Tinjauan: Slipstream – Penghormatan yang Kemas, Taksub Sonic Kepada Teknologi Super Scaler Sega

Jika perlumbaan retro yang anda cari, anda tidak perlu melihat jauh di Switch. Yang suka Perlumbaan Hotshot, Perlumbaan Retro Formula, Horizon Chase Turbo dan versi Sega Ages Perlumbaan Virtua dan Keluar Lari telah memastikan bahawa sesiapa yang berminat dengan permainan perlumbaan jenis kenderaan vintaj boleh dikatakan dimanjakan untuk pilihan.

Slipstream ialah permainan terbaharu yang akan ditambahkan pada senarai yang semakin berkembang ini, dan memandangkan permainan lain telah mencuba penampilan gaya ’80-an pada masa lalu (kami sedang melihat anda, 80-an Overdrive), gaya seninya tidak terasa sangat unik pada hari ini. Oleh itu, bernasib baik bahawa masih terdapat permainan perlumbaan yang menyeronokkan di bawah apa yang telah menjadi estetika yang agak digunakan secara berlebihan.

Permainan ini jelas mendapat inspirasi daripada pelumba arked tahun 80-an seperti Out Run (serta satu lagi gelaran Sega, yang akan kami perolehi), dengan perlumbaan jalan raya berkelajuan tinggi dan liar, berliku-liku yang sangat panjang. Dalam percubaan untuk menambah beberapa variasi pada prosiding, walaupun, terdapat segelintir mod yang masing-masing mengambil tindakan ke arah yang berbeza.

Grand Prix adalah tipikal anda Mario Kart situasi, di mana anda mendapat tiga piala yang terdiri daripada pelbagai perlumbaan, dengan mata diberikan berdasarkan tempat anda tamat. Sementara itu, Grand Tour lebih seperti Out Run, di mana anda perlu melalui lima peringkat yang bersambung dalam had masa, dengan garpu pada penghujung setiap peringkat menentukan di mana anda akan berakhir seterusnya. Kemudian terdapat Cannonball, yang serupa dengan Grand Tour tetapi dengan lebih penyesuaian, membolehkan anda mencipta satu perlumbaan panjang dengan sehingga 30 peringkat, yang boleh anda pilih secara manual daripada 15 trek yang tersedia.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sebaik sahaja anda berada di jalan raya itu sendiri, Out Run adalah pengaruh utama, tetapi ia adalah hibrid yang menarik kerana walaupun penampilannya jelas berdasarkan pada asal Sega 1986, pengendaliannya menampilkan mekanik gelongsor kuasa yang lebih mirip dengannya. sekuel poligonal Larian Keluar 2.

Walaupun mungkin untuk melepasi kebanyakan selekoh dengan hanya membelok dan membrek di mana perlu, untuk mengelilingi setiap trek dengan cekap, anda perlu menguasai gelongsor kuasa. Ini dilakukan dengan mengetik seketika butang brek kemudian memecut semula pemecut, menghayun keluar belakang kereta. Gelongsor kuasa dalam Slipstream memerlukan beberapa perlumbaan untuk membiasakan diri, kerana masa adalah penting: bermula terlalu awal atau terlalu lewat dan anda akan terhempas ke pemandangan tepi trek (terbalik ke atas gaya Out Run, secara semula jadi). Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda berjaya melakukannya, ia boleh menjadi sangat memuaskan untuk mengayun pusingan yang sangat ketat kerana bahagian belakang kereta anda hampir tidak dapat mengelak daripada merempuh pelbagai halangan di tepi trek.

Walau bagaimanapun, reka bentuk trek boleh membuat beberapa saat yang mengecewakan pada mulanya. Banyak trek direka bentuk sedemikian rupa sehingga beberapa selekoh menghala terus ke selekoh bertentangan tanpa amaran, bermakna jika anda tidak tahu ia akan datang, anda hampir pasti tidak akan dapat melakukan gelongsor kuasa kedua dalam masa dan akan terhempas.

Ini dibetulkan sedikit sebanyak dengan penambahan butang putar balik yang membolehkan anda membawa tindakan itu kembali beberapa saat, membolehkan anda menjangkakan giliran, tetapi secara realistiknya ini terasa seperti menutup celah: anda tidak perlu bergantung pada sistem putar balik, walaupun pada trek yang baharu kepada anda. Sudah tentu, semasa anda mempelajari setiap peringkat, anda akhirnya akan menghafal yang bertukar membawa dengan cepat kepada giliran bertentangan, bermakna ini menjadi kurang isu dari semasa ke semasa, tetapi ia masih boleh menjengkelkan semasa beberapa jam pertama permainan.

