Tingkatkan pengalaman Galaxy S22 anda dengan 10 tweak yang disyorkan ini

The Samsung Galaxy S22 mungkin tidak kelihatan jauh berbeza daripada pendahulunya, tetapi terdapat banyak perkara yang perlu anda lakukan. Daripada pengalaman perisian yang dikemas kini kepada optik yang dipertingkatkan dan perkakasan dalaman, terdapat banyak perkara yang perlu dilalui. Persoalan sebenar, bagaimanapun, ialah di mana anda harus bermula? Galaxy S22 menawarkan pengalaman yang cukup baik di luar kotak, tetapi berikut ialah 10 tweak yang boleh anda lakukan pada telefon baharu anda yang berkilat dan memanfaatkannya sepenuhnya.

Navigasi artikel ini:


Sesuaikan panel tetapan pantas

Menyesuaikan panel tetapan pantas membayar dividen yang besar untuk menjadikan pengalaman anda lebih baik. Keupayaan meleret ke bawah dari skrin utama atau apl untuk mendapatkan togol yang boleh diambil tindakan dengan cepat membantu anda menyelesaikan sesuatu dengan lebih cepat. Anda boleh menambah banyak alatan pada panel tetapan pantas, walau bagaimanapun, hanya enam togol tetapan pantas pertama ditunjukkan dalam paparan padat di bahagian atas apabila anda meleret ke bawah dari skrin utama anda.

Saya syorkan menyesuaikan baris atas ini untuk menambah hanya baris yang anda lihat sendiri gunakan dengan lebih kerap. Inilah cara untuk melakukannya:

 • Leret ke bawah dua kali daripada skrin utama untuk mendedahkan menu tetapan pantas.
 • Sekarang, leret ke kiri untuk mendedahkan lebih banyak togol dan ikon “+” yang membolehkan anda menambah atau menyesuaikan reka letak pilihan ini.
 • Ketik dan tahan togol sedia ada untuk menyusunnya semula. Sebagai alternatif, anda juga boleh mengetik dan menahan ikon di bahagian atas untuk menyeret dan melepaskannya di bawah untuk ditambahkan pada panel tetapan pantas utama.

Tetapan pantas tersuai Galaxy S22


Salah satu ciri baharu siri Galaxy S22 ialah penambahan Widget Pintar baharu. Ciri khusus ini pada asasnya membolehkan anda menyusun widget, membolehkan anda melihat lebih daripada satu apl kegemaran anda sambil mengambil lebih sedikit ruang pada skrin utama anda. Untuk menambah widget pintar:

 • Ketik dan tahan pada skrin utama anda dan pilih widget.
 • Sekarang pilih Widget Pintar daripada menu pemilihan widget dan pilih salah satu pilihan yang tersedia.
 • Setelah ditambahkan, anda boleh mengetik dan menahan widget untuk melihat pilihan untuk menyesuaikan dan menambah atau mengalih keluar widget daripada timbunan.

Widget Pintar pada Galaxy S22

Catatan: Widget Pintar tidak akan berfungsi jika anda menggunakan pelancar pihak ketiga. Anda perlu berpegang pada One UI Home Samsung untuk yang ini.


Gunakan Finder untuk mendapatkan cadangan tersuai

Pelancar One UI Home Samsung disertakan dengan alat carian berkuasa yang membolehkan anda mencari apl, tetapan dan banyak lagi yang berbeza. Anda juga boleh menggunakan ini untuk mencari hasil carian di web atau dalam apl. Salah satu perkara terbaik tentang alat Finder khusus ini ialah anda boleh menyesuaikannya untuk menunjukkan hanya cadangan yang anda mahu lihat. Begini cara melakukannya:

Sesuaikan tetapan pencari dalam Galaxy S22

 • Pergi ke laci aplikasi dan ketik pada bar carian untuk membuka halaman Finder.
 • Sekarang, ketik pada menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas untuk membuka halaman tetapan Finder.
 • Di sini, anda akan melihat sekumpulan togol yang membolehkan anda mendapatkan hasil yang dicadangkan semasa mencari sesuatu menggunakan Finder. Mematikan pilihan tetapan yang dicadangkan, sebagai contoh, akan menyembunyikan cadangan tetapan pada halaman Pencari utama.


