TV anda mengintip anda, tetapi anda boleh menghentikannya

Fakta menarik: Komputer Compaq Portable pertama dihantar pada tahun 1983 dan berharga lebih daripada $8,400 dalam dolar hari ini. Wah, zaman sudah berubah.

Namun, komputer anda adalah pelaburan yang besar, dan anda mahu ia berfungsi dengan baik selama bertahun-tahun. Ketik atau klik untuk pembaikan lima minit saya untuk mempercepatkan PC anda.

Anda tidak perlu menangani jenis isu yang sama dengan televisyen anda, tetapi satu soalan biasa yang saya dapat ialah kaedah terbaik untuk menghapuskan cap jari dan habuk. Ini adalah kain lap yang saya beli lagi dan lagi. Dan kain lap yang lebih kecil ini sesuai untuk cermin mata, skrin telefon dan monitor komputer. Sayangi mereka.

Malangnya, anda perlu memikirkan tentang penjejakan pada TV anda sama seperti pada komputer atau telefon. Teruskan membaca untuk mengetahui cara anda mengalu-alukan seorang pengintip ke ruang tamu anda — dan perkara yang boleh anda lakukan mengenainya.

Masuk untuk memenangi kad Hadiah Amazon $500.

Dalam gambar ilustrasi yang diambil pada 19 Julai 2022 ini, logo Netflix dilihat pada alat kawalan jauh TV di Los Angeles.

Dalam gambar ilustrasi yang diambil pada 19 Julai 2022 ini, logo Netflix dilihat pada alat kawalan jauh TV di Los Angeles.
(Chris Delmas / AFP melalui Getty Images)

Mengapa TV begitu murah?

Ingat lagi pada hari ketika TV skrin rata yang besar adalah barang mewah?

Kini, TV didatangkan dengan pelbagai loceng, wisel dan ciri pintar, dan anda boleh membeli model terunggul untuk sebahagian kecil daripada harga. Apa yang memberi?

Ini semua tentang data. Anda sudah tahu maklumat peribadi anda bernilai banyak. Satu cara untuk menghentikan broker data yang tamak adalah dengan mengalih keluar diri anda daripada tapak carian orang mereka. Ketik atau klik untuk pautan dan arah untuk menyelesaikan kerja.

Fikirkan tentang semua yang TV anda tahu tentang anda dan keluarga anda. Data itu menebus harga rendah televisyen baharu. Dari masa ke masa, penternakan data ini memperoleh lebih banyak wang daripada yang pernah mereka hasilkan pada set tersebut.

Adakah anda membeli-belah untuk TV? Terdapat banyak kata kunci dan istilah pemasaran untuk membuat anda berbelanja lebih. Jangan jatuh hati. Berikut ialah nasihat membeli-belah saya tentang perkara yang perlu dilangkau dan berbelanja secara berbelanja. Spoiler: Pergi untuk 4K, bukan 8K.

PETUA KESELAMATAN: ADAKAH ANDA MELAKUKAN KESILAPAN WI-FI BESAR INI?

Adakah ia berbaloi? Ia bergantung

Sukar untuk melakukan banyak perkara dalam dunia digital tanpa dijejaki, dipantau atau diwangkan dalam beberapa cara. Sesetengah orang bekerja keras untuk mencari jalan mengatasinya, memilih untuk membayar privasi tambahan atau menggunakan alternatif yang tertumpu kepada pengguna, bukan perlombongan data.

Ketik atau klik untuk enam alternatif kepada carian Google.

Yang lain mengangkat tangan, mengatakan ini adalah harga yang kami bayar untuk perkhidmatan dan peranti percuma dan murah yang kami harapkan untuk menjalankan kehidupan kami.

Saya jatuh di suatu tempat di tengah. Ya, terdapat beberapa jumlah penjejakan dan pengumpulan data yang anda mesti telan jika anda ingin menggunakan apa-apa daripada pembantu pintar ke peti masuk anda.

Tetapi anda tidak perlu meluluskan setiap kaedah pengumpulan secara membuta tuli. Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengambil semula privasi anda selagi anda bersedia untuk menyelami tetapan peranti anda. Berikut ialah tiga pembetulan privasi pantas yang boleh anda lakukan dalam beberapa minit.

Apabila bercakap tentang TV anda, inilah tempat untuk bermula.

Televisyen ditawarkan untuk dijual di kedai kotak besar pada 8 Februari 2022, di Chicago.

Televisyen ditawarkan untuk dijual di kedai kotak besar pada 8 Februari 2022, di Chicago.
(Scott Olson / Getty Images / Fail)

Hentikan TV anda daripada mengintip

Banyak TV pintar dilengkapi dengan kamera yang kebanyakan orang tidak menyedarinya. Tidak banyak yang boleh anda lakukan selain membatalkan waranti peranti dan mengalih keluarnya sendiri. Anda boleh menutupnya, tetapi siapa yang mahu pita elektrik pada skrin televisyen mereka?

Mulakan dengan ciri penjejakan TV pintar anda — terutamanya Pengecaman Kandungan Automatik (ACR).

Apakah ACR dan bagaimana anda mematikannya? Ia ialah ciri pengecaman visual yang boleh mengenal pasti setiap iklan, rancangan TV atau filem yang anda mainkan di TV anda. Ini termasuk kotak penstriman, TV kabel/over-the-air dan juga pemain DVD dan Blu-ray.

