Tinjauan: Kembali Ke Pulau Monyet – Encore Sempurna Untuk Ikon Permainan Pengembaraan

Pada tahun 1990, Ron Gilbert mencipta pengembaraan titik-dan-klik mani Rahsia Pulau Monyet. Ia menarik hati dan tidak melepaskannya selama 32 tahun. Pada tahun 1991, beliau membuat kesimpulan Pulau Monyet 2: Dendam LeChuck pada penyangkut tebing bom. Pada tahun 1992, dia meninggalkan Lucasarts, dan bahagian ketiga rahsia triloginya menjadi legenda seperti kapal karam. Komuniti peminat berteori dan berkhayal selama beberapa dekad tentang ke mana cerita itu mungkin pergi, terdesak untuk mendapatkan pengesahan daripada Gilbert atau rakan sekerjanya.

Pada tahun 2013, Gilbert menulis, “Saya sentiasa membayangkan permainan ini sebagai trilogi” – permainan yang dia hanya boleh buat dengan “kawalan sepenuhnya ke atas apa [he] sedang membuat dan satu-satunya cara untuk melakukannya ialah memilikinya.” Pada 2015 dia menulis, “Pulau Monyet kini dimiliki oleh Disney dan mereka tidak menunjukkan sebarang keinginan untuk menjual IP kepada saya.” Tercungap-cungap akhir peminat bagaimana jika? telah dihidu. Dia meratapi hari April Fools setiap tahun di blognya, dengan bangganya “Hari Orang Bodoh” selama 18 tahun dengan bangganya. Dia pernah tweet, “Jika saya dapat membuat Pulau Monyet yang lain, saya akan mengumumkannya pada 1 April”.

Kembali ke Ulasan Pulau Monyet - Petikan Skrin 2 daripada 5

Pada Hari April Fools 2022, Ron Gilbert bergurau, “Saya telah memutuskan untuk membuat Pulau Monyet yang lain.”

Dan inilah kita. Untuk berkata Kembali ke Pulau Monyet yang dinanti-nantikan tidak menangkap ziarah mental dan emosi para pemain tua yang dihanyutkan semasa kanak-kanak ke pantai Pulau Booty oleh sepasang mata syaitan yang mengejek. Ini adalah sebuah permainan acaradan mungkin satu-satunya permainan acara yang boleh difikirkan dalam apa yang ada – walaupun terdapat beberapa lampu terang yang tersebar selama beberapa dekad – genre yang mengecewakan.

Tetapi apakah “pulangan” ini? Kembali ke masa lalu: perkhidmatan peminat retrograde untuk 40-an? Kembali kepada minat komersil: Pulau Monyet yang disiram untuk menampung sekuel kemudiannya yang meragukan kanonik? Atau mungkinkah… mungkin… kembali ke bentuk untuk genre pengembaraan grafik – apabila anda tidak tahu apa yang akan dilakukan oleh titik dan klik seterusnya, dan anda terpesona dengan apa yang dilakukannya?

Kembali ke Kajian Pulau Monyet - Petikan Skrin 3 daripada 5

Terrible Toybox, di bawah arahan Ron Gilbert dan Dave Grossman, telah bersedia untuk menyampaikan sesuatu yang baru, tetapi pada masa yang sama, keseluruhan permainan dipenuhi dengan renungan mengenai soalan “Apa ialah rahsia Pulau Monyet?” – laungan rali ketua Monyet gergasi di seluruh dunia. Kami dijemput untuk menyertai Guybrush dalam ekspedisi selari untuk Rahsia™ dalam permainan dan beberapa rahsia transendental yang lebih besar tentang apa sebenarnya yang kami dambakan selama ini, dan sama ada salah satu daripada rahsia itu pernah wujud sama sekali.

Dijelaskan dengan segera bahawa Return akan bersandar pada sejarahnya. Menu skrin tajuk mengarahkan pemain ke buku skrap yang memberikan gambaran keseluruhan cerita setakat ini. Ini dengan sopan meliputi setiap permainan Pulau Monyet, tetapi jelas yang mana yang diutamakan. Pulau Monyet 1 dan 2 mendapat penceritaan semula berbilang halaman yang mulia melalui gambar yang dilukis dalam gaya seni baharu Return, dengan setiap gesper diikat dengan penuh kasih sayang. Sumpahan Pulau Monyet mendapat taburan mata plot peringkat tinggi yang kemas… dan terdapat dua permainan lain.

Peminat Monkey Island yang paling hipersensitif akan mengesan agaknya selektif menghormati karya pasca-Gilbert. Mungkin itu adalah imaginasi kami, tetapi penggalian kecil yang lembut dilakukan pada arah cerita itu dibawa, dengan minat khusus tentang bagaimana Elaine Marley digambarkan. Apabila Guybrush melihat kembali imej Elaine yang dibekukan menjadi patung dalam The Curse of Monkey Island, kenyataannya bahawa LeChuck “menganggapnya sebagai perabot” dengan mudah boleh ditujukan kepada penulis permainan ketiga itu. Ia ditekankan pada setiap peluang bahawa Elaine daripada dua perlawanan pertama tidak pernah memerlukan penjimatan oleh Guybrush. Sungguh ironis bahawa Gilbert dan penulis bersama Dave Grossman mesti bersusah payah menyelamatkannya di sini.