Dayakan jam perayauan pada skrin kunci

Jika anda seorang yang suka melancong maka mempunyai jam perayauan pada skrin kunci telefon anda adalah anugerah. Untuk mendayakan jam perayauan:

Dayakan jam perayauan dalam Galaxy S22

 • Pergi ke Tetapan > Skrin kunci > Jam perayauan.
 • Di sini, anda akan dapat menetapkan zon waktu rumah anda dan juga mencari pilihan untuk menjadikan jam perayauan kelihatan pada Sentiasa Di Paparan.

Sebagai alternatif, jika anda seperti saya yang bekerja dengan pasukan antarabangsa setiap hari, anda boleh menggunakan jam perayauan untuk menjejaki masa tempatan rakan sepasukan anda di rantau lain. Untuk melakukan ini, cuma tukar zon waktu rumah di dalam halaman tetapan jam perayauan kepada mana-mana zon waktu yang rakan sepasukan anda berada. Ini adalah penggodaman mudah yang membolehkan saya menjejaki masa untuk beberapa rakan sepasukan saya yang bekerja dalam zon waktu.


Sediakan Folder Selamat

Samsung Galaxy S22 menawarkan folder selamat untuk mereka yang bimbang tentang orang lain mengakses telefon mereka dan mencari fail peribadi, foto, dsb., yang tidak sepatutnya. Folder selamat, setelah disediakan, juga boleh menyembunyikan beberapa apl yang anda mungkin ingin sembunyikan daripada orang lain. Ia pada asasnya menambah lapisan keselamatan tambahan untuk mereka yang suka merahsiakan sesuatu. Untuk menyediakan folder selamat:

 • Pergi ke biometrik dan keselamatan di dalam tetapan muka surat.
 • Di dalam, anda akan menemui pilihan untuk membuat a folder selamat.
 • Ketik padanya dan hanya ikut arahan pada skrin untuk membaca tentang folder selamat dan tunggu peranti selesai menetapkan satu untuk anda.

Menyediakan folder Secure pada Galaxy S22

 • Setelah selesai, anda boleh melindungi folder ini menggunakan kaedah pengesahan pilihan.
 • Sebaik sahaja anda membuka folder, anda akan melihat satu set aplikasi yang telah ditambahkan pada folder. Anda boleh menekan butang “+” untuk menambahkan lebih banyak apl padanya.
 • Selain itu, anda juga boleh menekan menu tiga titik untuk mencari pilihan untuk menambah fail pada folder. Pilihan khusus ini akan membolehkan anda menambah apa-apa daripada foto, video, fail audio, dokumen dan banyak lagi.

Menyesuaikan folder Secure


Matikan pemberitahuan setiap apl

Google menambah pilihan pada Android 13 yang membolehkan anda mematikan pemberitahuan setiap apl. One UI 4.1 Samsung, bagaimanapun, sudah mempunyai pilihan ini yang boleh anda gunakan untuk menyekat pemberitahuan yang tidak diingini. Ini berguna apabila anda tidak mahu melihat pemberitahuan daripada apl tertentu yang cenderung untuk menghantar spam peranti anda untuk menarik perhatian anda. Begini cara anda boleh mematikan pemberitahuan setiap apl:

Matikan pemberitahuan pada Galaxy S22

 • Pergi ke tetapan dan cari Pemberitahuan pilihan. Di sini, anda akan melihat bahagian ‘Baru-baru dihantar’ yang, seperti namanya, menunjukkan kepada anda senarai pendek apl yang menghantar pemberitahuan kepada anda baru-baru ini.
 • Anda boleh sama ada mematikan pemberitahuan daripada apl tersebut secara terus atau tekan butang “Lagi” untuk melihat senarai semua apl yang dipasang pada telefon anda.
 • Cari apl yang anda tidak mahu lihat pemberitahuan daripadanya dan matikan apl tersebut untuk mengelak daripada menerima spam pada masa hadapan.

