Tindakan Street Fighter 6 terhadap kawalan yang lebih mudah bukanlah perkara baharu, tetapi akhirnya ia mungkin masa yang sesuai

Bagi bukan pemula, permainan pertarungan mungkin kelihatan tidak dapat ditembusi. Kerumitan semula jadi siri seperti Street Fighter adalah sebahagian daripada perkara yang menjadikannya begitu digemari oleh peminat permainan pertarungan. Tetapi ia juga menyukarkan pemain kasual yang mungkin ingin mengambil dan bermain permainan tanpa menghabiskan berpuluh-puluh jam menghafal kombo dan pembilang yang kompleks. Pejuang Jalanan 6Jawapan kepada teka-teki ini ialah skema kawalan “Moden” baharu yang Capcom harap akan mengurangkan halangan permainan untuk masuk dan membolehkan pemain dari semua peringkat kemahiran melompat masuk dan berasa kompetitif.

Pejuang Jalanan 6Kawalan Moden pada asasnya mengurangkan separuh bilangan butang yang perlu dibimbangkan oleh pemain untuk input asas, sambil memperuntukkan fungsi penting tertentu kepada butang khusus mereka sendiri. Daripada mempunyai enam butang berasingan untuk tendangan dan tumbukan ringan, berat dan sederhana, skema kawalan yang dipermudahkan meletakkan serangan ringan, sederhana dan berat pada butang muka pengawal. Ini bermakna pemain yang menggunakan kawalan Moden mempunyai pengurusan yang kurang tepat yang menyerang yang digunakan oleh pejuang mereka dengan setiap input — anda tidak boleh memilih antara tumbukan berat atau sepakan berat, contohnya. Sebaliknya, apabila anda menekan butang serangan berat, permainan memilih untuk anda berdasarkan watak yang anda gunakan.

Butang muka keempat dikhaskan untuk serangan khas setiap watak, yang akan berbeza-beza bergantung pada arah mana anda menolak kayu kawalan, tidak seperti dalam siri Super Smash Bros. Itu menjadikannya lebih mudah untuk melaksanakan tawaran istimewa tanpa perlu menghafal gabungan kompleks atau mendarat masa yang tepat. Serangan super dilakukan dengan menekan butang berat dan khas bersama-sama.

Imej: Capcom

Sementara itu, pencetus mempunyai fungsi tertentu yang mudah difahami. Serangan Grab diberikan kepada L2 (apabila menggunakan pengawal PlayStation), manakala L1 melaksanakan serangan “Drive Impact” yang menggunakan meter Drive anda, salah satu daripada Pejuang Jalanan 6ciri baharu yang lain. Serangan ini hebat, tetapi jika anda menggunakan keseluruhan meter Pemacu anda, anda tidak akan dapat memasuki pendirian parry — yang diperuntukkan kepada R1. Memegang pendirian itu menyebabkan watak anda berderak dengan tenaga biru, menyekat sebarang serangan yang menghampiri anda (kecuali serangan rampasan) tanpa memerlukan masa yang tepat. Ini juga, menggunakan meter Pemacu anda, tetapi ia juga mengisi semula dengan pantas apabila anda berjaya menyekat serangan. Akhir sekali, menahan R2 dan menekan butang muka akan melaksanakan pelbagai kombo yang telah ditetapkan tanpa memerlukan input yang lebih rumit.

Kawalan yang kurang tepat ke atas pejuang mereka mungkin bukan perkara yang dicari oleh pemain peringkat tinggi, tetapi skim Moden direka untuk mereka yang mungkin menggunakan tumbukan butang yang hiruk-pikuk. Seorang wakil Capcom memberitahu Polygon bahawa skim Moden boleh bertindak sebagai batu loncatan untuk pemain akhirnya menerima pakai kawalan “Klasik”; contohnya, sementara kawalan Moden membenarkan anda menggunakan serangan rampas dengan L2, anda juga boleh menggunakan serangan rampas dengan menekan kombinasi butang yang sama seperti dalam skema Klasik. Dengan cara itu, pemain boleh mula bekerja dalam input yang lebih kompleks mengikut kadar mereka sendiri, sambil kebanyakannya berpegang kepada gaya Moden baharu.

“Kami mahu mempunyai lebih banyak cara untuk bermain dan mempunyai sesiapa sahaja dari semua peringkat kemahiran, sama ada anda pesaing esport, bahkan pejuang kali pertama,” kata Jackie Simmons, pengurus jenama kanan yang bekerja di Street Fighter, semasa baru-baru ini acara hands-on dengan Pejuang Jalanan 6. Simmons berkata walaupun dia menikmati kawalan Moden, ahli pasukannya yang lain masih lebih suka skema Klasik. Namun dia berasa seperti dia mampu bergaul dengan mereka.

Memang, semasa demo kami, kami menentang pemain lain yang lebih berpengalaman. Pesaing kami menggunakan kayu pertarungan dan bertukar antara kawalan Klasik dan Moden, sementara kami berpegang pada kawalan Moden dan menggunakan pad permainan tradisional. Pesaing kami sudah tentu memenangi lebih banyak pusingan, tetapi kami memenangi beberapa pusingan juga, walaupun semasa bertukar antara berbilang watak, termasuk Ryu, Jamie dan Chun-Li. Aspek yang lebih bernuansa bagi setiap watak, daripada set pergerakan mereka yang pelbagai kepada ciri watak tertentu seperti sistem mabuk Jamie, semuanya masih dimainkan dan akan mengambil latihan untuk menguasai tidak kira apa skim kawalan yang anda suka — begitu juga sistem Drive baharu, yang menambah lapisan strategik untuk setiap perjuangan.

Skrin menu yang menunjukkan kawalan Ryu apabila menggunakan skema kawalan Moden dalam Street Fighter 6

Imej: Capcom

Pemain yang paling mahir masih akan mempunyai kelebihan menggunakan skema Klasik, dengan kawalan yang lebih tepat ke atas serangan yang digunakan oleh pejuang mereka pada setiap masa yang mungkin. Selain itu, pemain peringkat tinggi akan dapat dengan lebih mudah menentang mereka yang menggunakan kawalan Moden, kerana skema Moden mengehadkan serangan yang boleh diakses oleh setiap watak.

Sudah tentu, ini bukan kali pertama Capcom cuba menambah skim kawalan yang dipermudahkan kepada siri ini. Capcom lwn. SNK 2 EO dan Pejuang Jalanan 4 Edisi 3D menampilkan idea-idea yang sama, kepada kejayaan yang berbeza-beza. Tetapi ini mungkin permainan di mana ciri itu melekat.

“[The developers] telah mengambil input dan maklum balas daripada orang yang tidak begitu berpengalaman dalam permainan pertarungan, serta mempunyai orang yang merupakan bekas pesaing/bekas ahli FGC, bermain di kedua-dua belah pihak untuk melakukan tindakan mengimbangi ini dari segi permainan, ” kata Simmons. “Anda tidak perlu panik sebagai pejuang kali pertama dan terus ke tumbuk butang. Anda sebenarnya berasa seperti anda sedang berinteraksi dalam permainan.”

Pejuang Jalanan 6 tiba pada tahun 2023. Permainan pertarungan baharu Capcom akan datang ke PlayStation 4, PlayStation 5, Windows PC dan Xbox Series X.

We wish to thank the author of this write-up for this incredible web content

Tindakan Street Fighter 6 terhadap kawalan yang lebih mudah bukanlah perkara baharu, tetapi akhirnya ia mungkin masa yang sesuai


Find here our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/