Wiki Zelda Besar-besaran Menuntut Semula Kemerdekaan Enam Bulan Sebelum Tears of the Kingdom

Link bertahan menentang raksasa yang ganas dalam The Legend of Zelda: Breath of the Wild's DLC, The Master Trials.

Awal bulan ini, syarikat pengehosan wiki Fandom mencedok beberapa tapak permainantermasuk Bom Gergasi dan GameSpot, dalam pemerolehan bernilai $50 juta. Dan harga jualan yang terlalu tinggi itu, ditambah pula dengan apa yang disebut oleh laman web sebagai “keputusan kakitangan yang dipersoalkan” di syarikat itu, telah menyebabkan Zelda Wiki melepaskan diri daripada “penyatuan korporat” dan menuntut kebebasannya daripada Fandom.

Dibuka pada 2005 dan bebas sehingga pemindahannya ke pengehosan Gamepedia pada 2017, the Zelda Wiki ialah salah satu wiki permainan terbesar yang dikendalikan oleh peminat. Dengan beribu-ribu penyertaan daripada permainan di seluruh francais, anda boleh menghabiskan berhari-hari atau berminggu-minggu menatal ensiklopedia digital dan mungkin masih tidak menyelesaikannya secara keseluruhan. Ia adalah sumber utama saya apabila mencari maklumat tentang musuh atau senjata tertentu dalam francais popular Nintendo, dan ia menganjurkan 11,199 artikel. Walau bagaimanapun, kini anda perlu melawati tapak web yang serba baharu jika anda telah menanda halaman dan/atau mengunjungi Wiki Zelda lama.

Kakitangan di laman web diumumkan di Twitter minggu ini bahawa, “selepas berbulan-bulan penyediaan,” tapak web kini benar-benar bebas daripada Fandom atau mana-mana entiti lain.

“Selama lebih sedekad, dari penciptaannya pada 2005 hingga pemindahannya ke Gamepedia pada 2017, Zelda Wiki adalah tapak bebas sepenuhnya,” tulis EIC wiki itu. “Walaupun selepas pemindahan, dan pemerolehan Gamepedia yang seterusnya oleh Fandom, Inc., tapak tersebut berusaha untuk meneruskan misinya untuk memilih wiki berkualiti tinggi yang bebas dari segi editorial yang dikendalikan oleh peminat. Namun, kami telah percaya bahawa cita-cita ini tidak serasi dengan Fandom.”

Terdapat sebab untuk kenyataan pedas itu. Memetik “pembelian baru-baru ini dan keputusan kakitangan yang dipersoalkan” Fandom, kakitangan Zelda Wiki berkata ia mahu “memastikan internet bebas daripada penyatuan korporat” dan “kawalan hegemoni”. Oleh yang demikian, pasukan memindahkan wiki ke rumah baharuwalaupun yang Fandom masih berjalan dan berjalan.

Maklum balas kepada berita itu sangat positif dalam talian. Ramai orang telah memanggil ini kemenangan besar untuk Wiki Zelda, sementara yang lain menantikannya lebih sedikit iklan dan susun atur yang lebih baik di tapak. Malah akaun Twitter untuk Fallout Wiki, salah satu daripada segelintir yang bertelagah secara terbuka dengan Fandom kerana video dan iklan yang mengganggu di tapak, mengucapkan tahniah kepada pasukan Wiki Zelda kerana berpisah daripada syarikat. Secara umumnya, terdapat beberapa kewaspadaan awam tentang pengaruh Fandom yang semakin meningkat ke atas Wiki yang diketuai peminat yang telah menyediakan sumber percuma yang berguna kepada komuniti tentang francais besar. Oleh itu, kini terdapat juga sumber dikongsi untuk alternatif kepada Wiki Fandom, dan beberapa galakan dalam ulasan dari pengumuman ini untuk mendapatkan lebih banyak Wiki untuk melakukan perkara yang sama. Walaupun Wiki bebas wujud, selama bertahun-tahun Fandom telah menjadi tapak web yang lebih dominan apabila orang Google untuk topik tertentu.

