Wanita ‘AI’ Terbaharu Permainan Mengitar Semula Tropika Seksis Biasa

Seorang wanita maya berambut ungu dan mata hazel merenung terus ke dalam kamera dengan riak wajah sayu.

Imej: Krafton

Apabila saya mula-mula melihat Ana, Medan Pertempuran PlayerUnknown percubaan penerbit Krafton untuk meletakkan wajah pada teknologi “manusia maya” buatannya, saya kecewa melihat bahawa inovasi Web 3.0 yang sepatutnya ini benar-benar hanya seorang gadis cantik dan pucat. Dia berus udara, tetapi masih ketara. Dia tergigit lidah, melihat awak. Dan saya takut dia wujud hanya untuk dilihat, dan tidak banyak lagi.

Krafton mengeluarkan imej pertama Ana pada 15 Jun. Kami mendapat dua gambar dekat seorang wanita Asia Timur yang samar-samar dengan semua aksesori egirl yang diharapkan, rambut yang dicelup dan tindikan telinga yang mencabar. Ana, yang dicipta dengan Unreal Engine, mempunyai a kilat bolt bertatu di jarinya. Ia jelas kelihatan apabila dia meletakkan merah jambunya ke bibirnya untuk merenung anda dengan niat yang jelas dan penuh cinta.

Krafton mendedahkan teknologi “manusia maya” pada bulan Februari dengan demonstrasi teknikal memaparkan “pergerakan terang berasaskan tangkapan gerakan, pergerakan murid yang didayakan dengan teknik tali, ekspresi muka berwarna-warni, malah bulu lembut dan bayi pada kulit.” Penerbit mengumumkan hasratnya untuk menggunakan manusia maya yang direka dengan teliti bukan sahaja dalam permainannya tetapi dalam demonstrasi Esportsnya, dan dengan harapan dapat mewujudkan lebih banyak pengaruh dan penyanyi maya seperti Instagrammer “robot” Miquela.

Itulah pengaruh dan penyanyi, jamak, jadi Ana mungkin hanya permulaan dari apa yang saya hanya boleh bayangkan sebagai kumpulan sarkas PUBG robot babes. Bayi robot sangat bergaya sekarang, kerana kami tidak membesar sama sekali sejak menonton filem itu dia pada tahun 2013. Sebelum itu, kami terbiasa dengan idea bahawa robot adalah wanita yang mudah dibentuk dan tidak beremosi. Dengan kata lain, wanita “sempurna”.

Kembali pada tahun 2011, pembantu maya berkod wanita yang rendah hati seperti Siri dan Alexa mula hidup dalam peranti kami dan menyokong imej popular wanita elektronik yang penyayang dan menyokong yang paling baru dimaklumkan oleh media Y2K yang memfokuskan masa hadapan—fikir Cortana dalam Halo pada tahun 2001, atau bintang pop maya dalam filem Disney 2004 Pixel Perfect. Pada 2016, seorang lelaki di Hong Kong membelanjakan $50,000 untuk membina robot itu kelihatan seperti Scarlett Johanssonyang secara kebetulan menyuarakan pembantu maya dalam filem itu dia. Kami benar-benar tidak belajar apa-apa daripada filem itu.

Kami juga tidak banyak belajar daripada pakar kecerdasan buatan sebenar, yang, selama bertahun-tahun, telah menekankan bahawa robot berkod wanita mengasingkan pengguna teknologi wanita manusia dan memberi ganjaran kepada stereotaip yang berbahaya tentang wanita menjadi hamba dan berdedikasi melalui apa jua penderaan yang mereka alami. Pada tahun 2019, Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) mengeluarkan penerbitan berhujah bahawa “ketakwaan ‘wanita’ Siri—dan kehambaan yang diungkapkan oleh ramai pembantu digital lain yang diunjurkan sebagai wanita muda-menyediakan ilustrasi yang kuat tentang berat sebelah jantina yang dikodkan ke dalam produk teknologi, meresap dalam sektor teknologi dan jelas dalam pendidikan kemahiran digital.” Tetapi syarikat teknologi seperti Krafton terus mencipta dalam kecenderungan jantina ini, menjahitnya lebih ketat dan lebih dalam ke dalam fabrik masyarakat kita.

Sebahagiannya, itu kerana permainan bercanggah tetapi ketagih hubungan dengan seks, dan mata jahat kejam, sentiasa menilai pandangan lelaki. Pembangun arus perdana, sekali-sekala, cuba untuk bergerak melangkaui wanita permainan video tradisional untuk menerima gambaran yang lebih realistik (untuk Kekecewaan besar Reddit), tetapi reka bentuk watak wanita dalam permainan video pada umumnya kekal rekursif: molek dan fleksibel. Saya suka memeluk bimbo batin saya sama seperti orang lain, tetapi apabila wanita bertumit stiletto dengan pinggang bercekak adalah satu-satunya perwakilan yang kita ada dalam permainan video, ia mengurangkan keseluruhan jantina menjadi stereotaip yang menindas.

