Ulasan iOS 16: Penyesuaian dibuka kunci

Besarkan / Skrin kunci (disesuaikan) dalam iOS 16.

Samuel Axon

Untuk beberapa tahun kebelakangan ini, kemas kini iOS tahunan Apple telah memfokuskan laser pada satu ciri untuk baik pulih sambil membuat tweak yang lebih kecil kepada semua yang lain. Tahun lepas, Focus adalah, well, fokus. Tahun sebelum itu, ia adalah skrin utama.

Kali ini ialah skrin kunci. Anda kini boleh menukar fon, menambah widget, menyesuaikan maklumat yang dipaparkan dan memilih daripada pelbagai jenis kertas dinding yang lebih luas. Apple juga telah menyepadukan skrin kunci dengan lebih mendalam dengan mod Fokus disempurnakan dalam iOS 15. Dan ia telah meletakkan asas untuk sesuatu yang lebih daripada pemberitahuan yang boleh ditunjukkan oleh apl pihak ketiga kepada anda sebelum anda membuka kunci telefon anda.

Memandangkan sifat keluaran iOS yang semakin berulang hari ini—dengan banyak ciri utama yang tidak tiba sehingga berbulan-bulan selepas tarikh permulaan versi baharu bernombor penuh—kami akan beralih kepada ulasan iOS awal yang lebih ramping, dengan kemas kini akan datang dalam artikel tambahan. masa. Jadi hari ini kita akan melihat ciri baharu utama iOS 16, tetapi kita akan menyentuh beberapa ciri dan perubahan utama yang lain juga.

Skrin kunci

Walaupun iOS 16 menyentuh kebanyakan aspek penggunaan iPhone dalam pelbagai cara kecil, ia adalah “kemas kini skrin kunci.” Itu masuk akal: Apple membuat banyak bunyi tentang ciri penghantaran yang menyepadukan perkakasan dan perisian, dan iPhone 14 ProPaparan sentiasa hidup baharu mendorong penekanan ini pada skrin kunci.

Tetapi terdapat banyak di sini untuk pengguna model iPhone lain yang kekurangan ciri sentiasa hidup itu. Menyusul penekanan tahun lepas pada mod Fokus, dan tahun sebelumnya pada penyesuaian skrin utamaini adalah langkah paling ketara yang Apple telah lakukan pada bahagian hadapan penyesuaian dengan iPhone dalam, baik, hampir pernah.

Saya tahu apa yang anda akan katakan: bukankah ini semua ciri yang telah menjadi sebahagian daripada Android pada asasnya selama-lamanya sekarang?

Ya, anda betul—kebanyakannya. Dalam fesyen Apple biasa, terdapat beberapa perkembangan di sini yang tidak disentuh oleh Android, tetapi untuk fungsi, ini kebanyakannya berita semalam untuk Android diehards. Tetapi apa yang sudah menjadi kemenangan untuk pengguna Android sebahagian besarnya adalah kemenangan untuk pengguna iOS juga.

Sangat mudah untuk melihat pengaruh Apple Watch pada kemas kini ini—widget baharu berkelakuan seperti komplikasi dan skrin kunci baharu bertindak seperti muka Jam. Ayat di sana memberitahu anda tentang semua yang anda perlu tahu tentang skrin kunci baharu. Bayangkan Apple Watch dan semua penyesuaian, ciri dan had yang ditawarkan oleh Watch. Sekarang buat semua itu bersaiz telefon. Begitulah, itulah skrin kunci iOS baharu.

Untuk mula bermain dengan penyesuaian ini, anda hanya tekan lama jari anda pada skrin kunci. Ini membawa anda ke antara muka dengan kad menatal mendatar, setiap satu mewakili salah satu skrin tersuai anda.

Di bahagian bawah, terdapat tiga butang penting. Anda boleh mengetik “Fokus” untuk menukar mod Fokus yang dihidupkan apabila skrin kunci ini aktif. Anda boleh mengetik “sesuaikan” untuk menukar widget, fon, kertas dinding anda dan banyak lagi. Dan terdapat butang “+” untuk menambahkan skrin kunci tersuai baharu pada barisan kad.