Gunakan panel Edge untuk mengakses apl kegemaran anda

Samsung memperkenalkan ciri panel Edge dengan Galaxy S6 Edge, telefon pintar pertama syarikat dengan paparan melengkung pada kedua-dua tepi. Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa ciri khusus ini telah wujud sejak sekian lama. Ia juga telah bertambah baik selama bertahun-tahun dan saya fikir ia adalah cara terbaik untuk mengakses apl, fungsi dan juga kenalan kegemaran anda. Begini cara anda boleh mendayakan dan menyesuaikan panel Edge pada Galaxy S22:

Sesuaikan Panel Tepi dalam Galaxy S22

 • Menuju ke Paparan pilihan di dalam tetapan halaman, dan tatal ke bawah sedikit untuk mencari Panel tepi pilihan.
 • Dari sini, anda boleh mendayakan panel Edge dan juga memilih perkara yang anda mahu lihat pada panel. Sebagai contoh, anda boleh meminta panel Edge menunjukkan kepada anda apl pilihan anda, kenalan yang berbeza, tugasan, atau juga panel tersuai untuk cuaca, kompas, peringatan dan banyak lagi.
 • Anda juga boleh mencari pilihan untuk menyesuaikan panel Edge dari segi rupa ia dan dari mana anda boleh meleret pada paparan untuk mendedahkannya. Terdapat banyak pilihan untuk dilalui, jadi pastikan anda meluangkan sedikit masa untuk perkara ini.

Anda boleh mendayakan dan menggunakan panel Edge walaupun dengan pelancar pihak ketiga.


Sediakan Cari Mudah Alih Saya Samsung untuk penjejakan luar talian

Ciri pencarian Luar Talian baharu Samsung akan membolehkan anda mencari telefon Galaxy anda yang hilang walaupun ia tidak disambungkan ke rangkaian. Saya amat mengesyorkan menggunakan ciri khusus ini untuk dapat mencari Galaxy S22 anda jika anda kehilangannya. Ciri mencari Luar Talian menggunakan telefon Samsung berdekatan yang lain untuk mengesan telefon anda, sama seperti Galaxy SmartTag.

Jika itu terdengar seperti mimpi ngeri privasi kepada anda, maka jangan risau kerana Samsung juga menyediakan ciri ‘Sulitkan lokasi luar talian’. Untuk mendayakan penjejakan luar talian peranti anda:

Penjejakan luar talian untuk galaksi S22

 • Pergi ke Cari Mudah Alih Saya pilihan yang terletak di dalam Biometrik dan keselamatan pilihan pada tetapan muka surat.
 • Di sini, anda akan melihat Penemuan luar talian pilihan bersama-sama dengan beberapa yang lain termasuk Buka Kunci Jauh dan Hantar lokasi terakhir.
 • Hanya dayakan pencarian Luar Talian dan juga dayakan Sulitkan lokasi luar talian yang boleh didapati di dalam pilihan mencari Luar Talian.

Petakan semula butang sisi anda

Adakah anda tahu bahawa menekan lama butang sisi tidak lagi membuka menu kuasa secara lalai pada telefon Samsung? Betul, menekan lama pada Galaxy S22 kini membuka Bixby manakala ketik dua kali pantas membuka apl kamera anda secara lalai. Syukurlah, anda boleh memetakan semula tindakan ini dengan menuju ke halaman tetapan. Begini cara melakukannya:

Pemetaan semula kunci sisi pada Galaxy S22

 • Buka tetapan app dan pergi ke Ciri lanjutan.
 • Tatal ke bawah untuk mencari Kunci sisi menu dan ketik padanya untuk mengembangkan pilihan untuk memetakan semula.

Pilihan anda agak terhad apabila ia berkaitan dengan fungsi tekan dan tahan — bangunkan Bixby atau buka menu Matikan kuasa. Ciri tekan dua kali, bagaimanapun, mempunyai banyak pilihan untuk dipilih. Anda boleh menetapkannya untuk membuka mana-mana apl yang dipasang pada telefon anda. Terutama, anda juga boleh menggunakannya untuk mengaktifkan perkara seperti lampu suluh.


