yang meluas, ciri penyemak imbas khas atau helah pintar lain yang sering anda perolehi dengan pengalaman Android tersuai. Pengilat tidak selalu ada, sama ada — cuma . Apple mempunyai bahagian kemas kini yang cerdik pada tahun-tahun yang lalu, tetapi nampaknya telah menyelesaikan masalah yang kadangkala ditinggalkan oleh Google.

Anda boleh memasang apl, pelancar dan utiliti lain untuk menyempurnakan perkara, tetapi itu tidak realistik untuk sesetengah pengguna. Saya tidak akan menyerahkan Pixel kepada pendatang baru atau sesiapa sahaja yang mahukan keupayaan luar biasa yang kukuh. Google boleh meningkatkan kefungsian dan kualitinya untuk bersaing secara langsung dengan rakan kongsinya melangkaui segelintir (biasanya) eksklusif Pixel sementara yang biasa. Walaupun syarikat baru-baru ini telah beralih lebih kepada penurunan ciri biasa daripada semakan OS besar, Android 13 seperti yang kita tahu ia masih agak mengecewakan di bahagian hadapan ini.

Itu bukan untuk membiarkan rakan kongsi itu terlepas. Walaupun pembuat telefon tidak keterlaluan penyesuaian seperti tahun-tahun yang lalu, beberapa pengalaman Android bukan stok masih termasuk bahagian tweak sewenang-wenangnya. Samsung adalah contoh klasik. Walaupun One UI jauh lebih bersih dan mesra kepada pihak ketiga daripada , ia masih cenderung untuk menduplikasi ciri Google atau perkhidmatan tolak yang mungkin anda tidak akan gunakan. Adakah anda benar-benar memerlukan dua penyemak imbas, atau untuk membeli aplikasi daripada Galaxy Store? Anda juga akan melihat beberapa pelaksanaan Android terunggul daripada jenama China, walaupun kami dapati bahawa Xiaomi telah mengekang MIUI.

Dan keadaan nampaknya semakin teruk dalam beberapa kes. OnePlus pada asalnya menarik minat peminat dengan tepat kerana penyesuaiannya adalah terhad dan biasanya sangat membantu, tetapi terdapat bukti pengaruh menjalar reka bentuk perisian terkemuka syarikat induk Oppo pada peranti seperti . Menu pop timbul Rak OnePlus telah menghalang semasa semakan kami, contohnya. Dasar kemas kini juga kadangkala mengambil langkah ke belakang, kerana Motorola masih tidak menjamin lebih daripada satu peningkatan OS utama untuk sesetengah telefon. Alangkah baiknya untuk melihat OnePlus dan vendor lain mencapai keseimbangan yang lebih halus yang menambahkan sentuhan yang bernas tanpa beralih kepada kemas kini perisian yang berlebihan atau mengehadkan.

Perkakasan: Lalat dalam salap

Motorola Edge (2021)

Igor Bonifacic/Engadget

Gangguan perisian tidak akan menjadi masalah jika peranti lebih lengkap. Terlalu biasa untuk mencari telefon Android yang berprestasi hebat dalam kebanyakan aspek, tetapi mempunyai sekurang-kurangnya satu kelemahan yang mencemarkan pengalaman atau malah membuktikan pemecah perjanjian.

Tinjauan pantas telefon Android utama menggambarkan ini dengan baik. Yang biasa siri ialah salah satu yang terbaik di pasaran hari ini, tetapi ia mempunyai storan yang sederhana dan tidak boleh dikembangkan, skrin 1080p (baik, tetapi bukan 1440p yang diingini) dan ciri yang dikurangkan dalam versi terkecilnya. Pixel 6? Nilai yang luar biasa, tetapi pembaca cap jari yang terkenal cerewet dan storan terhad boleh membunuh minat dengan cepat. OnePlus 10 Pro hanyalah sedikit peningkatan berbanding pendahulunya, dan masih mengalami kualiti kamera yang kurang memberangsangkan. Anda boleh mengatasi beberapa had ini dengan perdana tanpa perbelanjaan ganti seperti atau Sony tetapi kemudian anda mungkin membelanjakan lebih daripada $1,000 untuk keistimewaan itu.

