Ulasan: Lautan Bintang: The Divine Force (PS5) – Zaman Angkasa JRPG Hampir Tidak Berangkat

Selepas empat puluh lima jam, beberapa senyuman, dan satu atau dua muka berkerut, kami berlalu pergi Lautan Bintang: Kekuatan Ilahi dengan mengangkat bahu. Ia adalah permainan peranan Jepun peringkat pertengahan yang pada bila-bila masa, mengancam untuk dinaikkan pangkat ke status peringkat teratas atau tenggelam begitu rendah sehingga akhirnya tersepit di antara Hiperdimensi Neptunia dan Saga tanpa had. Medium meja tengah. Istana Kristal JRPGs.

Memandangkan sejarah bergolak siri Lautan Bintang, The Divine Force menjadi baik-baik saja mungkin satu langkah ke arah yang betul. Dan walaupun permainan ini tidak akan membuat yang terbaik dalam senarai 2022 melainkan kami melakukan 100 perlawanan setiap tahun ini, beberapa penambahbaikan yang dibuat di sini, dan beberapa sistem yang diletakkan bermakna ia boleh dibayangkan permainan Star Ocean seterusnya mungkin benar-benar baik. Ia mungkin hebat.

Tetapi kita berada di sini dan sekarang. Tahun Tuhan kita 2022 dan kita mempunyai tugas yang perlu dilakukan. Kami menghabiskan lebih dari empat puluh jam permainan ini dalam masa lima hari hanya untuk sampai ke tahap ini dan kini kami berada di sini: ya, tidak mengapa. Apa yang perlu dikatakan? Tidak ada perkara menarik atau kritikan tajam yang boleh kita buat. Tiada gurauan. Tidak ada jenaka yang baik, bagaimanapun. Jika ia benar-benar teruk sekurang-kurangnya kita boleh membuat kata-kata sinis tetapi kita hanya boleh mengangkat bahu dan meneruskannya.

Star Ocean: The Divine Force Review - Petikan Skrin 2 daripada 5

Lautan Bintang: The Divine Force membolehkan anda memilih satu daripada dua watak untuk dimainkan semasa perjalanan anda merentasi ruang dan barangan. Terdapat Raymond yang merupakan sejenis anime Han Solo dengan salah satu potongan rambut paling teruk yang pernah kami lihat dalam permainan video, dan kemudian ada Laeticia, seorang puteri dunia berambut biru yang bertarung di barisan hadapan dengan kasut tumit tinggi.

Kami bermain sebagai Raymond kerana kami tidak dapat mengalihkan pandangan kami dari mullet angkasa keemasannya yang pelik, tetapi selama sejam atau dua jam yang kami cuba sebagai Laeticia, ia pada dasarnya adalah permainan yang sama, hanya apabila parti itu berpecah sekali-sekala sepanjang pengembaraan anda melihat apa dia lakukan bukannya dia. Anda juga memakai kasut tumit tinggi. Jadi pilihan anda adalah antara kelihatan hebat dan kelihatan seperti orang bodoh. Dan kami memilih bodoh atas sebab tertentu. Apa yang kami fikirkan?

Raymond ialah kapten kapal angkasa. Ia seperti Star Trek, agak. Malah terdapat android yang mengetuk konsol seperti itu dalam Star Trek, cuma bukannya direka oleh Gene Roddenberry yang ini telah direka oleh Russ Meyer, nampaknya. Jika anda terlalu muda untuk rujukan Russ Meyer, maka dia adalah seorang penulis yang membuat filem kem, smutty pada tahun enam puluhan dan tujuh puluhan tentang wanita yang berpakaian minim dan tegar. Kami hanya mengatakan bahawa android adalah sexbot, okay?

Star Ocean: The Divine Force Review - Petikan Skrin 3 daripada 5

Bagaimanapun, nahas Raymond mendarat di planet pra-penerbangan dan segera bertemu dengan Laeticia dan pengawalnya dan tidak lama kemudian mereka mendapati bahawa mereka berdua memerlukan bantuan untuk mendapatkan tempat dan jika mereka bekerjasama, ia akan menguntungkan kedua-dua pihak. Raymond ingin mencari mangsa lain yang terselamat daripada nahas itu dan kemudian turun dari batu terpencil yang dia mendarat, dan Laeticia cuba menghentikan perang yang meletus antara Kerajaannya dan Empayar saingan.

