Windows 11 mendapat kemas kini besar pertamanya. Inilah yang ada di dalam.

Mereka mengatakan anda tidak boleh mengajar anjing tua helah baru. Syukurlah, perkara yang sama tidak boleh dikatakan untuk komputer anda.

Selepas dilancarkan Windows 11 musim luruh yang lalu, Microsoft sedang menggilapnya dengan yang pertama daripada banyak “kemas kini ciri” biasa yang sistem pengendalian akan dapat sepanjang hayatnya.

Panos Panay, ketua pegawai produk Windows dan Peranti Microsoft, berkata bahawa kemas kini itu direka untuk menjadikan PC kami “lebih mudah dan selamat untuk digunakan,” dan perisian baharu itu mula dilancarkan kepada pengguna di lebih 190 negara pada hari Selasa. Tetapi apa sebenarnya yang menunggu anda di sisi lain kemas kini itu? Dan apa yang berlaku jika komputer anda tidak serasi dengannya?

Inilah yang perlu anda ketahui tentang cara Windows berubah.

Orang yang sudah menggunakan Windows 11 pada PC mereka boleh memasang kemas kini baharu ini secara percuma. Sesetengah orang yang masih menggunakan Windows 10 pada PC mereka mungkin boleh menaik taraf kepada versi Windows yang dikemas kini secara percuma juga. Untuk menyemak, buka apl Tetapan pada PC anda, klik Kemas Kini Windows, kemudian klik Semak Kemas Kini.

Banyak tweak dan pengubahsuaian kecil, banyak yang anda perlu menjadi pengguna berkuasa sebenar untuk perasan. Tetapi beberapa perubahan yang dibuat oleh Microsoft di sini adalah lebih mudah untuk dikesan — dan mungkin lebih berkesan — berbanding yang lain. Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin mahu menjaga mata anda:

  • Kapsyen langsung seluruh sistem. Video, podcast, strim radio langsung — jika anda mahu mendengarnya, Windows 11 akan cuba menyalinnya pada skrin untuk anda. Ciri-ciri seperti ini — yang boleh membantu orang yang kurang pendengaran dan orang yang meninggalkan sari kata sepanjang masa — adalah lebih biasa pada telefon pintar berbanding komputer, tetapi itu syukurnya mula berubah. (Ciri serupa akan tiba dalam kemas kini perisian macOS Ventura Apple pada bulan Oktober.)
  • Menu Mula boleh disesuaikan. Pada masa ini, menu Mula Windows 11 menunjukkan kepada anda gabungan fail dan perisian yang difikirkannya patut anda lihat, serta apl yang mungkin telah anda “sematkan” di sana untuk akses pantas. Tetapi dalam kemas kini ini, anda akan dapat memberitahu Windows yang anda ingin lihat lebih banyak lagi.
  • Kawalan suara untuk PC anda. Ciri ini secara teknikalnya belum selesai lagi — Microsoft merujuknya sebagai “pratonton” — tetapi Akses Suara telah dibina untuk membantu orang ramai mengawal komputer mereka dengan perkataan yang dituturkan, bukan ketukan kekunci atau klik tetikus.
  • Gerak isyarat sentuhan baharu. Jika komputer anda mempunyai skrin sentuh dan/atau berubah menjadi tablet, gerak isyarat baharu ini — seperti leret ke atas untuk membuka menu Mula — boleh membantu anda mengelilingi Windows dengan lebih pantas sedikit.
  • Kesan kamera terbina dalam. Tidak semua PC akan menyokong ini, tetapi sesetengah daripada anda akan dapat menggunakan kesan “studio” baharu untuk menyesuaikan penampilan anda pada panggilan video dan strim tanpa perlu bergantung pada alat yang dibina ke dalam apl pihak ketiga. (Fikirkan mengaburkan latar belakang anda, contohnya, atau mengubah suai video anda untuk menjadikannya kelihatan seperti anda sedang bertentang mata.)

Tidak semua ciri baharu Windows 11 semudah diakses seperti yang lain.

Sesetengah, seperti ciri Kawalan Apl Pintar yang menggunakan AI untuk menentukan sama ada apl yang baru anda pasang adalah sah atau perisian hasad, memerlukan anda melakukan pemasangan yang bersih dan bukannya mengemas kini PC anda seperti yang anda selalu lakukan. Ini bermakna perlu memadamkan storan PC anda dan memasang Windows 11 dari awal — atau membeli komputer baharu dengan perisian yang dikemas kini telah dipasang.

Sementara itu, anda tidak akan menemui beberapa ciri lain yang telah dibincangkan oleh Microsoft untuk dimasukkan ke dalam Windows 11 jika anda memasang kemas kini terlalu awal. Penambahan seperti apl dan tab Foto baharu dalam Penjelajah Fail Windows — yang sepatutnya menjadikan lompatan folder berbeza pada PC anda lebih pantas — sebenarnya tidak akan tersedia untuk digunakan sehingga beberapa ketika pada bulan Oktober.

Bagaimanakah saya boleh mendapatkan kemas kini?

Jika anda sudah menggunakan versi Windows 11 yang paling terkini, anda sepatutnya boleh mendapatkan kemas kini dengan pantas — cuma semak bahagian Kemas Kini Windows dalam apl Tetapan komputer anda. Dan jangan risau jika notis untuk mengemas kini tidak muncul untuk seketika; Microsoft mengatakan proses “pelancaran terukur dan berperingkat” mungkin mengambil sedikit masa, dan kadangkala bermuara pada masa syarikat percaya komputer anda “sedia”.

Tetapi bagaimana jika komputer anda masih berjalan pada Windows 10?

Mula-mula, tidak ada rasa malu dalam hal itu — saya juga begitu. Dan jika PC anda serasi dengan perisian baharu ini, terdapat kemungkinan besar bahagian Kemas Kini Windows pada apl Tetapan anda akan memberitahu anda.

Windows 11 tersedia sekarang, tetapi tidak semua orang akan mempunyai masa yang mudah untuk menaik taraf

Tetapi inilah kebenaran yang sukar: tidak setiap PC di luar sana yang menjalankan Windows 10 boleh menaik taraf kepada Windows 11. (Bagi ramai orang, termasuk saya sendiri, ia adalah kerana keperluan keselamatan perkakasan yang lebih ketat.) Dan berdasarkan cara Microsoft suka menyemak nama PC baharu model apabila ia mengumumkan kemas kini besar seperti ini, agak jelas mereka mahu anda berbelanja untuk komputer serba baharu.

Jika itu sesuatu yang anda fikirkan untuk lakukan, pasti, lakukannya. Tetapi jika PC semasa anda masih melakukan semua yang anda perlukan, jangan rasa tekanan untuk membeli perkakasan baharu hanya untuk menggunakan perisian baharu. Microsoft telah berkata ia akan terus menyokong Windows 10 sehingga Oktober 2025, dan itu termasuk kemas kini biasa dengan ciri baharu — bukan hanya tampung keselamatan. (Malah, Windows 10 bersamaan dengan kemas kini ini akan tersedia bulan depan.)

We want to thank the author of this post for this awesome material

Windows 11 mendapat kemas kini besar pertamanya. Inilah yang ada di dalam.


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/