Sememangnya, sebutan khusus perlu diberikan kepada grafik permainan, yang dikendalikan dengan cara yang bijak dengan berkesan dengan pada dasarnya cuba meniru gaya pseudo-3D permainan perlumbaan ‘Super Scaler’ Sega seperti Out Run dan Super Hang-On. Walaupun permainan ini secara teknikalnya 3D dan treknya adalah poligon, maka, kereta dan pemandangan semuanya kelihatan seperti sprite rata. Apabila anda mengezum melalui trek pada kelajuan tinggi (terutamanya apabila aliran gelincir tituler diaktifkan) pada 60fps pepejal batu, kesannya boleh sangat mengagumkan. Kami secara peribadi mungkin berada di sepanjang tahun 80-an, tetapi apabila ia dikendalikan dengan baik ia dikendalikan dengan baik.

Walau bagaimanapun, satu perkara yang mengejutkan kami adalah cara Slipstream membuat banyak rujukan kepada Sonic the Hedgehog siri tanpa sebab yang jelas. Daripada 15 trek dalam permainan, tujuh daripadanya mempunyai nama yang sama dengan Sonic atau Sonic R peringkat (Loji Kimia, Tudung Ais, Bukit Zamrud, Pulau Peranginan, dsb.), sambil memenangi secawan memberikan anda skrin perayaan istimewa di mana trofi anda dikelilingi oleh apa yang hanya boleh digambarkan sebagai Chaos Emeralds. Perlumbaan Grand Prix dipanggil ‘Acts’ (dan diperkenalkan dengan skrin percikan yang sama dengan yang terdapat dalam permainan Sonic 16-bit), dan kiraan detik 3-2-1 menggunakan reka bentuk yang terang-terangan digelar daripada Sonic Mania.

Kami akan memahami perkara ini jika Sonic dikaitkan dengan permainan dalam apa jua cara, lemah atau sebaliknya, tetapi sambungannya — di luar kelajuan — sangat rawak sehingga semuanya terasa aneh. Anggukan aneh di sini atau di sana akan ada satu perkara tetapi rujukannya terlalu kerap sehingga sesiapa yang mahir dalam Sonic tidak semestinya menghargainya: mereka mungkin terganggu olehnya dan tertanya-tanya mengapa mereka berada di sana. Ada memberi penghormatan kepada sesuatu, dan ada sahaja lambakan rujukan kepadanya secara borong tanpa sajak atau alasan.

Muziknya juga seperti beg bercampur. Ini adalah bantuan tipikal anda untuk runut bunyi retro synth gaya ’80-an tetapi tiada satu pun yang benar-benar diklik dengan kami dengan cara yang membuatkan kami meningkatkan volum fon kepala kami. Ia adalah koleksi trek yang ‘selamat’ yang sepadan dengan estetik tanpa perlu melampaui batas untuk mencipta sebarang lagu yang benar-benar tidak dapat dilupakan. Ini adalah salah satu situasi di mana jika tiada muzik, ketiadaannya akan ketara tetapi kehadirannya tidaklah luar biasa dalam apa cara sekalipun.

Walaupun negatif dalam ulasan ini, satu perkara utama yang harus diambil daripadanya ialah, pada terasnya, terdapat beberapa aksi perlumbaan yang mantap di sini sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan pengendalian dan selekoh yang entah dari mana. Memandangkan harga yang berpatutan juga, ia adalah pelumba yang boleh diterima dengan sempurna jika anda mencari sesuatu yang berbeza yang akan membuatkan anda sibuk selama beberapa jam.

Terdapat juga berbilang pemain skrin pisah tempatan untuk 2-4 pemain, yang merangkumi hampir semua mod pemain tunggal (satu-satunya pengecualian ialah Grand Tour kerana berbilang laluannya). Segala-galanya masih berjalan dengan baik dan lancar dalam skrin belah, jadi ini adalah satu lagi pilihan yang baik untuk mereka yang mencari kebaikan perlumbaan berbilang pemain tempatan.

Kami mungkin merasakan bahawa gaya ’80-an telah digunakan secara berlebihan dan Slipstream tidak mendorongnya ke hadapan dalam apa-apa cara yang luar biasa, tetapi estetika dan muzik jelas bergantung kepada citarasa peribadi jadi perbatuan anda mungkin berbeza-beza (kononnya). Akhirnya, terdapat cukup untuk dilakukan di sini untuk mewajarkan harga yang agak rendah yang dijual oleh permainan itu, jadi anda pastinya tidak akan berasa pendek jika anda membelinya.

We would like to thank the writer of this article for this amazing material

Tinjauan: Slipstream – Penghormatan yang Kemas, Taksub Sonic Kepada Teknologi Super Scaler Sega


Find here our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/