Sepanjang perjalanan, dua wira kami bertemu dan bergabung dengan pelakon yang kebanyakannya berwatak tropey, seperti seorang lelaki tua yang pemarah dan gadis bodoh yang menjengkelkan wajib, dan mereka mendapati bahawa terdapat hubungan jahat antara dua pencarian mereka, dan nasib Alam semesta. Kita semua tahu ke mana arahnya, bukan? Anda pernah bermain JRPG sebelum ini. Dan jika anda belum melakukannya maka ini tidak sepatutnya menjadi yang anda mulakan. Persona 5 ada di sana menunggu anda.

Cerita bermula perlahan tetapi ia menjadi lebih menarik di bahagian belakang. Ia tidak begitu mendalam atau menimbulkan pemikiran tetapi sekurang-kurangnya menimbulkan beberapa persoalan falsafah dan etika tentang sesuatu, seperti kecerdasan buatan dan bahaya tamadun maju bertemu dengan tamadun yang kurang membangun, walaupun ia tidak menerokanya secara menyeluruh. Oleh itu, kurang makanan untuk difikirkan, dan lebih banyak Tic-Tac untuk difikirkan.

Star Ocean: The Divine Force Review - Petikan Skrin 4 daripada 5

Cutscenes mempunyai beberapa animasi yang sangat boleh dipersoalkan di dalamnya dan tiada percubaan dibuat untuk menyegerakkan bibir watak dengan lakonan suara. Potongan adegan juga sangat banyak menjelang penghujung permainan kerana semuanya didedahkan, dan terdapat satu hamparan permainan khususnya yang nampaknya anda tidak melakukan apa-apa selain berjalan dari satu bilik ke bilik lain supaya orang yang menceritakan kisah itu boleh menceritakannya dengan hiasan yang berbeza selama kira-kira dua jam.

Pertempuran adalah pantas dan fleksibel. Seronok juga kadang-kadang. Anda bermain sebagai satu watak dalam masa nyata manakala tiga ahli parti anda dikawal oleh AI. Anda boleh menyediakan kombo untuk digunakan oleh parti anda dalam pertempuran dengan memilih serangan yang akan mereka lakukan mengikut urutan dan apabila anda naik tahap, anda akan membuka lebih banyak serangan. Anda juga boleh menambah item untuk menyembuhkan atau mengilat ke dalam gabungan anda, dan tindakan sokongan kemudian juga.

Jika anda meluangkan sedikit masa untuk bereksperimen dengan susunan skuad anda, anda akan mendapati bahawa anda boleh mengubahnya menjadi mesin yang dihidangkan dengan baik, menyembuhkan ahli parti yang cedera atau menghidupkan semula mereka yang tidak sedarkan diri tanpa banyak pengawasan daripada anda. Ini membolehkan anda menumpukan perhatian pada sistem DUMA yang merupakan salah satu perkara terbaik tentang permainan.

Star Ocean: The Divine Force Review - Petikan Skrin 5 daripada 5

DUMA ialah benda bola terapung AI yang membantu anda dalam pertempuran dan ia meningkatkan apa yang mungkin kebanyakannya merupakan pertemuan yang membosankan. Dengan ketukan R1 anda boleh zip ke musuh, atau anda boleh memilih untuk meluncur di belakang mereka dan menyerang dari belakang. Kadangkala, serangan ke belakang akan membuatkan musuh terkedu, menyebabkan mereka terbuka kepada kerosakan yang besar. Anda juga boleh menggunakan DUMA di luar pertempuran untuk membantu anda merentasi dunia, mendaki ke tebing tinggi atau terbang merentasi jurang. Terima kasih, DUMA

Kesimpulan

Lautan Bintang: The Divine Force adalah seperti sepasang selipar JRPG yang selesa. Jika anda berada dalam mood untuk permainan main peranan Jepun dan anda telah memainkan semua permainan yang bagus maka anda boleh yakin bahawa permainan ini baik-baik saja. tak apa. Ia adalah makanan yang selesa. Anda tahu perasaan itu apabila anda hanya berharap Netflix akan membuat satu lagi musim Mindhunter dan jadi anda akhirnya menonton Criminal Minds? Itu. Hanya di angkasa.

We wish to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Ulasan: Lautan Bintang: The Divine Force (PS5) – Zaman Angkasa JRPG Hampir Tidak Berangkat


Our social media profiles here and other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/