Ulasan Razer Blade 15: Satu layanan sebenar jika anda mempunyai wang tunai | Engadget

Kemewahan mungkin bukan perkataan pertama yang terlintas di fikiran apabila anda memikirkan tentang komputer riba permainan, terutamanya dengan beberapa rupa, bolehkah kita katakan tambahan, dengan dan tertanam dalam tudung mereka. Tetapi dengan prestasi cemerlangnya, kualiti binaan yang hebat, reka bentuk yang bersahaja dan a sangat harga mewah, yang benar-benar terasa seperti sudah melampaui batas ke dalam kemewahan permainan mudah alih.

Reka bentuk

Kini benar bahawa 2022 Blade 15 kelihatan hampir sama dengan model sebelumnya, yang mana sesetengah orang merasakan ia memerlukan peningkatan semula. Tetapi walaupun selepas bertahun-tahun, saya masih menyukai garisan bersih Blade 15 dan casis aluminium yang kukuh. Yang berkata, saya berharap Razer akan menambah sokongan RGB penuh pada logo lampu belakang pada tudung. Saya tahu hijau neon adalah sejenis perkara Razer, tetapi pada mesin premium seperti ini, nampaknya pelik anda tidak boleh menetapkannya kepada warna yang anda mahukan.

Kebaikan

  • Kualiti binaan yang sangat baik
  • Banyak pilihan konfigurasi/skrin
  • Prestasi mantap
  • Kamera web 1080p baharu
  • Pemilihan pelabuhan praat

Keburukan

  • mahal
  • Hanya OK hayat bateri
  • Palam kuasa proprietari

Logo Razer pada penutup Blade 15 menyala, tetapi anda hanya mendapat satu pilihan warna: hijau neon.

Sam Rutherford/Engadget

Di dalam, Blade mempunyai pad jejak kaca besar yang merupakan salah satu yang terbaik yang anda boleh dapatkan pada komputer riba Windows. Baharu untuk tahun 2022 ialah topi kekunci yang lebih besar bersama-sama dengan pencahayaan Chroma setiap kekunci tandatangan Razer. Satu lagi tweak reka bentuk yang halus ialah daripada mempunyai potongan yang berbeza untuk pembesar suara yang menyala pada komputer riba, tahun ini Razer menggunakan laser untuk menggores jeriji terus ke dalam dek yang meningkatkan ketegaran sambil mengekalkan estetika minimalis itu. Terdapat juga kamera web 1080p baharu untuk 2022, yang merupakan peningkatan dialu-alukan daripada kamera 720p pada sistem lama. Dan akhirnya anda mendapat banyak sambungan, termasuk dua port USB-C (termasuk satu dengan Thunderbolt 4), tiga port USB-A, HDMI, bicu fon kepala, dan juga pembaca kad SD bersaiz penuh.

Paparan

2022 Blade 15 tersedia dengan pelbagai pilihan paparan, termasuk kedua-dua LCD dan OLED dengan kadar penyegaran sehingga 360Hz.

Sam Rutherford/Engadget

Pada kami , terdapat paparan QHD 240Hz 15.6 inci, yang menawarkan keseimbangan saiz dan resolusi yang hebat. Saya hanya berharap ia sedikit lebih cerah. Razer berkata semua paparan LCD Blade sepatutnya mengepam keluar sekitar 300 nits kecerahan. Tetapi menggunakan meter cahaya, saya mengukur lebih dekat kepada 275 nit. Itu bagus untuk kebanyakan situasi, walaupun jika anda berada di dalam bilik yang cerah, warna mungkin kelihatan sedikit pudar. Sebagai alternatif, Razer menawarkan panel 144Hz dan 360Hz pada model lain. Dan hanya minggu ini, Razer mengumumkan jadi terdapat banyak paparan untuk dipilih.

Prestasi dan permainan

Bergerak ke prestasi, Razer menawarkan CPU siri Intel H generasi ke-12 dan GPU siri 30 Nvidia RTX. Kelemahannya ialah komponen ini tidak murah, dengan 2022 Blade 15 bermula di $2,500 untuk i7-12800H, 16GB RAM dan RTX 3060 Ti, sebelum mendahului $4,000 untuk model yang dimuatkan penuh dengan cip i9, 32GB RAM dan 3080 Ti.

Baharu untuk 2022 pada Blade 15 ialah kamera web 1080p, meningkat daripada 720p pada model sebelumnya.

