Ujian Lapangan: Contra MC – The Steel Steamroller – Pinkbike

UJIAN LAPANGAN PINKBIKE

Kontra MC


Perkataan oleh Mike Kazimer; fotografi oleh Dave Trumpore
Contra MC (MC singkatan dari Magic Carpet) ialah ciptaan buatan sendiri Evan Turpen, bekas pelumba pro menurun bukit dan mekanik yang mengajar dirinya sendiri cara menggunakan perisian kejuruteraan untuk mencipta basikal yang sepadan dengan keperluannya.

MC ditujukan kepada orang ramai enduro / graviti, dengan roda 29” dan 164mm perjalanan belakang dipasangkan dengan garpu 170mm. Bingkainya adalah pemandangan untuk dilihat secara peribadi – ia mempunyai semacam getaran steampunk kerana tiub keluli kurus yang dipasangkan dengan pautan aluminium bermesin berkilat dan takal pemalas yang besar.

Reka bentuk suspensi MC memberikannya laluan gandar yang menggerakkan roda ke belakang sejauh 22mm sepanjang perjalanan. Roda takal pemalas agak besar, keputusan reka bentuk sedar yang telah dilakukan untuk membantu mengurangkan jumlah seretan dalam sistem – dengan roda takal yang lebih besar rantai tidak perlu membuat selekoh setajam semasa perjalanan. Artikel Pandangan Pertama Seb Stott berfungsi dengan baik menerangkan dengan tepat cara reka bentuk penggantungan dwi-pautan berfungsi – anda boleh semak itu di sini.

Butiran Kontra MC

• Perjalanan: Garpu 164mm / 170mm
• Rangka keluli, pautan aluminium
• Saiz roda: 29″
• Sudut kepala: 63.5°
• Sudut tiub tempat duduk: 78°
• Jangkauan: 480mm (L)
• Panjang rantai: 438mm (L)
• Saiz: XS, S, M, L (diuji), XL, XXL
• Berat: 37.25 lb / 16.9 kg
• Harga: $4,500 USD (bingkai dengan kejutan Storia EXT) / Anggaran. $11,379 USD seperti yang diuji.
contrabikes.com

Untuk syarikat kecil seperti itu, Evan telah mula beroperasi, dan akan menawarkan MC dalam 6 saiz, dari XS hingga XXL, dengan nombor jangkauan antara 420 – 520mm dalam kenaikan 20mm. Dua saiz yang lebih kecil mendapat 27.5″ roda belakang (XS mempunyai 27.5″ roda depan dan belakang), manakala semua yang lain menjalankan persediaan 29″ penuh.
Setakat geometri, basikal ujian saiz besar kami mempunyai sudut kepala 63.5 darjah, sudut tiub tempat duduk 78 darjah dan jangkauan 480mm. Chainstays berukuran 438mm, satu nombor yang berbeza-beza bergantung pada saiz bingkai – ia bertambah sebanyak 6mm apabila saiznya bertambah.

Dengan rangka keluli, reka bentuk penggantungan pangsi tinggi yang memberikan 164mm perjalanan, dan kit binaan yang condong ke arah hujung spektrum berorientasikan graviti, tidaklah mengejutkan bahawa ini akhirnya menjadi basikal paling berat yang kami ada dalam ujian, tip tip penimbang pada 37.2 paun.

Contra hanya ditawarkan sebagai bingkai dan kejutan sahaja; bingkai dengan EXT Storia berharga $4,500 USD. Itu pastinya pada bahagian hujung yang lebih tinggi, tetapi perlu diingat bahawa bingkai itu adalah buatan tangan di California.

Mendaki

Berat Contra tidak boleh diabaikan, tetapi menilai mesin keluli ini dengan angka itu akan merugikan. Prestasi mengayuh sebenar agak mengagumkan – hentakan gegelung EXT yang besar itu kekal sangat tidak terganggu oleh pergeseran berat semasa pendakian, dengan ayunan minimum walaupun semasa usaha pelana keluar.

Kedudukan keseluruhan adalah selesa dan tegak, terima kasih kepada sudut tempat duduk 78 darjah yang curam. Saya akhirnya menggunakan batang 40mm berbanding batang 35mm yang dibekalkan, dan walaupun 5mm mungkin kelihatan tidak seberapa, peningkatan itu membantu menenangkan sentuhan stereng semasa memanjat dan menurun.

Berbanding dengan motosikal lain yang diuji, saya akan meletakkan Contra di alam yang sama dengan Commencal Meta SX. Kedua-duanya mempunyai kedudukan mengayuh yang berfungsi dengan baik untuk duduk dan memusingkan pendakian yang curam, tetapi tidak ada yang berasa sangat bertenaga – mereka adalah pelayaran yang tenang melalui dan melalui. Contra memang menawarkan daya tarikan lebih sedikit daripada Meta SX pada pendakian yang lebih kasar dan lebih tebal, mungkin disebabkan oleh gabungan roda belakang yang lebih besar, reka bentuk suspensi pangsi tinggi dan kejutan gegelung.