Pelbagai petua penjimatan bateri

Hayat bateri adalah lebih kepada kawasan kelabu untuk Samsung Galaxy S22. Peranti ini memuatkan bateri 3,700 mAh di dalamnya yang menghasilkan hayat bateri yang kurang ideal. Bergantung pada cara anda menggunakan telefon pintar anda, terdapat kemungkinan besar anda akan menggunakan pengecas sebelum penghujung hari. Jadi untuk tweak terakhir dalam artikel ini, kami ingin menyentuh beberapa petua penjimatan bateri untuk memastikan anda tidak mengalami pengalaman yang menyedihkan dengan peranti itu.

Hidupkan mod gelap

Mendayakan mod gelap pada Galaxy S22 dengan ketara merendahkan kuasa yang diperlukan oleh telefon untuk menerangi piksel putih tersebut. Anda boleh mendayakan ini dengan menuju ke Tetapan > Paparan. Ia adalah pilihan pertama di bahagian atas dalam halaman tetapan Paparan.

Dayakan mod gelap pada Galaxy S22

Laraskan kecerahan secara manual dan bukannya menggunakan Adaptive

Menggunakan ciri kecerahan Suaian akan menjadikan ia satu perkara yang kurang untuk dibimbangkan, tetapi saya cadangkan anda mengawal kecerahan telefon secara manual untuk memastikan anda tidak terlalu memanjangkan penggunaan bateri. Ciri kecerahan Suaian cenderung kehilangan tanda dengan membuat paparan kelihatan lebih terang daripada yang saya inginkan pada masa-masa tertentu. Saya amat mengesyorkan meleret ke bawah teduh pemberitahuan untuk melaraskan kecerahan secara manual, dengan itu mengurangkan beban bateri juga.

Matikan ciri yang anda tidak gunakan

Matikan tetapan 5G pada Galaxy S22

Secara lalai, Samsung Galaxy S22 didayakan dengan sekumpulan ciri yang mungkin tidak anda gunakan pada setiap masa. Ini termasuk perkara seperti NFC, rangkaian mudah alih 5G, semua pemberitahuan getaran dan banyak lagi. Anda boleh mematikan tetapan ini dengan mencarinya dengan cepat pada halaman Tetapan. Saya sentiasa mematikan NFC dan melumpuhkan 5G daripada tetapan rangkaian mudah alih kerana saya tidak mahu telefon saya sentiasa memburu isyarat NFC atau 5G yang serasi.


Menutup pemikiran

Nah, itu membawa kita kepada kesimpulan 10 tweak teratas yang boleh anda buat pada Galaxy S22 anda. Kami berharap panduan ini berguna dalam menyediakan peranti baharu anda dan memanfaatkannya sepenuhnya. Terdapat beberapa perkara lain yang boleh anda lakukan seperti menukar warna aksen untuk penyesuaian yang lebih baik, menyediakan rutin Bixby dan banyak lagi. Anda juga mungkin menemui beberapa tetapan anda sendiri yang paling sesuai untuk anda. Jika anda berbuat demikian, maka pastikan anda meninggalkannya dalam ulasan di bawah.

  Samsung Galaxy S22 ialah kemunculan perdana untuk 2022, membawakan prestasi tertinggi dan keupayaan kamera dalam bentuk yang sesuai dengan banyak poket dan belanjawan.

Semasa anda berada di sini, kami juga menggalakkan anda untuk menyemak beberapa sarung terbaik yang boleh anda beli untuk Galaxy S22. Ia ialah telefon kecil dan rapuh yang diperbuat daripada kaca, jadi mungkin idea yang baik untuk menambah perlindungan padanya.

We would love to give thanks to the writer of this post for this awesome content

Tingkatkan pengalaman Galaxy S22 anda dengan 10 tweak yang disyorkan ini


Check out our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/