Wizards of the Coast memohon maaf atas kegagalan Lesen Permainan Terbuka Dungeons & Dragons

Wizards of the Coast telah memohon maaf atas pengendaliannya terhadap semakan Lesen Permainan Terbuka Dungeons & Dragons (OGL), yang menyebabkan tindak balas masyarakat yang besar sepanjang minggu lalu.

Butiran semakan yang dirancang untuk OGL 1.1 ialah dibocorkan oleh Gizmododan Wizards of the Coast serta-merta berhadapan dengan penolakan yang dirancang oleh peminat dan ahli komuniti terkemuka berhubung perubahan peraturan yang, antara lain, memerlukan sesiapa sahaja yang menjana wang melalui penggunaan elemen D&D untuk melaporkan pendapatan kepada syarikat.

OGL asal, yang akan dijadikan “tidak dibenarkan” selepas keluaran 1.1 menurut laporan Gizmodo, memberikan penerbit bukan Wizards of the Coast kebebasan relatif terhadap penggunaan dan penjualan kandungan yang menggunakan elemen sedia ada D&D.

3 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Baldur’s Gate 3.

Sebagai tindak balas kepada kesan yang berlaku, Wizards of the Coast menangguhkan penerbitan OGL 1.1 kerana ia berusaha untuk mengolah semula elemen utama berdasarkan maklum balas komuniti. Perubahan ini akan mengalih keluar struktur royalti yang bocor dan peruntukan kembali lesen “yang dikhuatiri sesetengah orang adalah cara untuk kami mencuri kerja”, dan termasuk jaminan “anda akan memiliki kandungan yang anda buat”. Ia juga secara eksplisit hanya akan digunakan pada TTRPG (dan tidak menyekat seperti strim langsung dan cosplay), dan tidak memberi kesan kepada kandungan yang dikeluarkan di bawah OGL asal.

Berikutan kenyataan awal itu, Wizards of the Coast kini mengeluarkan jawatan baru membuat janji lagi kepada masyarakat. “Hari-hari dan minggu-minggu lepas ini adalah sangat sukar untuk semua orang,” tulis penerbit eksekutif Kyle Brink di blog D&D. “Sebagai pemain, peminat dan pengurus permainan, kami tidak boleh – dan kami tidak akan – membiarkan perkara berterusan seperti ini.”

“Namun, mula-mula,” dia menyambung, “biar saya mulakan dengan permohonan maaf. Kami minta maaf. Kami tersilap. Bahasa dan keperluan kami dalam draf OGL mengganggu pencipta dan bukan menyokong matlamat teras kami untuk melindungi dan memupuk persekitaran permainan yang inklusif dan mengehadkan OGL kepada TTRPG. Kemudian kami menambahkan perkara dengan berdiam diri terlalu lama. Kami menyakiti peminat dan pencipta, apabila komunikasi yang lebih kerap dan jelas boleh menghalang banyak perkara ini.”

Brink berkata Wizards of the Coast kini akan meneruskan ke hadapan dalam “cara yang lebih baik”, menjadi lebih “terbuka dan telus” dengan komuniti penciptanya: “Kami akan mendengar anda, dan kemudian kami akan berkongsi dengan anda apa yang telah kami dengar , sama seperti yang kami lakukan dalam Unearthed Arcana dan ujian permainan One D&D. Ini akan menjadi perbualan yang mantap sebelum kami mengeluarkan sebarang versi OGL yang akan datang.”

Untuk tujuan itu, Wizards of the Coast sekarang dikongsi bersama dokumentasi OGL yang dicadangkan baharu untuk semakan dan maklum balas. Sesiapa sahaja yang melihat dokumen itu boleh mengisi tinjauan pantas yang memaparkan soalan khusus tentang semakan serta medan borang terbuka untuk maklum balas tambahan.

Brink menyatakan tinjauan itu akan kekal terbuka selama “sekurang-kurangnya dua minggu” dan notis awal akan diberikan sebelum ia ditutup. Selepas itu, syarikat akan “menghimpun, menganalisis, bertindak balas terhadap” penemuan, yang kemudiannya akan dikongsi dengan komuniti.

“Kami komited untuk memberi pencipta kedua-dua input dan ruang untuk menyediakan, sebarang kemas kini kepada OGL,” tulis Brink, sebelum menyerlahkan “tan bahan” yang tidak akan menjejaskan kemas kini OGL:

  • “Kandungan video anda. Sama ada anda seorang pengulas, penstrim, podcaster, ahli pelakon liveplay atau pencipta video lain di platform seperti YouTube dan Twitch dan TikTok, anda sentiasa dilindungi oleh Dasar Kandungan Peminat Wizards. OGL tidak (dan tidak akan) menyentuh mana-mana perkara ini.
  • Aksesori anda untuk kandungan milik anda. Tiada perubahan pada OGL akan menjejaskan keupayaan anda untuk menjual mini, novel, pakaian, dadu dan item lain yang berkaitan dengan ciptaan, watak dan dunia anda.
  • Karya yang tidak diterbitkan, contohnya perkhidmatan kontrak. Anda menggunakan OGL jika anda ingin menerbitkan karya anda yang merujuk kandungan edisi kelima melalui SRD. Ini bermakna kerja yang ditauliahkan, perkhidmatan DM berbayar, perundingan dan sebagainya tidak terjejas oleh OGL.
  • kandungan VTT. Sebarang kemas kini kepada OGL masih akan membenarkan mana-mana pencipta untuk menerbitkan kandungan pada VTT dan masih akan membenarkan penerbit VTT menggunakan kandungan OGL pada platform mereka.
  • Kandungan Guild DMs. Kandungan yang anda keluarkan di DMs Guild diterbitkan di bawah Perjanjian Kandungan Komuniti dengan Dungeon Masters Guild. Ini tidak berubah.
  • Kandungan OGL 1.0a anda. Tiada apa-apa yang akan memberi kesan kepada mana-mana kandungan yang telah anda terbitkan di bawah OGL 1.0a. Itu akan sentiasa dilesenkan di bawah OGL 1.0a.
  • Hasil anda. Tiada keperluan pelaporan royalti atau kewangan.
  • Pemilikan kandungan anda. Anda akan terus memiliki kandungan anda tanpa memerlukan lesen kembali.”

“Anda akan mendengar lagi daripada kami pada atau sebelum hari Jumaat seperti yang diterangkan di atas,” catatan Brink menyimpulkan, “dan kami menantikan perbualan itu.”

We would love to thank the writer of this post for this incredible content

Wizards of the Coast memohon maaf atas kegagalan Lesen Permainan Terbuka Dungeons & Dragons


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/