Sam Rutherford/Engadget

Sekarang, saya harus menunjukkan bahawa konfigurasi teratas hanya pada 1TB storan. Tetapi bagi mereka yang mahukan lebih banyak ruang, Blade 15 mempunyai dua slot M.2, hanya satu daripadanya diisi di luar kotak. Jadi jika anda sanggup mengalih keluar panel bawah komputer riba dan penutup SSD, melambung ke dalam pemacu lain sepatutnya agak mudah. Ingatlah untuk menggunakan modul satu sisi, kerana kayu M.2 dua sisi tidak akan muat.

Anda mendapat apa yang anda bayar, walaupun, kerana Blade 15 boleh bermain dengan yang terbaik daripada mereka. Dalam Shadow of the Tomb Raider pada tetapan grafik tertinggi pada 1920 x 1080, unit Core i7, RTX 3080 Ti kami mencapai 124 fps, iaitu satu sentuhan lebih rendah daripada , dan itu juga dengan dok grafik mudah alih $1,400 pilihannya. (Itu jumlah besar $3,200 untuk mereka yang mengira.) Keputusan adalah serupa dalam tajuk lain juga, dengan Blade 15 mencapai 86 fps dalam Metro Exodus pada tetapan tinggi, dan 81 fps masuk Forza Horizon 5 pada Ultra.

Hayat Bateri

Kerana komponennya yang gemuk, Razer menggunakan bicu kuasa proprietari untuk bata pengecas Blade 15.

Sam Rutherford/Engadget

Sebenarnya, kelemahan terbesar Blade 15 (selain daripada harganya) ialah hayat bateri. Pada ujian ringkasan video tempatan kami, ujian itu berlangsung hanya 5 jam dan 42 minit. Itu serupa dengan apa yang kami dapat daripada Asus Flow Z13 (5:38), yang jika anda ingat ialah tablet permainan PC. Tetapi berbanding dengan saingan yang lebih tradisional, Blade 15 bertahan daripada tiga jam kurang daripada (7:57) dan empat jam lebih pendek daripada Dan di dunia nyata, ia tidak lebih baik. The Blade 15 bergelut untuk berjaya melalui dua perlawanan Taktik Berpasukan belakang-ke-belakang, yang melibatkan kira-kira satu jam 15 minit permainan yang agak ringan. Saya juga harus ambil perhatian bahawa apabila anda kehabisan bateri, prestasi Blade juga mendapat kesan, dengan kadar bingkai dalam Shadow of the Tomb Raider menurun kepada sekitar 45 fps.

Kegusaran lain ialah batu bata pengecas Razer. Walaupun penyambung proprietari boleh dimaafkan memandangkan penyesuai kuasa 230 wattnya, reka bentuk sudut kanannya bermakna jika anda salah pasangkannya, anda akan menyekat pada satu atau mungkin dua port USB-A komputer riba. Sejujurnya, penghantaran kuasa watt tinggi melalui USB-C tidak boleh datang cukup cepat.

Bungkus

Seperti yang anda jangkakan daripada Razer, papan kekunci Blade 15 terbaharu menyokong pencahayaan RGB setiap kekunci.

Sam Rutherford/Engadget

Walaupun Blade 15 tidak begitu anggun atau mudah alih seperti generasi terbaru mesin permainan 14-inci, ada sesuatu yang boleh dikatakan kerana mempunyai alternatif yang besar dan mewah. Pasti, ia benar-benar mahal, dan skrin 15.6 inci dan badan 4.4 paun bermakna anda mungkin tidak dapat memasukkannya ke dalam beg messenger biasa anda. Tetapi ia mempunyai komponen terkemuka, bingkai kukuh yang pada asasnya mempamerkan kelenturan sifar, dan prestasi yang mengagumkan dalam reka bentuk yang licin dan (secara perbandingan) lemah. Nah, selain daripada logo bercahaya besar itu.

Dari satu segi, Blade 15 adalah pilihan hebat pada penggantian desktop moden, terutamanya untuk orang seperti saya yang tidak mahu mengelilingi pelantar gergasi 17 inci. Tidak seperti ROG Flow Z13, anda tidak perlu risau tentang dok grafik yang berasingan untuk mendapatkan kadar bingkai puncak. Dan terima kasih kepada banyak port, anda boleh meninggalkan semua dongle dan penyesuai anda di rumah. Oleh itu, walaupun Blade 15 tidak masuk akal untuk sesiapa yang mempunyai belanjawan, jika anda mempunyai dana, perkara ini sangat menarik.

Semua produk yang disyorkan oleh Engadget dipilih oleh pasukan editorial kami, bebas daripada syarikat induk kami. Beberapa cerita kami termasuk pautan gabungan. Jika anda membeli sesuatu melalui salah satu pautan ini, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan.

We would like to give thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Ulasan Razer Blade 15: Satu layanan sebenar jika anda mempunyai wang tunai | Engadget


You can find our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/