Ulasan SteelSeries Arena 9: Membawa kembali bunyi sekeliling 5.1 ke PC permainan | Engadget

Suatu ketika dahulu, pembesar suara komputer meja sebenarnya penting. Itu lebih daripada sedekad yang lalu, lama sebelum set kepala permainan memenuhi tanah dan fon kepala Bluetooth tanpa wayar adalah baik. Pada awal tahun 2000-an, lebih ramai orang juga mempunyai komputer desktop sebenar yang dirantai ke meja, jadi ia berbaloi untuk melabur sedikit dalam audio yang baik. Pembesar suara PC bunyi sekeliling Arena 9 baharu SteelSeries mengingatkan saya kepada era itu, ketika saya bersungguh-sungguh menggantung kabel di seluruh bilik asrama saya untuk menyambungkan pembesar suara bunyi sekeliling Z-680 Logitech yang legenda. (Maaf untuk sesiapa yang tinggal berhampiran saya. Saya cuba untuk menjaga keadaan sivil, sumpah!)

Nasib baik, ia tidak begitu sukar untuk pergi ke bunyi keliling hari ini – walaupun ia masih akan menelan kos satu tan. The $550 Arena 9 sambung melalui USB, jadi anda tidak perlu risau tentang kad bunyi khusus, dan ia menampilkan satelit belakang wayarles, yang hanya perlu disambungkan kepada kuasa dan satu sama lain. Tidak perlu menyambung apa-apa ke pembesar suara hadapan. Itu menyelesaikan titik kesakitan yang besar, dan ia menjadikan Arena 9 pilihan yang jauh lebih berdaya maju untuk penolak kabel. Tetapi adakah menyediakan sistem bunyi sekeliling berbaloi apabila fon kepala permainan lebih murah, lebih mengasyikkan dan lebih mesra kepada jiran anda? Anda perlu memutuskannya sendiri.

Kebaikan

  • Reka bentuk pembesar suara dua hala yang sangat baik
  • Kualiti bunyi yang hebat untuk permainan dan filem
  • Bahagian belakang wayarles yang selesa
  • Sokongan Bluetooth

Keburukan

  • Kabel pembesar suara terbina dalam mungkin sukar diperbaiki
  • Subwufer adalah kecil untuk sistem saiz ini
  • Tiada pemprosesan bunyi sekeliling atas kapal
  • Tiada surround 5.1 untuk PS5
  • Kualiti binaan purata

Dengan mengandaikan anda mahu mengisi bilik anda dengan pembesar suara, Arena 9 terkenal kerana wujudnya sama sekali. Tidak banyak alternatif PC hari ini, dan kebanyakannya berusia beberapa tahun, seperti Logitech Z906 (dikeluarkan pada 2011). Sudah tentu, anda boleh menyediakan penguat dan menyambungkan apa sahaja pembesar suara yang anda inginkan, tetapi sesiapa yang melakukan perkara itu mungkin tiada dalam pasaran untuk kit serba lengkap. SteelSeries menunjukkan keseimbangan yang halus antara kerumitan dan kemudahan – untuk sebahagian besar, saya fikir Arena 9 adalah satu kejayaan.

Pembesar suara desktop SteelSeries Arena 9

Devindra Hardawar/Engadget

Di dalam kotak, anda akan menemui dua pembesar suara hadapan (kedua-duanya dilengkapi dengan pencahayaan RGB di sepanjang tapak dan belakangnya), dua satelit belakang wayarles, saluran tengah, modul kawalan dan subwufer penembakan ke bawah 6.5 inci. Pembesar suara dua hala tidak kelihatan mewah, tetapi sarung plastik mattenya harus sebati dengan papan kekunci anda dan komponen PC lain. Mereka juga jauh lebih ringan daripada yang saya jangkakan, yang jarang sekali merupakan petanda yang baik dengan gear audio. Keluhan terbesar saya, bagaimanapun, adalah mengenai kabel. Pembesar suara hadapan dan tengah berwayar keras ke bahagian belakang subwufer. Daripada apa yang saya boleh tahu, tidak ada cara mudah untuk menggantikan kabel tersebut, jadi anda terperangkap membuang keseluruhan pembesar suara jika berlaku masalah (atau menjadi sangat biasa dengan pematerian). Saya lebih suka mempunyai kabel boleh tanggal dan bukannya pencahayaan RGB yang berlebihan.