Tetapi lebih daripada yang mereka lakukan untuk wanita gemuk, syarikat teknologi dan permainan video berminat untuk istilah yang tidak jelas “Web 3.0” dan “Metaverse.” Kedua-duanya bertujuan untuk menggunakan idea individu dalam talian yang diperkasakan tetapi, dalam praktiknya, biasanya hanya cara untuk memulihkan dan memasarkan kebaikan yang lapuk (mengutamakan produktiviti kerja, pemilikan individu) untuk penonton baru. Mungkin untuk berlindung daripada “inovasi” blockchain yang runtuh dengan cepat seperti permainan video bayar untuk menangpenyokong Web3 baharu berpegang teguh pada imej kemajuan teknologi yang menghiburkan, termasuk wanita digital yang sangat halus dan montok yang mungkin berkemampuan untuk bermain di rumah bulat. Mortal Kombat, tetapi tidak akan merungut anda tentang pelaburan NFT bodoh anda. Kritikan tiada dalam kod sumber mereka.

Krafton menggunakan semua kata kunci yang tepat untuk berita Ananya, menulis dalam siaran akhbar bahawa “ANA direka untuk melibatkan khalayak global dan membantu mewujudkan ekosistem Web 3.0 KRAFTON” yang akan “menarik minat dan populariti Gen Z” melalui muzik dan terjun ke dalam pengaruh-dom.

Syarikat itu enggan menjawab sebarang soalan saya (“Adakah anda fikir reka bentuk Ana akan menjauhkan pemain wanita? “Adakah Krafton melakukan apa-apa untuk menghalang Ana daripada bergantung pada stereotaip?” “Bolehkah anda menerangkan bagaimana reka bentuk dan keupayaan Ana mungkin menarik minat Gen Z secara khusus. ?”), dengan menyatakan dalam e-mel kepada saya bahawa “akan ada lebih banyak pengumuman/perincian dalam beberapa minggu akan datang!”

Sebaik-baiknya, dalam minggu-minggu akan datang, kami bernasib baik untuk menerima satu lagi close-up Ana memberikan kamera mata bilik tidur yang bermakna, kecuali dengan dahi yang lebih sedikit. Bercakap bagi pihak generasi saya, kita tidak boleh cukup dengan dahi yang tidak berpori.

Maaf, saya tidak bermaksud untuk menjadi pesimis sepenuhnya tentang niat Krafton. Ada kemungkinan, di bawah lehernya, Ana akan mengandungi beberapa pemesejan yang menunjukkan dia bukan satu lagi lelaran pembangun lelaki yang menakluki teknologi dengan membentuknya menjadi masa depan pilihan mereka—seorang wanita yang kurus, pucat dan patuh. Siapa pula, yang juga mahu menyanyi dengan “sintesis suara lanjutan” dan menjadi fenomena media sosial, yang anda akan dimaafkan kerana tersilap sebagai satu-satunya laluan kerjaya yang terbuka kepada wanita cantik.

OK, jadi mungkin saya bermaksud untuk menjadi pesimis. Sungguh mengecewakan untuk menjadi seorang wanita yang teruja dengan permainan video dan internet hanya untuk mempunyai potensi mereka secara rutin dicairkan kepada kiasan membosankan yang sama yang bergantung pada lelaki lurus untuk turun. Menjadikan wanita AI yang mewakili kualiti yang sama sebagai warga Victoria ditemui dalam malaikat yang dihalang di dalam rumah bukan “Web 3.0,” ia adalah standard rawak, secara tradisinya seksis. Suara yang dibantu AI boleh diwakili oleh mana-mana visual, mana-mana gumpalan atau makhluk, tetapi Krafton terbaik yang boleh dihasilkan ialah seorang wanita yang pernah saya lihat di iklan dan Tumblr yang nipis sejak saya boleh pergi ke dalam talian.

Tetapi saya harus bersabar dengannya, bukan? Beginilah cara kita hidup, memuntahkan imej yang sama dan menulis semula pendapat yang sama yang tidak didengari oleh sesiapa tetapi masih mempunyai masa untuk tidak bersetuju. Saya hanya tidak mahu Krafton bertindak seperti ini adalah masa depan. Kadang-kadang saya rasa kita sudah tersepit dalam sejarah sepanjang kita merakamnya.

We would love to thank the writer of this write-up for this outstanding content

Wanita ‘AI’ Terbaharu Permainan Mengitar Semula Tropika Seksis Biasa


Explore our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/