Windows Dev Kit Ini Adalah Mac Mini Dunia PC

Imej untuk artikel bertajuk This Windows Dev Kit Is the Mac Mini of the PC World

Apple telah melihat banyak kejayaan dengan cip siri Mnya. SoC ini kini menguasai hampir keseluruhan rangkaian komputer Mac syarikat, daripada M1 yang asli dan berkemampuan kepada M1 Ultra yang dikuasai. Tetapi Apple bukan satu-satunya syarikat yang mengintai perkakasan berdasarkan seni bina Arm. Microsoft juga mahu masuk, dan mahu mendorong pembangunan Arm pada Windows bersama-sama. Itulah sebabnya syarikat itu mengeluarkan komputer desktop berasaskan Arm pertamanya: Kit Pembangun Windows 2023.

Kit pembangun, diberi nama kod Project Volterra, ialah mesin berasaskan Arm yang menjalankan pemproses Snapdragon 8cx Gen 3, dengan GPU Adreno yang sepadan. Ia dihantar dengan 32GB LPDDR4x RAM, 512GB storan kilat NVMe, dan pelbagai port, termasuk dua USB-C 3.2 Gen 2, tiga USB-A 3.2 Gen 2, Mini DisplayPort dan port Ethernet. Terdapat juga NPU (unit pemprosesan saraf) terbenam dalam peranti, yang membantu mesin kuasa-pembelajaran dan program AI.

Semua spesifikasi itu hanya berharga $599, yang menjadikan Windows Dev Kit 2023 $100 lebih murah daripada M1 Mac mini peringkat pengenalan Apple. Peranti itu, sudah tentu, dilengkapi dengan cip M1, dengan CPU dan GPU lapan teras, serta NPU 16 teras. Walau bagaimanapun, ia hanya dilengkapi dengan 8GB RAM dan 256GB storan, separuh daripada storan Volterra dan suku memori itu. Portnya bagus, walaupun: Ethernet, dua port Thunderbolt USB-C 4, dua port USB-A 3.1 Gen 2, HDMI dan bicu fon kepala.

Sudah tentu, spesifikasi di atas kertas bukanlah segala-galanya. Apple telah membuktikan potensi M1 sejak diperkenalkan, walaupun dengan spesifikasi asas seperti 8GB RAM. Dalam ujian, M1 sangat mengatasi prestasi Snapdragon 8cx Gen 3. Malah ia membandingkan apabila menjalankan Windows dalam mesin maya: M1 menang dalam ujian teras tunggal, dan hampir mengikat 8cx Gen 3 dalam berbilang teras.

Namun, untuk mesin Windows berasaskan Arm mini, kit pembangun ialah pilihan yang menarik, walaupun ia tidak disasarkan kepada awak. Microsoft hanya memasarkan produk ini di pembangun perisian, walaupun sesiapa sahaja boleh membelinya. Tidak perlu membuktikan anda mencipta perisian, yang bermaksud anda tidak perlu membayar Bayaran $19 untuk membuat akaun pembangun.

Yang berkata, tujuan produk ini adalah untuk pembangun menguji dan mencipta perisian menggunakan seni bina Arm. Arm berkembang pesat, tetapi masih terdapat banyak apl dan permainan yang tidak dioptimumkan atau serasi dengan platform. Dengan mencipta kit pembangun yang menarik, Microsoft cuba meningkatkan peratusan apl Arm asli

Tidak banyak di pasaran yang bersaing dengan mesin Arm jenis ini. Anda boleh melihat sesuatu seperti Beelink GTR 5 (yang dijual pada harga $900 tetapi boleh didapati dengan harga yang jauh lebih rendah), tetapi ia menjalankan AMD Ryzen 9 5900HX. Untuk kerja berasaskan Arm, pada faktor bentuk dan potensi kuasa ini, satu-satunya peranti lain dalam kategorinya ialah M1 Mac mini.

Walaupun ia bukan niat Microsoft, kita akan melihat pengulas teknologi menjalankan penanda aras pada kit pembangun untuk melihat bagaimana ia disusun sebagai PC utama. Jika maklum balas adalah positif, mungkin Microsoft akan menolak produk tersebut kepada pengguna pada masa hadapan. Saya ingin melihat pesaing mini Mac sebenar di pasaran.

Windows Dev Kit tersedia di Australia, Kanada, China, Perancis, Jerman, Jepun, United Kingdom dan AS.S.

We want to say thanks to the author of this article for this remarkable web content

Windows Dev Kit Ini Adalah Mac Mini Dunia PC


Our social media profiles here , as well as other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/