Kembali ke Ulasan Pulau Monyet - Petikan Skrin 4 daripada 5

Untuk semua ini melihat ke belakang pada siri setakat ini, Return to Monkey Island berasa sangat segar. Ia memiliki nostalgia di sekelilingnya dan dengan yakin memutarkannya ke dalam jalinan ceritanya. Watak baharu berlimpah ruah yang serta-merta memenangi hati kami – kawan dan lawan – dan skala besar pengembaraan itu membolehkan ruang untuk menikmati versi rekaan semula tempat biasa, sambil turut mencipta banyak tempat baharu yang penuh misteri dan menyeronokkan. Jenaka dan keseriusan bodoh yang meresap lebih segar daripada yang pernah berlaku sejak 1991, memilih saat yang sesuai untuk memanggil kembali baris klasik, tetapi tidak menjadikannya tarikan utama. Gaya seni baharu bercakap untuk dirinya sendiri dan hebat dalam gerakan – dan, sudah tentu, juga dituai untuk jenaka metafiksyen. Kepelbagaian perspektif tentang aksi, kedalaman pemandangan, dan kerumitan dunia kecil yang menyuguhkan selera adalah luar biasa.

Tetapi kejayaan terbesar mungkin adalah antara muka baharu, yang menyediakan rangka kerja untuk setiap aspek permainan untuk bersatu dalam pengalaman pemain yang kaya. Pada Suis (dan sebagai tambahan kepada sokongan skrin sentuh), ini adalah dengan kawalan kayu bedik langsung Guybrush, menggunakan ‘R’ dan ‘L’ untuk menyerlahkan elemen interaktif dan kitaran melaluinya. Ini memberikan pengalaman penerokaan melayang tetikus untuk menyiasat pemandangan – kegembiraan pertama mencapai kawasan baharu.

Dalam erti kata pengembaraan grafik, tiada “kata kerja” – tiada jenis tindakan yang boleh dipilih pada skrin untuk digunakan pada objek di dunia. Walau bagaimanapun, dalam erti kata yang lebih umum, kata kerja adalah tidak terhingga. Apabila beberapa pengembaraan grafik moden telah mengurangkan semua interaksi untuk “melakukan perkara itu kepada perkara itu”, Return to Monkey Island memaparkan teks untuk menunjukkan perkara yang akan dilakukan dengan menekan butang. Oleh itu, daripada selalu melihat “Berjalan ke…”, “Angkat…”, “Bercakap dengan…”, “Lihat…” dsb., Guybrush boleh “Berani…”, “Mencuri…”, “Bersihkan udara dengan…” , “Puji yang cemerlang…” dsb. Ini dianggap sebagai satu lagi ruang untuk penulis bermain – tempat untuk lebih banyak jenaka, kejutan dan ganjaran untuk kemajuan.

Kembali ke Ulasan Pulau Monyet - Petikan Skrin 5 daripada 5

Gabungan melalui antara muka grafik, penulisan, kerja suara yang sangat baik, dan idea-idea baharu serta kerja semula yang menggembirakan dalam muzik adalah mengagumkan. Terdapat rasa kawalan pengarang yang kuat ke atas keseluruhan pengalaman, segala-galanya mengalir bersama-sama untuk menyampaikan visi yang koheren – kisah keseronokan, pengembaraan, pembebasan dan sentimental, dilakonkan melalui teka-teki yang direka dengan teliti dan memberi inspirasi, digabungkan dengan kepingan set dan sisi yang terus kami ketawa.

Memandangkan kedalaman telaga keghairahan peminat, ia akan menjadi tak masuk akal untuk Kembali ke Pulau Monyet untuk tidak melukis di atasnya. Memandangkan desakan khusus untuk susulan Ron Gilbert kepada dua perlawanan pertamanya, adalah tidak masuk akal untuk tidak bermain seperti itu. Begitu juga, adalah tidak masuk akal untuk mengekalkan pergantungan permainan ini pada akarnya terhadapnya. Ya, orang yang bukan peminat lama dua perlawanan pertama kehendak bersenang-senang dengan Return to Monkey Island, tetapi Terrible Toybox telah memanfaatkan potensi penceritaan yang luar biasa dari semangat peminat untuk menyampaikan sesuatu yang jarang dan menakjubkan bagi mereka yang menjadi perhatian penonton sasaran. Jika itu anda, teruskan dan tambah mata pada markah di bawah.

Mungkin Return akhirnya menemui cara untuk wujud terima kasih kepada fesyen multimedia pembuatan semula-sebagai-genre, tetapi jika itu yang berlaku maka ia tidak mempunyai pengaruh ke atas permainan: ia direka dengan penuh integriti dan kegembiraan menular yang berkilauan di setiap tempat kejadian.

Kesimpulan

Kembali ke Pulau Monyet mencapai ke dalam hati anda, merobek keinginan anda untuk mengetahui RAHSIA, dan menggenggamnya di hadapan muka anda. Walaupun sukar untuk mengakui bahawa Rahsia Pulau Monyet™ mungkin sentiasa menjadi McGuffin, ia sangat menyakitkan untuk merenungkan bahawa 30 tahun kerinduan anda untuk yang Pulau Monyet 3 mungkin sama. Menggembirakan sambil anda menggeletar, Return mempersembahkan kepada pandangan terpaku anda pengembaraan titik dan klik yang fenomenal, menggelegak dengan semangat dan keseronokan. Sepanjang perjalanan, anda akan berharap, dengan sedih, bahawa pendedahan besar akan datang – dan kemudian…

We wish to thank the author of this write-up for this awesome material

Tinjauan: Kembali Ke Pulau Monyet – Encore Sempurna Untuk Ikon Permainan Pengembaraan


You can find our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/