Ia menjadi lebih mencabar dengan model yang lebih mampu milik. Motorola semakin popular di kalangan pengguna bajet, tetapi ia dan ciri yang tiada (seperti NFC) menimbulkan masalah serius untuk pembeli-belah. Telefon peringkat pertengahan Samsung boleh menjadi lembap atau sebaliknya tidak menarik, dan malah terasa seperti selangkah ke belakang. Telefon bimbit seperti Poco F4 GT dan akan datang menawarkan kuasa pemprosesan mewah pada harga yang rendah, tetapi anda boleh menganggap anda membuat kompromi dalam bidang seperti teknologi kamera. Dan jangan dapatkan kami bermula pada syarikat yang menyampaikan skrin besar tetapi beresolusi rendah yang boleh terbukti menyilaukan mata.

Untuk menjadi jelas, setiap telefon mempunyai komprominya. Tidak realistik untuk mengharapkan produk yang sempurna daripada mana-mana jenama, termasuk yang melangkaui Android. Apple selalunya konservatif dengan reka bentuk iPhone, dan lambat menerima ciri Android biasa —120Hz dan USB-C, sesiapa? Walau bagaimanapun, lebih kerap daripada tidak, anda memilih peranti Android berdasarkan kelemahan utama yang anda sanggup bertolak ansur, bukan kerana ia adalah yang terbaik yang anda boleh dapatkan untuk wang itu. Gabungkan itu dengan dilema perisian yang dinyatakan sebelum ini dan telefon Android yang benar-benar lengkap boleh menjadi sangat sukar untuk dicari.

Secercah harapan

Google Pixel 7 dan 7 Pro

Google

Ini bukan bermakna industri telefon Android berada dalam keadaan teruk. Kegusaran di tengah-tengah karya ini menggariskan sejauh mana platform telah dicapai. Android 12 (dan tidak lama lagi 13) jelas lebih digilap daripada lelaran sebelumnya. Jenama yang pernah menjengkelkan seperti Samsung telah menunjukkan beberapa kekangan, dan lebih mudah untuk membeli telefon bajet yang akan membuatkan anda benar-benar gembira, walaupun terdapat kelemahan yang jelas.

Anda juga boleh menunjuk ke beberapa peranti yang menunjukkan jalan ke hadapan. Walaupun telefon Xperia terbaru Sony semakin mahal dan menjurus kepada khalayak khusus, ia cenderung untuk memberikan prestasi yang kukuh, kamera yang baik, paparan peringkat teratas dan perisian yang disesuaikan secara sederhana. Dan jika boleh menangani beberapa cegukan pendahulunya, ia mungkin hanya telefon Android untuk mengalahkan pada separuh kedua tahun ini.

Sebaliknya, kebimbangan adalah bahawa terdapat lebih banyak ruang untuk berkembang. Syarikat harus mengambil pendekatan yang lebih holistik terhadap reka bentuk telefon di mana terdapat sedikit jika ada pengorbanan yang jelas atas nama harga, hak bercakap besar, penjualan storan atau perkhidmatan menjaja. Google boleh melakukan lebih banyak lagi untuk memimpin melalui teladan, seperti memadankan ciri perisian yang lebih maju bagi sekutu vendornya. Sangat mungkin untuk membuat telefon yang cemerlang hanya melalui kekurangan kelemahan yang ketara — ia hanya soal mencari keazaman untuk mewujudkannya.

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan.

We wish to thank the writer of this short article for this awesome content

Tiada pengalaman Android yang benar-benar lengkap sekarang | Engadget


Take a look at our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/