Berbanding dengan Deviate Claymore, basikal pangsi tinggi yang lain dalam ujian medan ini, Contra mempunyai adab pendakian yang lebih tenang. Sudut kepala Deviate agak curam, dan beratnya beberapa paun kurang daripada MC, faktor yang menjadikannya lebih mudah untuk dikendalikan pada pendakian yang lebih ketat dan perlahan.

Setakat bunyi dan seretan dari pemalas, MC kekal menyegarkan senyap walaupun tertakluk kepada sekumpulan lumpur dan pasir. Basikal pangsi tinggi memerlukan penggunaan pelincir rantai yang lebih kerap – itulah kunci untuk memastikan sebarang bunyi rantai pada tahap minimum.

Menurun

Contra mempunyai rasa tenang yang mengingatkan perasaan menunggang dengan topi keledar muka penuh berbanding cangkang separuh. Dengan separuh cangkang, bunyi angin dan denai adalah penunjuk yang jelas tentang kelajuan anda. Dengan muka penuh, penunjuk tersebut diredam, menjadikannya lebih mudah untuk pergi dengan lebih pantas. Sensasi yang sama berlaku dengan Contra MC – ia meredam laluan sedemikian rupa sehingga melepaskan brek dan membajak lurus ke hadapan biasanya kelihatan seperti tindakan terbaik. Hentakan gegelung EXT Storia mempunyai rintangan bawah keluar yang sangat baik, yang memudahkan untuk memasukkan Contra MC ke bahagian denai yang kasar dan mempercayai bahawa semuanya akan baik-baik saja.

Saya tidak terkejut mendapat pusingan masa terpantas saya di Contra, dan Matt Beer mempunyai pengalaman yang sama. Ini adalah basikal yang hidup pada kelajuan yang lebih tinggi dan di laluan yang lebih kasar, dengan banyak daya tarikan yang memastikan roda belakang terpaku pada tanah tidak kira betapa berlendir keadaannya. Perasaan melekat pada tanah itu tidak bermakna ia tidak boleh melompat, walaupun, ia hanya bermakna bahawa ia berasa paling selesa pada hits yang lebih besar daripada melompat dan muncul di atas hits pertengahan laluan kecil. Ia akan menjadikan basikal taman yang hebat, terutamanya untuk penunggang yang suka mencampurkannya, memukul trek DH yang chunky satu pusingan dan garisan lompat terapung seterusnya.

Pada kelajuan yang lebih perlahan, denai curam ia kekal terurus, walaupun ada beberapa kali saya merasakan bahawa terdapat sedikit sambungan antara pengendalian di hadapan basikal berbanding belakang. Sukar untuk diungkapkan dengan tepat, tetapi ia hampir seperti mengambil masa yang lebih lama untuk bahagian belakang bertindak balas kepada input stereng. Roda belakang semakin jauh apabila basikal itu melalui perjalanannya, walaupun saya tidak pernah mengalami perkara seperti ini pada basikal pangsi tinggi yang lain. Saya tidak semestinya memanggilnya sifat negatif, tetapi ia berbeza daripada yang biasa saya lakukan.

Saya akan mengklasifikasikan Contra sebagai basikal paling berorientasikan graviti daripada kumpulan ini, diikuti rapat oleh Commencal Meta SX. Ia adalah mesin yang panjang dan kendur yang mempunyai selera jahat untuk laluan yang curam dan kasar, dan boleh berasa sedikit tidak selesa di kawasan yang lebih lembut. Itu berbeza daripada Fezzari La Sal Peak atau Santa Cruz Megatower, basikal yang lebih ringan dan lebih bertenaga di pelbagai laluan yang lebih luas.

Adakah Contra akan membuat basikal perlumbaan enduro yang bagus? Itu bergantung. Saya dapat melihat ia berfungsi dengan baik di suatu tempat seperti Whistler, di mana peringkatnya kasar dan di bahagian yang lebih curam, tanpa terlalu banyak selekoh yang sangat ketat. Ia kurang sesuai untuk trek yang lebih ketat dan janggal, di mana berat dan sifatnya yang mendakap tanah akan menjadikannya lebih segelintir.

Sepanjang tempoh ujian, kami dapati beberapa kesan calar cat muncul di mana engkol menghampiri chainstay. Seperti yang dinyatakan, ia berlumpur pada kebanyakan masa kami berada di atas basikal, tetapi tidak kira apa pelepasan lengan engkol untuk chainstay agak ketat – alangkah baiknya jika ada sedikit lagi ruang untuk mengelakkan keretakan dan cip daripada muncul. Menurut Evan Turpen, bingkai pengeluaran akan disalut serbuk, yang sepatutnya meningkatkan ketahanan cat dengan banyak, dan perubahan telah dibuat pada chainstays untuk membolehkan lenturan jejari yang lebih ketat, meningkatkan jarak tayar, tumit dan cincin rantai.

We wish to thank the writer of this short article for this remarkable web content

Ujian Lapangan: Contra MC – The Steel Steamroller – Pinkbike


You can find our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/