Ubuntu 22.10: Apa yang Baharu dalam Perisa Rasmi?

Di samping pelepasan biasa Desktop Ubuntu 22.10 ialah keluaran perisa segar yang bertiup-tiup.

Dalam siaran ini saya memberikan gambaran ringkas tentang ciri baharu utama dan perubahan dalam beberapa perisa Ubuntu yang paling popular, bersama dengan pautan muat turun yang anda perlukan sekiranya anda ingin mencubanya sendiri, untuk diri sendiri.

Melainkan dinyatakan sebaliknya, semua perisa mewarisi pakej asas Ubuntu, jadi anda mendapat kernel Linux 5.19, pemacu grafik dan perkakas yang sama seperti versi biasa (jadi saya tidak akan memanggil perubahan tersebut secara khusus).

Wafel hadam, mari selami!

Kubuntu 22.10

Kubuntu 22.10

Kubuntu 22.10 berasaskan sekitar KDE Plasma 5.25 lepaskan. Walaupun ini bukan keluaran terkini, ia adalah kemas kini yang cukup besar dengan sendirinya. Saya amat menyukai gerak isyarat pad sentuh baharu dan keupayaan penyesuaian padanan warna (nota sampingan: Plasma 5.25 ialah tersedia melalui backport kepada pengguna Kubuntu 22.04).

Mempunyai perisian terbaik yang tersedia adalah permintaan utama distro moden dan pada skor itu Kubuntu 22.10 mewajibkan. Satu set apl teras KDE yang ditawarkan, KDE Gear 22.08 dan versi baharu Firefox, VLC, Thunderbird, LibreOffice dan yang serupa.

Pergi ke Halaman muat turun Kubuntu jika anda berminat untuk mengambil Kubuntu Kinetic berputar.

Xubuntu 22.10

Tangkapan skrin Xubuntu 22.10 (kinetik kudu) menunjukkan menu whisker, pengurus fail, pemapar imej dan aplikasi terminal Xfce
Xubuntu 22.10

Xubuntu 22.10 dibina di sekitar Xfce 4.17, yang merupakan siri pembangunan untuk keluaran Xfce 4.18 yang dijadualkan pada akhir tahun ini. Walaupun ini tidak termasuk banyak ciri baharu yang dihadapi oleh pengguna, ia memberikan satu beg ambil tweak yang sangat meningkatkan pengalaman desktop Xfce.

Di hadapan aplikasi Thunarpengurus fail, kini ingat tahap zum yang ditetapkan pada asas setiap direktori, dan menawarkan carian fail rekursif terbina dalam. PAD tetikus, editor teks yang disertakan, kini mempunyai sejarah carian; dan ikan keli (alat carian fail epik) memperoleh menu konteks “Buka dengan” untuk memudahkan anda membuka fail yang ditemuinya.

Penambahbaikan lain termasuk Pemalam Xfce PulseAudio yang menunjukkan apabila apl merakam audio dan memberikan pemberitahuan apabila tahap kelantangan mikrofon dilaraskan; keupayaan untuk menyalin baris arahan proses penuh ke papan keratan dalam Pengurus Tugas; dan mod masa binari baharu untuk panel Xfce.

Muat turun Xubuntu 22.10 daripada laman web Xubuntu.

Ubuntu MATE 22.10:

tangkapan skrin ubuntu mate 22.10 (kinetik kudu) menunjukkan menu MATE, pengurus fail Caja dan apl cuaca libadwaita
Ubuntu MATE 22.10

Ubuntu MATE 22.10 ialah keluaran yang lebih senyap daripada biasa, yang peminat lama spin ini mungkin terkejut mendengarnya! Ubuntu MATE memimpin Martin Wimpress menerangkan yang Kinetik menawarkan sebagai “kemas kini sederhana mengikut piawaian terkini […] menumpukan pada ‘peningkatan kualiti hidup’” — dan hei: kadangkala kurang adalah lebih!