Ia bermula dengan kertas dinding

Apabila anda menekan butang +, panel muncul untuk menawarkan anda pelbagai kemungkinan kertas dinding. Pilihan ini termasuk dalam beberapa baldi. Terdapat kertas dinding kecerunan warna, tempat anda memilih tema warna umum dan menentukan beberapa sifat kecerunan mudah. (Ia kelihatan lebih bagus daripada yang didengari, sebenarnya.)

Terdapat koleksi, yang sedikit seperti pendekatan Apple sebelum ini untuk kertas dinding iPhone: corak prabuatan dalam beberapa pilihan warna yang berbeza.

Anda juga boleh membuat kertas dinding daripada emoji pada grid atau dalam corak merentas skrin, dan anda juga boleh memilih emoji untuk dipaparkan. Anda boleh memilih sehingga enam emoji untuk disertakan dalam kertas dinding, menggunakan antara muka pemilihan emoji standard Apple.

Baldi kegemaran peribadi saya untuk kertas dinding ialah kategori “Cuaca & Astronomi”. Ini memberikan sedikit cara untuk menyesuaikan, tetapi ia agak menarik. Yang jelas di sini menukar visual kertas dinding agar sepadan dengan keadaan cuaca langsung di kawasan anda—dan mengatakan visual kelihatan seperti yang sudah melukis apl Cuaca.

Terdapat juga kertas dinding dinamik untuk Bumi, bulan dan sistem suria. Sistem suria satu menunjukkan lokasi relatif semasa sebenar planet semasa mereka mengorbit matahari, manakala satu Bumi menunjukkan lokasi anda di dunia dengan titik hijau, di tengah-tengah litupan awan yang dikemas kini secara langsung yang mencerminkan keadaan di seluruh dunia.

Bulan dan Bumi bernyawa pada sudut yang berbeza semasa anda beralih daripada paparan sentiasa hidup ke skrin kunci aktif dan kemudian leret ke skrin utama. Ia adalah kesan yang menyeronokkan, dan kertas dinding bulan khususnya kelihatan hebat pada skrin iPhone OLED.

Tetapi sekemas itu, saya bayangkan kebanyakan orang akan memilih untuk menggunakan kertas dinding yang menggunakan foto daripada pustaka anda dalam apl Foto. Mengetik “Foto” memberi anda pilihan antara foto individu pada telefon anda.

Menggunakan pembelajaran mesin, iPhone menganalisis semua foto dalam pustaka anda supaya anda boleh diberikan cadangan “Ditampilkan”, yang saya dapati kebanyakannya menggunakan wang. Malah terdapat subkategori untuk cadangan yang ditampilkan ini, termasuk orang, haiwan peliharaan, alam semula jadi dan bandar. Dan sudah tentu, anda boleh menyemak imbas keseluruhan pustaka foto anda dan memilih mana-mana imej yang anda mahu.

Terdapat juga “Photo Shuffle,” yang merupakan “set dinamik foto yang merombak semasa anda menggunakan iPhone anda sepanjang hari,” mengikut petua alat. Anda boleh menetapkan kekerapan shuffle untuk berubah pada ketik, pada kunci, setiap jam atau setiap hari. Sekali lagi, ia membentangkan foto yang ditampilkan kepada anda dan ia membolehkan anda memilih kategori yang hendak disertakan—tetapi anda masih boleh memilih setiap foto secara manual daripada pustaka anda.

Ini adalah tempat yang baik untuk diambil perhatian bahawa untuk kertas dinding foto, Apple menggunakan beberapa helah AI yang kemas untuk memotong objek utama dalam imej, seperti muka atau bangunan, dan membolehkan mereka menindan sedikit penunjuk masa, mencipta kesan yang kemas . Sungguh mengejutkan betapa baiknya ini berfungsi, sebenarnya. Malangnya, ia tidak berfungsi apabila anda menambah widget di bawah masa. Kecuali untuk had itu, anda boleh menghidupkan dan mematikan ini sesuka hati.

Sebaik sahaja anda telah memilih kertas dinding anda, anda akan dibawa ke paparan penyesuaian skrin kunci penuh.

We want to thank the writer of this post for this incredible web content

Ulasan iOS 16: Penyesuaian dibuka kunci


Explore our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/