Subwoofer SteelSeries Arena 9 di belakang

SteelSeries

Saya boleh faham sebab SteelSeries memilih untuk memasukkan semua input audionya di belakang subwufer. Ia mendapat lebih banyak kabel dari meja anda, dan ia merupakan tempat yang bijak untuk menempatkan komponen penguat dan kuasa. Tetapi itu juga satu-satunya tempat yang mempunyai sambungan aux, jadi anda perlu mengikat kabel 3.5mm yang panjang jika anda ingin memasangkan sebarang peranti lain. Syukurlah, terdapat juga sokongan Bluetooth, yang memberi anda cara mudah untuk menstrim lagu secara wayarles apabila komputer anda dimatikan. Untuk peranti dengan audio digital, seperti PlayStation 5, anda boleh menyambungkannya melalui kabel optik (terdapat juga port output optik untuk menghantar bunyi ke gear lain).

Malangnya, PS5 hanya boleh mengeluarkan bunyi 2.1 (dua pembesar suara hadapan dan subwufer) melalui optik atau USB. Anda boleh mencampurkan audio itu pada semua pembesar suara anda melalui pod kawalan, tetapi itu masih akan disimulasikan keliling. Itu memalukan bagi sesiapa sahaja yang mahukan sistem yang boleh berfungsi dengan lancar merentas sistem permainan dan komputer mereka. Ia juga sangat mengecewakan kerana Logitech Z-680 mengendalikan pemprosesan keliling Dolby Digital dan DTS daripada konsol dan peranti lain sepanjang tahun 2003 untuk hanya $400. Untuk harga, saya terkejut Arena 9 tidak boleh mengendalikan penyahkodan mereka sendiri.

Pembesar suara desktop SteelSeries Arena 9

Devindra Hardawar/Engadget

Sekurang-kurangnya SteelSeries tidak cuba untuk menolak Arena 9 sebagai sistem bunyi sekeliling yang ideal untuk teater rumah anda. Apa yang ketara ialah ia merupakan pembesar suara permainan 5.1 pertama yang berfungsi melalui satu sambungan USB. Biasanya, pembesar suara PC sama ada bergantung pada tiga bicu 3.5mm atau sambungan digital seperti optik atau sepaksi. Memandangkan ia bergantung pada USB, persediaan adalah mudah – walaupun untuk pengguna komputer riba, yang biasanya perlu mendapatkan sejenis kad bunyi luaran untuk menggunakan sistem 5.1.

Ia hanya mengambil masa beberapa minit untuk memasang pembesar suara hadapan dan tengah Arena 9 pada subwufer, manakala bahagian belakang menemui rumah di rak buku di belakang kerusi meja saya. Ini memerlukan sedikit usaha, kerana saya terpaksa mencari alur keluar berdekatan untuk menghidupkan pembesar suara belakang kanan, serta mengikat kabel merentasi lantai ke kiri. (Jika anda mempunyai ruang yang besar, anda juga boleh menggunakan kabel RCA yang lebih panjang untuk menyambungkan pembesar suara tersebut.) Di atas meja saya, Arena 9 kelihatan lebih bersih daripada rak buku besar KEF Q150 yang biasa saya gunakan.

Pembesar suara desktop SteelSeries Arena 9

Devindra Hardawar/Engadget

Sejujurnya, saya lebih mementingkan kualiti bunyi berbanding estetika apabila ia berkaitan dengan pembesar suara. Walaupun saiznya yang agak kecil dan kualiti binaan sederhana, Arena 9 kedengaran hebat di seluruh permainan dan filem. Serangan raksasa pembukaan dalam Netflix Binatang Laut menggegarkan pejabat saya dengan letupan, bunyi ombak gergasi dan dentuman raksasa yang marah. Sambil bermain Halo Infinite, saya berasa tenggelam sepenuhnya dalam setiap pertempuran, sehingga saya dapat mendengar dengan jelas musuh merayap di belakang saya pada pembesar suara belakang. satu Halo Infinite perlawanan, yang melengkapkan semua orang dengan pelancar roket dan lidi, terdengar seperti saya berada di barisan hadapan dalam pertunjukan bunga api selama 15 minit.

Arena 9 adalah yang terbaik apabila anda boleh menghidupkan kelantangan sebanyak mungkin – menjadikannya tidak sesuai untuk pangsapuri dan rumah yang lebih kecil. (Lakukan seperti yang saya katakan, bukan seperti yang saya lakukan.) Mereka bersemangat dan cukup bertenaga untuk permainan dan filem dengan skap bunyi yang besar. Saya ingin melihat subwufer yang lebih besar, walaupun. Unit port 6.5 inci untuk sistem semahal ini terasa terhad. Saya terpaksa menolak dail volum subwufer hampir ke tahap maksimum untuk mendapatkan jumlah pukulan rendah yang memuaskan. Sub yang lebih besar tidak perlu bekerja keras.

We would love to say thanks to the writer of this article for this outstanding web content

Ulasan SteelSeries Arena 9: Membawa kembali bunyi sekeliling 5.1 ke PC permainan | Engadget


Take a look at our social media profiles along with other related pageshttps://paw6.info/related-pages/