Penggemar MATE akan menemui ciri HUD yang lebih baik, bersama-sama dengan jenama apl tetapan HUD baharu menawarkan sebilangan besar tetapan untuk mengawal ciri ini (imo masih inovatif); ada satu set lagi daripada (benar-benar mengagumkan) AI menjana kertas dinding untuk dinikmati; dan a baru Pengurus Pengguna alat ditambahkan pada, baik, urus pengguna!

Pilihan ceri awal dari keluaran MATE Desktop 1.28 yang akan datang: ikon applet kini boleh dijajarkan ke tengah, sebagai tambahan kepada pilihan penjajaran kiri dan kanan. Ini adalah tambahan kecil dalam skema besar tetapi memenuhi pilihan dan kebiasaan (Windows 11, macOS dan ChromeOS semuanya menggunakan bar tugas sejajar tengah) – kualiti MATE yang intrinsik.

Muat turun Ubuntu MATE 22.10 melalui laman web rasmi.

Ubuntu Budgie 22.10

1666359822 629 Ubuntu 2210 Apa yang Baharu dalam Perisa Rasmi
Sarang yang baru berbulu

Daripada perisa “persekitaran desktop” utama, Ubuntu Budgie 22.10 nampaknya mempunyai log perubahan terbesar! Malah, terdapat begitu banyak dalam nota keluaran bahawa saya tidak akan dapat menyebut semuanya dalam beberapa perenggan. Cukuplah untuk mengatakan: terdapat banyak peningkatan yang lebih kecil dalam perkara seperti applet dan tetapan.

Rayuan tajuk utama akan menjadi kemasukan syot kilat Budgie. Ini, kata pengembang Ubuntu Budgie, termasuk “seluruh rangkaian keupayaan tambahan yang menunggu keluaran v10.7 yang akan dikeluarkan dalam beberapa bulan akan datang” — jadi itu menarik. Terdapat juga menu budgie yang dikemas kini dengan reka letak ‘tradisional’ yang disemak semula.

Satu revolusi kecil telah mengambil rancangan berkenaan dengan perisian yang dihantar oleh Ubuntu Budgie. Beberapa apl digugurkan, yang lain ditambah, dan beberapa disertakan sebagai ganti alternatif. Lolipop dan gPodder mengambil alih tugas muzik dan podcast Rhythmbox sebelum ini disediakan; guvcview menggantikan Keju; dan Atril, MATE Calc, dan Monitor Sistem MATE menggantikan setara GNOME huluan mereka.

Lawati Halaman muat turun Ubuntu Budgie untuk mendapatkan salinan Ubuntu Budgie 22.10.

Banyak lagi untuk dimainkan!

Distro yang dinyatakan di atas bukanlah satu-satunya perisa dengan keluaran baharu, tetapi saya tidak mempunyai masa untuk memuat turun dan menyelami untuk meneroka yang lain.

Ubuntu Studio 22.10 kapal dengan ‘penyahpasang ciri’ baharu yang kelihatan berguna, manakala kemas kini perisiannya termasuk yang terbaru Keberanian 3.2 lepaskan (dan ia bukan lagi Snap); Lubuntu 22.10 tots keluaran desktop LXQt terkini, dan menambah beberapa seni ciptaan komuniti yang comel; dan rasa rasmi yang serba baharu, Ubuntu Unity 22.10 menyertai Kelab. Ini, seperti yang anda mungkin meneka dari namanya, menggunakan persekitaran desktop Unity secara lalai.

Tiada keluaran kali ini untuk Ubuntu Kylin.

Jika anda peminat perisa tertentu, jangan malu: kongsikan pendapat anda tentang keluaran terbaharu (dan semak nama sebarang peningkatan khusus yang anda gali) di bawah, dalam lubang ulasan!

We want to say thanks to the author of this short article for this incredible content

Ubuntu 22.10: Apa yang Baharu dalam Perisa Rasmi?


Our social media pages here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/