Windows 8.1 akan mula memberi amaran kepada beberapa pengguna yang tinggal mengenai pemotongan kemas kini Januari 2023

Besarkan / Asus ZenBook yang menjalankan Windows 8.

Andrew Cunningham

Menurut StatCounter, Windows 8 dan 8.1 masih menyumbang kira-kira 4.3 peratus daripada asas pemasangan Windows di seluruh dunia, jauh lebih rendah daripada Windows 11, Windows 10, malah Windows 7. Tetapi bagi mereka yang masih menggunakan Windows 8.1, penghujung baris sudah kelihatan. ZDNet laporan bahawa Microsoft tidak lama lagi akan mula menolak pemberitahuan kepada pengguna Windows 8.1 yang tinggal, memberi amaran kepada mereka bahawa kemas kini sokongan dan keselamatan akan tamat pada 10 Januari 2023dan mengesyorkan agar mereka beralih ke sistem pengendalian yang lebih baharu (sokongan Windows 8.0 berakhir pada 2016).

Microsoft menyediakan mesej akhir sokongan yang serupa kepada pengguna Windows 7 apabila kemas kininya kering kembali pada Januari 2020. ZDNet mengatakan bahawa pengguna akan dapat mengklik mesej pemberitahuan untuk mengetahui lebih lanjut atau mengetepikan mereka sehingga tarikh akhir sokongan tiba.

Tarikh Januari 2023 itu nampaknya merupakan tarikh yang sukar. Microsoft berkata ia tidak bercadang untuk menawarkan kemas kini keselamatan Windows 8.1 yang berterusan kepada perniagaan yang memilih untuk membayarnya, seperti yang dilakukan dengan Windows 7. Perniagaan yang sanggup membelanjakan wang masih boleh mendapatkan kemas kini keselamatan untuk Windows 7 sehingga 2023, tetapi Windows 7 masih berjalan pada 13 peratus daripada semua PC Windows di seluruh dunia. Ia mewajarkan usaha dan perbelanjaan berterusan di pihak Microsoft dengan cara yang berterusan menyokong Windows 8 yang tidak begitu popular.

Pengguna Windows 8 selebihnya yang tidak bersedia untuk menggantikan PC mereka masih boleh meluangkan masa dengan menaik taraf kepada Windows 10, yang merupakan OS perdana Microsoft sehingga kurang setahun yang lalu dan akan terus menerima kemas kini sehingga sekurang-kurangnya Oktober 2025. Mana-mana PC yang boleh menjalankan Windows 8 dengan baik seharusnya dapat melakukan perkara yang sama dengan Windows 10.

Microsoft secara rasmi menamatkan tawaran naik taraf Windows-8-ke-Windows-10 percumanya kembali pada tahun 2016. Tetapi secara teknikaltiada apa-apa yang menghalang Windows 10 daripada memasang dan mengaktifkan seperti biasa pada sistem dengan lesen Windows 8 yang sah, sama ada dengan kunci produk (untuk lesen runcit) atau secara automatik (untuk PC yang dijual dengan Windows 8 diprapasang).

Ini adalah kelemahan kemas kini yang telah dibuka oleh Microsoft selama bertahun-tahun sekarang, hasil sampingan dari keinginan syarikat sekitar tahun 2015 untuk menyatukan asas pemasangan Windows pada satu versi sistem pengendalian. Windows 11, seperti yang telah kami tulis, mengambil pendekatan yang jelas berbeza. Tetapi sekurang-kurangnya buat masa ini, Microsoft nampaknya masih tidak berminat dengan penguatkuasaan ketat peraturan pelesenan dan pengaktifan untuk individu yang menaik taraf kepada versi Windows yang lebih baharu pada sistem mereka sendiri.

Windows 8 gagal sekurang-kurangnya sebahagiannya kerana ia cuba mencantumkan antara muka tablet mesra sentuhan pada desktop Windows, menggantikan atau mengubah elemen biasa seperti menu Mula dalam proses. Perubahan antara muka yang mengganggu ini mengalihkan perhatian daripada apa yang sebaliknya kebanyakannya merupakan peningkatan tambahan yang baik kepada Windows 7 yang popular. Sebaik sahaja ia digantikan oleh Windows 10 yang kelihatan lebih dikenali pada tahun 2015, bahagian pasaran Windows 8 merosot dengan cepat terima kasih kepada tawaran naik taraf percuma yang membenarkan semua PC Windows 7 dan Windows 8 menaik taraf kepada Windows 10 tanpa kos tambahan.

We wish to say thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Windows 8.1 akan mula memberi amaran kepada beberapa pengguna yang tinggal mengenai pemotongan kemas kini Januari 2023


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/