Tunggu, adakah LG secara rahsia membawa balik TV melengkung?

Di luar 3D, TV melengkung mungkin merupakan salah satu gimik industri yang paling tidak diingini. Melainkan anda duduk di tempat yang sangat khusus di hadapan mereka, mereka menghasilkan imej yang melencong, pantulan keras dan pengalaman menonton yang secara amnya tidak menyenangkan, tanpa faedah. Serius, mereka sangat dahsyat. Rasanya seperti TV melengkung berlaku kerana syarikat boleh buat mereka, bukannya kerana mereka sepatutnya.

Saya mengambil sedikit masa untuk menyedarinya, tetapi OLED Flex 42-inci baharu LG, yang diumumkan minggu ini di IFA dan berharap untuk dibawa ke pasaran pada musim luruh ini, secara berkesan menandakan kepulangan TV melengkung. Ia mungkin mempunyai pendirian gaya monitor yang memaparkan beberapa pencahayaan RGB gaya pemain, dan LG mungkin telah mengelirukan sedikit perkara dengan meletakkan OLED Flex di atas meja seperti monitor di kawasan demonya. Tetapi jangan silap, ini adalah TV TV. Ia mempunyai empat input HDMI 2.1, menjalankan WebOS dan mempunyai penala TV terbina dalam. Ia adalah TV.

Nah, ia adalah TV dengan helah yang cukup menarik — ia berubah. Dengan menekan butang satu siri motor di dalam peranti mula berputar, mengubahnya daripada TV rata tradisional menjadi TV melengkung. (Anda juga boleh mengawal proses lenturan dengan butang navigasi di bahagian bawah paparan.) Atau TV melengkung yang kelihatan seperti monitor melengkung, pada apa jua kadar. Begitulah caranya ia dapat mengelakkan kutukan TV melengkung; ia tidak selalu melengkung. Ini adalah pendekatan yang menarik yang bermakna anda tidak perlu berurusan dengan masalah yang dicipta oleh lengkung apabila anda tidak akan mengalami manfaatnya.

Dari belakang, TV kelihatan seperti monitor permainan.

Untuk menunjukkan dengan tepat apabila anda mungkin mahukan TV melengkung, LG mempunyai permainan perlumbaan Forza Horizon 5 disambungkan ke paparan, dan menggalakkan orang ramai untuk duduk sekitar tiga hingga empat kaki darinya untuk memanfaatkan sepenuhnya faedah menyelubungi penglihatan skrin melengkung. Pada tahap maksimumnya, skrin boleh bengkok ke 900R melengkung yang mengagumkan, tetapi ia boleh dilaraskan pada peratusan gelangsar dalam kenaikan 5 peratus, untuk sejumlah 20 kelengkungan yang berbeza. Sukar untuk diceritakan di tengah-tengah kebisingan lantai pertunjukan IFA, tetapi bunyi putar itu pasti ketara, dan anda mungkin tidak mahu mendengarnya pada pertengahan permainan.

Di luar mekanisme melengkung dan pendirian chunky, LG OLED Flex adalah sama dengan TV C2 42-inci sedia ada LG. Ia mempunyai panel LG Display OLED Evo yang sama, dan menyokong kedua-dua Dolby Vision dan Dolby Atmos (ia boleh mencipta bunyi sekeliling 7.1.2 maya). Ia mempunyai resolusi 4K, nisbah bidang 16:9 dan kadar segar semula maksimum 120Hz. Jelas sekali ini bermakna dalam amalan ia kelihatan sama baik dengan rangkaian OLED popular LG.

LG OLED Flex tidak mungkin murah. Jurucakap LG tidak mahu mengesahkan berapa kos TV itu apabila ia mula dijual pada akhir tahun ini, tetapi memandangkan perkara ini pada asasnya mengandungi keseluruhan $1,399 LG C2, ditambah dengan satu siri mekanisme yang tidak syak lagi sangat kompleks untuk membuat proses lenturan automatik berfungsi , saya rasa kita sedang melihat peranti berharga sekurang-kurangnya $2,000. Adakah ia berbaloi untuk paparan 42 inci?

1662077232 326 Tunggu adakah LG secara rahsia membawa balik TV melengkung

Apabila rata, ia hampir tidak dapat dibezakan daripada LG C2 42 inci.

1662077232 518 Tunggu adakah LG secara rahsia membawa balik TV melengkung

TV pada lengkung maksimumnya.

Satu hujah mungkin bahawa OLED Flex secara berkesan adalah dua produk dalam satu. Ia adalah satu bahagian TV OLED rata tradisional dan satu bahagian monitor permainan melengkung. Tetapi saya kurang pasti tentang cara skrin hibrid seperti ini sesuai dengan kebanyakan rumah orang. Adakah LG mengharapkan pelanggan menyediakannya seperti monitor melengkung di atas meja mereka, sedia untuk dijadikan TV untuk menonton filem? Atau adakah rancangan untuk menyediakannya seperti TV biasa pada kabinet, tetapi dengan pilihan untuk menarik kerusi anda dari dekat dan meletakkannya dalam mod melengkung untuk beberapa aksi permainan yang mengasyikkan? Saya tidak pasti sepenuhnya.

Antara ini dan Pandangan Corsair sendiri mengenai faktor bentuk boleh bengkok — yang masih mempunyai panel LG Display OLED tetapi nisbah aspek 21:9 yang lebih luas dan proses perubahan yang meminta anda membengkokkannya dengan tangan — rasanya seperti kita memasuki era baharu paparan melengkung. TV melengkung tidak pernah benar-benar berfungsi, tetapi monitor melengkung telah terbukti cukup popular pada tahun-tahun sejak itu. OLED Flex LG nampaknya cuba merapatkan jurang itu.

Foto oleh Jon Porter / The Verge

We want to give thanks to the author of this article for this remarkable content

Tunggu, adakah LG secara rahsia membawa balik TV melengkung?


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/