TikTok mengumumkan alat penciptaan dalam apl Perpustakaan TikTok – TechCrunch

TikTok hari ini mengumumkan alat penciptaan dalam apl baharu yang dipanggil Perpustakaan TikTok, yang diharapkan syarikat akan memudahkan pencipta mengakses kandungan hiburan dan mengambil bahagian dalam aliran. Pada mulanya, Pustaka akan diisi dengan kandungan terpilih daripada GIPHY, termasuk koleksi GIF dengan bunyi, yang dikenali sebagai Klip GIPHY. Dari masa ke masa, TikTok berkata ia menjangka untuk mengembangkan Perpustakaan dengan sumber kandungan tambahan, audio dan bunyi, templat teks dan kandungan pencipta TikTok yang lain.

Syarikat itu enggan berkongsi jenis rakan kongsi masa depan yang mungkin ada untuk usaha tersebut.

Dilancarkan pada 2019 sebagai Video GIPHYGIPHY Klip hari ini ialah cara untuk rakan kongsi hiburan seperti TV dan studio filem, pembuat permainan, label rekod, liga sukan, media berita dan lain-lain berkongsi kandungan berlesen dengan betul pada platform GIPHY. Dari masa ke masa, ciri ini telah berkembang untuk disertakan beribu-ribu daripada pembuat kandungan yang ingin memanfaatkan GIF dengan bunyi — juga dikenali sebagai video bentuk pendek — untuk mencapai ratusan juta pengguna aktif harian GIPHY. Klip GIPHY ini boleh dikongsi di mana-mana di seluruh web dengan pautan, di dalam pemesejan apl, dalam alatan tempat kerja seperti Slack dan dalam aplikasi pihak ketiga yang lain melalui set alat pembangun GIPHY, SDK GIPHY.

Kredit Imej: Tik tok

Pada pelancaran, TikTok berkata ia akan menyokong kategori Klip GIPHY seperti Reaksi, Petikan, Orang dan Detik Ikonik.

Reaksi ialah GIF yang menangkap emosi mentah seseorang, manakala Petikan ialah frasa dan kata-kata yang tidak dapat dilupakan daripada personaliti terkenal. Kategori Orang boleh menampilkan sesiapa sahaja yang mempunyai fandom, seperti selebriti atau atlet. Dan Detik Ikonik ialah perkara seperti permainan sukan yang menakjubkan, ucapan persembahan anugerah dan detik lain yang tidak dapat dilupakan daripada acara besar. (Mungkin seperti yang kita semua baru saksikan pada hari Ahad di Oscars?!)

Penyepaduan dalam TikTok akan memasukkan sebahagian daripada perpustakaan GIPHY Clips dalam puluhan ribu, sebagai tambahan kepada berjuta-juta GIF daripada perpustakaan GIPHY yang lebih luas, kata jurucakap syarikat itu.

Walaupun TikTok sudah menjadi hos beberapa alat kreatif dalam apl video sosialnya, syarikat itu berkata ia terus mencari cara baharu untuk membantu pencipta menyatakan diri mereka. Di situlah integrasi GIPHY masuk.

Untuk menggunakan ciri ini, pengguna TikTok akan mengetik ikon “Perpustakaan” baharu pada bar sisi menegak dalam skrin kamera apl. Apabila berada di Perpustakaan, anda akan dapat menatal kandungan trend atau menggunakan bar carian untuk mencari sesuatu yang lebih khusus. Apabila anda telah memilih kandungan yang ingin anda gunakan, anda boleh mengguntingnya ke panjang yang diingini, kemudian kembali ke halaman penangkapan untuk meneruskan menangkap video.

1648649576 676 TikTok mengumumkan alat penciptaan dalam apl Perpustakaan TikTok – TechCrunch

Kredit Imej: Tik tok

TikTok berkata ciri Perpustakaan akan mula dilancarkan untuk memilih pasaran pada Android dan akan mengikuti minggu depan pada iOS, sebelum berkembang kepada lebih ramai pengguna TikTok di seluruh dunia dalam beberapa minggu akan datang.

Sudah tentu, terdapat beberapa ironi di sini dengan TikTok memanfaatkan kandungan daripada sebuah syarikat Facebook pernah memperoleh $400 juta untuk menambah baik aplikasi video bentuk pendek yang sejak itu menjadi salah satu ancaman terbesar gergasi sosial itu. Tetapi Facebook, kini Meta, telah disekat daripada menyepadukan sepenuhnya GIPHY kerana Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran (CMA) UK menyiasat perjanjian itu atas alasan anti-persaingan. Pada November 2021, CMA memutuskan itu Meta akan diperlukan untuk melepaskan GIPHY. Meta sekarang menarik ketetapan itu. Tetapi seseorang harus tertanya-tanya sama ada penyepaduan TikTok seperti ini akan bergerak ke hadapan jika Meta dibenarkan untuk menyepadukan sepenuhnya GIPHY ke dalam syarikatnya sendiri.

Ini bukan penyepaduan GIPHY pertama TikTok, untuk bersikap adil. Ia telah dilancarkan lebih awal Pelekat dan GIF dalam Skrin Hijau. Tetapi ia adalah yang pertama memanfaatkan video GIPHY.

Walaupun TikTok mencirikan integrasi GIPHY sebagai hanya permulaan ciri yang lebih luas, kekurangan perincian mengenai kemungkinan rakan kongsi masa depan membayangkan bahawa penambahan itu masih sangat banyak di peringkat awal. Dengan memanggilnya “Perpustakaan TikTok”, ia juga kelihatan lebih menarik daripada penyepaduan SDK GIPHY yang mudah.

Selain itu, dengan mengumumkan Perpustakaan sebelum ciri ini disempurnakan dengan lebih lengkap, TikTok boleh memanfaatkan momentum di sekitar detik budaya pop terkini dengan Anugerah Akademi hujung minggu ini, dan sorotan serta bencana yang disertakan, yang telah pun digabungkan ke dalam video TikTok dengan berjuta-juta daripada pandangan.

We wish to thank the writer of this article for this remarkable content

TikTok mengumumkan alat penciptaan dalam apl Perpustakaan TikTok – TechCrunch


Visit our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/