Data ini dikumpul dan digunakan untuk tujuan pemasaran dan pengiklanan yang disasarkan. Jika ini semua kedengaran terlalu menyeramkan, ada cara untuk mematikannya. Kaedah yang tepat bergantung pada jenama TV anda.

Vizio

Pada set TV Vizio lama yang menggunakan Aplikasi Internet Vizio (VIA), pergi ke TV Sistem dan kemudian: Tetapkan semula & Pentadbir > Interaktiviti Pintar > Mati.

Pada TV pintar Vizio yang menggunakan sistem SmartCast yang lebih baharu, pergi ke Sistem > Tetapkan semula & Pentadbir > Melihat Data > togol ke Mati.

ADAKAH LANGKAH ANDA BENAR-BENAR DIMATIKAN UNTUK MATLAMAT KECERGASAN 2023 ANDA?

Samsung

Pada set Samsung yang lebih baharu, pergi ke tetapan > Sokongan > tatal ke bawah ke Terma & Polisi. Di sini anda boleh berpaling dimatikan Melihat Perkhidmatan Maklumat (teknologi ACR Samsung), Pengiklanan berasaskan Internet (untuk penjejakan iklan diperibadikan) dan Perkhidmatan Pengecaman Suara.

Pada TV pintar Samsung yang lebih lama, pergi ke TV Menu Hab Pintar > tetapan > Sokongan > cari Terma & Polisi > kemudian melumpuhkan SyncPlus dan Pemasaran. Anda boleh melumpuhkan Perkhidmatan Pengecaman Suara dalam bahagian ini juga.

Perlu diingat bahawa mematikan Perkhidmatan Pengecaman Suara Samsung TV anda akan melumpuhkan arahan suaranya.

LG

Teknologi ACR LG dipanggang ke dalam TV pintar berkuasa WebOS yang lebih baharu, dikenali sebagai LivePlus. Untuk mematikan ini, pergi ke tetapan > Semua Tetapan > tatal ke bawah ke Umum > tatal ke bawah ke tetapan yang dipanggil LivePlus > togol ke Mati.

Untuk mengehadkan bentuk pengumpulan data lain pada TV pintar LG anda, kembali ke tetapan > Semua Tetapan > tatal ke bawah ke Umum > Mengenai TV Ini > Perjanjian Pengguna > togol Pengiklanan Diperibadikan ke Mati.

Mempunyai Roku, Fire TV, Sony, TCL atau sesiapa sahaja jenama? Ketik atau klik di sini untuk mendapatkan langkah untuk melumpuhkan penjejakan pada TV anda.

Sebuah televisyen Sony Bravia KD-65AF9 4K, diambil pada 19 September 2018.

Sebuah televisyen Sony Bravia KD-65AF9 4K, diambil pada 19 September 2018.
(Olly Curtis / What Hi-Fi Magazine / Future melalui Getty Images)

Lebih banyak langkah untuk merahsiakan tabiat anda

Jika anda berharap untuk meminimumkan kesan data besar pada pengalaman tontonan anda, berikut ialah lebih banyak petua untuk dicuba.

Internet adalah tempat yang berbahaya. Saya boleh membantu anda kekal selamat daripada penggodam dan penipu. Daftar untuk mendapatkan surat berita teknologi harian percuma saya.

Teruskan pengetahuan teknologi anda

Podcast popular saya dipanggil “Kim Komando Hari Ini.” Ini adalah 30 minit berita teknologi, petua dan pemanggil yang mantap dengan soalan teknologi seperti anda dari seluruh negara. Carinya di mana-mana sahaja anda mendapatkan podcast anda. Untuk kemudahan anda, tekan pautan di bawah untuk episod terbaru.

PILIHAN PODCAST: Penipuan TikTok yang kejam, Seattle lwn media sosial, kemas kini Airbnb

Selain itu, remaja mendiagnosis diri mereka menghidap penyakit serius yang mereka temui di TikTok, tidur lebih lena dengan podcast ini dan menandakan telefon atau komputer anda dijangkiti keylogger. Oh, dan lelaki, berhenti meletakkan telefon pintar anda dalam poket seluar anda!

Lihat podcast saya “Kim Komando Today” di epal, Google Podcast, Spotifyatau pemain podcast kegemaran anda.

Dengar podcast di sini atau di mana sahaja anda mendapatkan podcast anda. Cari sahaja nama keluarga saya, “Komando.”

Dapatkan lebih banyak pengetahuan teknologi Pertunjukan Kim Komandodisiarkan di 425+ stesen radio dan tersedia sebagai a podcast. Daftar untuk pengumpulan pagi percuma Kim selama 5 minit untuk pelanggaran keselamatan dan berita teknologi terkini. Perlukan bantuan? Lepaskan soalan anda untuk Kim di sini.

KLIK DI SINI UNTUK MENDAPATKAN APP BERITA FOX

Hak Cipta 2023, Hiburan Multimedia WestStar. Hak cipta terpelihara. Dengan mengklik pautan beli-belah, anda menyokong penyelidikan saya. Sebagai Associate Amazon, saya mendapat komisen kecil daripada pembelian yang layak. Saya hanya mengesyorkan produk yang saya percayai.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this remarkable content

TV anda mengintip anda, tetapi anda boleh menghentikannya


Explore our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/