WTF? Adakah Saya Perlu Membayar untuk Antivirus Defender Microsoft Sekarang?

Microsoft telah menawarkan perlindungan antivirus dengan sistem pengendaliannya sejak 1993 Microsoft Anti-Virus untuk MS-DOS. Antivirus Microsoft Defender semasa memulakan kehidupan sebagai Microsoft AntiSpyware pada tahun 2005.

Ia adalah perjalanan yang bergelombang, dengan alat antivirus melalui pelbagai nama dan kadangkala memperoleh pendapatan markah di bawah sifar dalam ujian pihak ketigatetapi dengan keluaran Windows 10, Antivirus Microsoft Defender menjadi alat memerangi perisian hasad yang dihormati (jika tidak mulia). Satu faktor yang konsisten melalui semua perubahan ini—perlindungan Microsoft sentiasa percuma.

Adakah itu berubah? Ramai pembaca terkejut dengan pengumuman baru-baru ini Microsoft Defender untuk Individuyang—seperti yang dijelaskan oleh halaman deskriptif Microsoft—hanya tersedia sebagai sebahagian daripada langganan berbayar kepada Microsoft 365 perkhidmatan pejabat berasaskan awan. Apa yang berlaku kepada percuma?


Pembela Last Resort

Jika setiap PC di internet mempunyai perlindungan antivirus, kehidupan menjadi lebih sukar bagi penulis perisian hasad. Lebih sukar untuk virus merebak dan kurang menguntungkan untuk menanam Trojan pencuri data apabila kebanyakan mangsa yang berpotensi telah perlindungan antivirus. Malah perisian tebusan kilang tidak boleh mempersenjatai sebanyak mungkin wang daripada mangsa apabila perlindungan adalah universal.

Itulah sebabnya Microsoft mereka bentuk Defender untuk menghidupkan mana-mana PC yang tidak mempunyai antivirus pihak ketiga. Antivirus hampir universal menyediakan sejenis imuniti kumpulan.

Adakah ia berfungsi? Nah, Microsoft mempunyai nombor untuk menunjukkannya. Wakil telah menegaskan bahawa Alat Pembuangan Perisian Berniat Hasad yang anda lihat dengan hampir setiap Kemas Kini Windows melakukan lebih daripada sekadar menaikkan level Defender. Melainkan anda menarik diri, ia menyediakan maklumat terperinci (tetapi bukan peribadi) kepada Microsoft, termasuk sistem pengendalian anda, sebarang pengesanan perisian hasad dan antivirus pihak ketiga yang mungkin dipasang. Dan kajian berdasarkan maklumat ini menunjukkan bahawa walaupun PC yang tidak dilindungi mendapat manfaat apabila kebanyakan sambungan mereka mempunyai antivirus.

Defender bertujuan untuk mengekalkan imuniti kumpulan itu, tanpa mengganggu pilihan mana-mana pengguna antivirus pihak ketiga. Jika anda memasang Bitdefender, Norton, McAfee, atau sebarang penyelesaian lain yang diiktiraf, Defender menangguhkan operasinya, memerhati secara senyap dari latar belakang. Tetapi jika anda mengalih keluar perlindungan atau (kemungkinan besar) membiarkannya luput, Defender akan kembali beraksi. Intinya adalah untuk memastikan sistem anda di bawah perlindungan satu cara atau yang lain.

Defender gigih. Untuk menguji utiliti antivirus pihak ketiga tanpa sebarang gangguan daripada Defender, saya mengambil jalan keluar untuk mengubah Registry, mengubah suai kebenaran Perkhidmatan Windows dan mengedit Polisi Kumpulan. Jika tidak, Defender akan memadamkan beberapa sampel saya sepanjang masa antara memulakan ujian baharu dan melengkapkan pemasangan antivirus baharu.


Pengumuman yang mengelirukan

Microsoft Defender untuk Individu

The Microsoft Defender untuk Individu(Dibuka dalam tetingkap baharu) pengumuman bermula dengan percikan besar: “Microsoft Defender. Keselamatan dalam talian, dipermudahkan. Perlindungan dalam talian yang mudah digunakan untuk anda, keluarga anda dan peranti anda dengan apl Microsoft Defender, kini tersedia untuk dimuat turun dengan langganan Microsoft 365 anda.” Ia menyebabkan pembaca menghubungi saya dalam keadaan panik. Mereka sentiasa bergantung pada Defender (walaupun saya menggesa untuk menggunakan yang lebih baik produk antivirus percuma). Adakah mereka perlu berubah?

Disyorkan oleh Editor Kami

Sebutan lain dalam pengumuman tidak membuat perkara lebih jelas. Contohnya, “Dapatkan satu paparan terpusat untuk mengurus dan memantau status keselamatan anda di seluruh anda komputer dan telefon” (penekanan saya). Soalan Lazim jawapan kepada “Adakah saya memerlukan langganan Microsoft 365 untuk menggunakan Microsoft Defender?” adalah “Ya,” dan Soalan Lazim mengatakan “Tidak” kepada “Adakah Microsoft Defender dibina ke dalam sistem pengendalian Windows?”


Pengguna Windows Tidak Perlu Bimbang

Pada akhirnya, tiada perubahan sebenar kepada Microsoft Defender Antivirus pada Windows. Microsoft Defender for Individuals baharu melindungi sistem bukan Windows dengan ketat. Ia menawarkan perlindungan antivirus pada macOS dan Android (tetapi bukan iOS) dan perlindungan web pada Android dan iOS (tetapi bukan macOS). Perlindungan web merujuk kepada apa yang pengguna Windows kenali sebagai Penapis SmartScreen, yang saya telah gunakan pada masa lalu untuk melindungi pelayar Microsoft sahaja.

A catatan blog oleh Vasu Jakkal(Dibuka dalam tetingkap baharu), Naib Presiden Korporat Microsoft untuk Keselamatan, Pematuhan, Identiti dan Pengurusan, akhirnya menjelaskan dengan jelas bahawa tawaran baharu ini meluaskan perlindungan antivirus kepada platform selain daripada Windows. Ia tidak mengubah status Microsoft Defender Antivirus. Saya harus menunjukkan bahawa yang terbaik antivirus macOS dan Keselamatan Android produk hampir pasti melakukan kerja yang lebih baik. Beberapa tersedia secara percuma, tetapi kemudian, Defender merentas platform baharu ini juga tidak percuma.

Jadi, jika anda bergantung pada Microsoft Defender Antivirus untuk keselamatan, tiada apa yang sebenarnya berubah. Anda boleh membayar untuk melanjutkan perlindungan kepada platform lain dan mengurusnya (dan perlindungan Windows anda) dari satu lokasi pusat. Lebih baik lagi, anda boleh memasang platform merentas pihak ketiga suite keselamatan untuk menjaga semua peranti anda. Tetapi jika anda tidak berbuat apa-apa, Defender masih akan menjaga anda, seperti biasa.

Suka Apa yang Anda Baca?

Mendaftar untuk SecurityWatch surat berita untuk kisah privasi dan keselamatan teratas kami yang dihantar terus ke peti masuk anda.

Surat berita ini mungkin mengandungi pengiklanan, tawaran atau pautan gabungan. Melanggan surat berita menunjukkan persetujuan anda kepada kami Syarat Penggunaan dan Dasar Privasi. Anda boleh berhenti melanggan surat berita pada bila-bila masa.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this incredible material

WTF? Adakah Saya Perlu Membayar untuk Antivirus Defender Microsoft Sekarang?


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/