Twitter sedang memadamkan benaman tweet yang dipadamkan daripada web – TechCrunch

The butang edit tweet bukan satu-satunya ciri baharu Twitter yang boleh menulis semula sejarah. Syarikat itu nampaknya telah mengubah cara ia mengendalikan tweet terbenam yang telah dipadamkan selepas fakta itu, mengotori halaman web di seluruh internet dengan lubang.

Sebelum ini, tweet yang dipadamkan yang dibenamkan dalam halaman web masih akan memaparkan kandungan teks tweet. Kini teks itu hilang, hanya menunjukkan kotak kosong. Twitter sedang mengubah halaman web dengan tweet terbenam yang dipadamkan dengan menyembunyikan teks dengan JavaScript — pilihan yang mempunyai ramai pembangun dan penyokong web terbuka.

Didalam catatan blog, pembangun IndieWeb dan bekas Peguambela Pembangun Google Kevin Marks menyelar perubahan Twitter, menyamakannya dengan “mengganggu rekod awam.” Marks memetik tweet bekas Presiden Trump yang dipadam sejak dipadamkan sebagai contoh kandungan untuk kepentingan awam yang harus kekal tersedia, sambil menambah bahawa pendekatan baharu Twitter terhadap tweet terbenam yang dipadamkan adalah “mengganggu.”

Didalam tweet menjawab kebimbangan Marks, Pengurus Produk Kanan Twitter Eleanor Harding berkata bahawa Twitter berusaha untuk “menghormati yang lebih baik apabila orang telah memilih untuk memadam Tweet mereka” dengan perubahan itu. Harding berkata bahawa benaman tweet yang dipadamkan tidak lama lagi akan memaparkan mesej dan bukannya meninggalkan kotak kosong sepenuhnya, itulah yang berlaku sekarang.

Marks bukan satu-satunya yang menimbulkan kebimbangan bahawa pendekatan ahistorical terhadap tweet lama akan merosakkan web.

“Twitter melakukan lebih daripada sekadar memelihara privasi orang yang memilih untuk memadamkan tweet mereka: mereka menggunakan JavaScript untuk menyembunyikan secara retroaktif teks biasa yang dipetik dalam benaman mereka, walaupun ia masih ada dalam HTML,” kata Andy Baio, yang mencipta platform acara maya Skittish dan sebelum ini berkhidmat sebagai CTO Kickstarter. “Ini adalah masalah besar untuk mengekalkan rekod sejarah.”

“… Sesiapa sahaja yang menulis di web boleh menggunakan tangkapan skrin tweet atau hanya memetik teks, tetapi mempunyai keyakinan untuk mengetahui bahawa jika tweet terbenam dipadamkan, teks biasa masih kekal. Twitter melanggar perjanjian itu dengan mengubah tingkah laku ini.”

Twitter mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia tidak lama lagi menguji tweet boleh diedit melalui Twitter Blue, perkhidmatan langganan premiumnya. Antara perubahan kepada tweet terbenam dan berita kontroversi itu, syarikat itu nampaknya bergerak ke arah falsafah yang mengutamakan niat penggunanya, jauh melebihi sebarang kebimbangan mengenai pengarkiban kandungan sejarah. Tetapi pengkritik ciri itu berpendapat bahawa memberi pengguna kebebasan untuk menukar tweet mereka selepas fakta boleh memburukkan beberapa masalah platform Twitter yang paling sukar diatasitermasuk gangguan dan maklumat salah.

Sama seperti penerimaan awam terhadap butang suntingan tweet yang pernah menjadi mitologi, orang ramai mungkin akan berpecah jika Twitter memadamkan bit memori kolektif Internet adalah satu langkah yang baik atau langkah yang tidak menyenangkan ke arah yang salah. Terdapat ketegangan semula jadi antara etos “betul untuk dilupakan” gerakan, yang bertujuan untuk memperkasakan orang ramai agar jenis kandungan tertentu tentang mereka dipadamkan daripada internet, dan para penyelidik, pembangun dan penyokong maklumat terbuka lain yang melihat web sebagai dokumen hidup — yang perlu dikemas kini secara berterusan tetapi tidak pernah diubah secara langsung.We wish to thank the author of this post for this outstanding web content

Twitter sedang memadamkan benaman tweet yang dipadamkan daripada web – TechCrunch


Visit our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/