Dalam mesej Discord dengan Kotaku, ahli kakitangan komuniti ModdedInkling berkata wiki Fandom lama akan “terus dikemas kini” oleh beberapa sukarelawan yang telah memilih untuk kekal di sana. Walau bagaimanapun, hampir semua orang akan berpindah ke domain baharu tapak web. ModdedInkling juga menerangkan maksud kemerdekaan ini untuk kakitangan.

“Menjadi ‘bebas dari segi editorial’ bermakna mempunyai kawalan kreatif penuh ke atas kandungan wiki di bawah dasarnya sendiri berbanding dasar Fandom,” kata ModdedInkling. “Ini juga termasuk penampilan keseluruhan wiki (antara muka pengguna, templat, dll.), yang telah menjadi salah satu subjek utama yang dibincangkan oleh banyak wiki bebas yang memisahkan diri daripada Fandom. Topik lain yang menarik melibatkan mengelakkan penapisan mandat. Wiki tertentu juga mempunyai kandungan yang melibatkan sosio-politik dan etika yang sering dihadkan oleh Fandom, tetapi dianggap relevan oleh masyarakat.”

ModdedInkling mengekstrapolasi tentang sifat penapisan yang didakwa Fandom. Beliau berkata walaupun tiada apa-apa yang disekat pada Zelda Wikia (pada pengetahuannya, bagaimanapun), terdapat beberapa perubahan dibuat pada entri selepas penerbitan di wiki lain.

“Pada asasnya, dasar Fandom mungkin menggunakan tahap penapisan pada topik sensitif tertentu, walaupun ia berkaitan dengan karya fiksyen, jika ia dianggap bertentangan dengan dasar mereka,” kata ModdedInkling. “Kadang-kadang ia mungkin melibatkan mengubah maklumat seseorang juga walaupun ia kurang tepat. Ini boleh berlaku melalui pelbagai topik, seperti perbincangan yang melibatkan perubahan retroaktif sifat watak, walaupun secara sejarah tidak tepat untuk mengubahnya.”

ModdedInkling mengemukakan satu contoh di mana dasar Fandom menghalang cara menyediakan maklumat yang mereka anggap tepat. hidup Wookieepediaensiklopedia digital untuk Star Wars, didakwa terdapat komplikasi di sekitar menukar nama seseorang yang kemudiannya keluar sebagai trans.

“Terdapat perdebatan yang melibatkan konvensyen penamaan seseorang yang mengenal pasti kemudian sebagai trans,” kata ModdedInkling. “Mandat adalah untuk menukar secara retroaktif mana-mana nama yang dipaparkan untuk orang atau watak itu, walaupun itu bukan cara mereka dirujuk pada masa itu. Saya tidak ingat sama ada ia adalah orang sebenar atau watak fiksyen. Ia tidak menyebabkan mereka bercabang, tetapi ia adalah satu kebimbangan yang NIWA miliki dalam contoh berpotensi yang melibatkan kata ganti watak seperti Vivian dari Paper Mario: Pintu Seribu TahunSyeikh dari Ocarina of Timeatau Vilia daripada Nafas Liar.”

Kotaku telah menghubungi Fandom untuk mendapatkan komen.

Zelda Wiki hanyalah ensiklopedia digital terbaharu yang berpecah daripada syarikat induknya dan yang ketiga memisahkan diri daripada Fandom khususnya dalam ingatan baru-baru ini. Awal tahun ini, pasukan di belakang Terraria Wiki diumumkan di Steam bahawa ia akan menjadi tuan rumah tapak baharu yang berasingan daripada Fandom. Sementara itu, Wiki Runescape pergi indie tahun lalu sebagai tindak balas kepada mandat korporat memaksa video dimainkan secara automatik dalam jawatan. Wiki Zelda kini boleh didapati di pangkalan data Perikatan Wiki Bebas Nintendoyang termasuk tapak web bebas lain yang dikendalikan oleh sukarelawan seperti Bulbapedia (ensiklopedia digital khusus untuk semua perkara Pokémon) dan SmashWiki.We would like to thank the author of this short article for this outstanding web content

Wiki Zelda Besar-besaran Menuntut Semula Kemerdekaan Enam Bulan Sebelum Tears of the Kingdom


Discover our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/