X1 Fold generasi kedua Lenovo boleh menjadi penukar permainan yang pertama tidak

saya semak semula ThinkPad X1 Fold Lenovo, PC pertama dengan skrin boleh lipat, pada penghujung tahun 2020. Pada masa itu, ia adalah idea yang sangat bagus, tetapi tidak terutamanya, boleh kita katakan, boleh digunakan. Hari ini, Lenovo telah mengumumkan langkah kedua pada ini, ThinkPad X1 Fold “generasi seterusnya”. Saya menghabiskan beberapa minit dengan peranti itu, dan izinkan saya memberitahu anda: Saya lebih optimistik tentang peranti ini.

Kebanyakan X1 Fold baharu ini akan dikenali oleh peminat bukan sahaja pada X1 Fold sebelumnya, tetapi juga Talian ThinkPad secara umum. Peranti ini dilengkapi dengan skema warna hitam dan merah standard siri ini, dengan logo ThinkPad X1 ruji pada penutupnya. Terdapat papan kekunci gaya ThinkPad dengan titik jejak dan kekunci anak panah-T terbalik. Ia dibina dengan baik, kukuh dan anggun.

Tetapi beberapa perubahan telah dibuat, dan saya fikir ia adalah yang betul.

Hampir setiap isu utama yang saya hadapi dengan X1 Fold asal, dalam beberapa cara, disebabkan oleh saiz 13.3 incinya. Ia adalah baik untuk digunakan sebagai tablet 13-inci, tetapi apabila dilipat ke dalam mod komputer riba (pilihan yang merupakan sebahagian besar daripada daya tarikan skrin boleh lipat seperti ini), ia terlalu kecil untuk menjadi praktikal untuk kegunaan harian.

Peranti gen kedua ialah 16 inci, peningkatan 22 peratus dalam saiz. (Ia juga 25 peratus lebih nipis daripada model sebelumnya). Setelah bermain-main dengan peranti baharu, saya rasa ia lebih praktikal. Skrin jelas cukup besar sehingga saya boleh menavigasi sekitar aliran kerja biasa saya dan mempunyai berbilang tab terbuka bersebelahan.

Lenovo mengatakan ini adalah komputer riba komersial 16-inci paling ringan yang tersedia pada 2.82 paun.

Casis yang lebih besar juga membolehkan papan kekunci yang lebih besar. Papan kekunci 2020 X1 Fold dibuat dengan baik tetapi perlu dimuatkan secara mendatar pada peranti 13.3 inci, yang bermakna ia benar-benar sempit. Sesetengah kekunci mempunyai sebanyak empat aksara padanya, dan saya terpaksa menekan tiga pada satu masa untuk membuat tanda soal muncul.

Dek papan kekunci baharu ini (yang melekat secara magnetik pada bahagian bawah casis apabila ia dilipat dalam mod komputer riba) bersaiz penuh dan bercahaya belakang. Saya boleh menaipnya seperti biasa saya menaip. Kekunci merasakan kualiti ThinkPad. Tidak perlu dikatakan, saya banyak lebih suka yang ini.

Semasa kita bercakap tentang dek, terdapat juga pad sentuh haptik pada perkara ini. Kami mula melihat lebih banyak perkara ini di seluruh ThinkPad Lenovo yang lebih padat, termasuk Siri Z super nipis. Saya sering mendapati ia lebih nipis daripada pad jejak yang lain, tetapi yang ini kelihatan baik-baik saja. Saya akan memerlukan lebih banyak masa dengannya untuk mendapatkan kesan penuh.

Yang berkata, bar untuk pad sentuh ini ialah jadi rendah. Generasi pertama hampir tidak cukup besar untuk menatal, apatah lagi menavigasi dengan kerap. Yang ini adalah peningkatan yang jelas kerana saiznya sahaja.

ThinkPad X1 Fold dalam mod tablet dengan papan kekunci bluetooth dalam kawasan tunjuk cara. Skrin memaparkan gambar merry-go-round.

Ia menghasilkan gambar yang cukup bagus.

Di dalam, X1 Fold dikuasakan oleh pemproses Core i5 atau i7 Generasi ke-12 dengan grafik bersepadu dan sokongan pilihan untuk platform perniagaan vPro Intel. Lenovo tidak menggariskan model tepat yang akan tersedia, tetapi ThinkPads cenderung untuk dikonfigurasikan tanpa henti sehingga membuatkan saya tertekan.

Anda akan boleh mendapatkan storan SSD sehingga 1TB dan sehingga 32GB memori DDR5, dengan pilihan Windows 11 Home atau Windows 11 Pro. Terdapat pen Wacom pilihan, yang melekat secara magnetik pada casis. Skrinnya ialah OLED sentuh 16.3 inci 2024 x 2560 yang mengecil kepada 12 inci apabila dilipat.

Terdapat bateri 48Whr (dengan “16Whr tambahan pilihan berdasarkan konfigurasi”) dan belum ada anggaran hayat bateri, yang…menakutkan saya sedikit, kerana Lipatan X1 pertama memberi saya kurang lima jam untuk mengecas dan mempunyai bateri 50Whr. Zenbook 17 Lipat 17.3 inci Asusjuga diumumkan minggu ini, telah menunjukkan bahawa OLED boleh dilipat boleh mampu memecahkan enam jam. Kita perlu lihat perkara itu.

ThinkPad X1 Fold terbuka dalam mod komputer riba, bersudut ke sebelah kiri. Skrin memaparkan pemandangan waktu malam pastoral.

Gunakan cara ini di atas riba anda, dan bentangkannya untuk meja anda.

Lenovo ThinkPad X1 Fold dilihat dari bawah, ditutup, di kawasan demo.

Oh lihat, ia juga mempunyai pelabuhan.

Dalam masa singkat saya menggunakan peranti ini untuk melayari Chrome dan menonton beberapa video, ia nampaknya berfungsi dengan baik. Itu adalah petanda yang sangat baik. Saya berseronok menggunakan X1 Fold generasi pertama, tetapi terdapat pelbagai jenis gangguan pada pengalaman itu, terutamanya dengan papan kekunci pada skrin. Saya tidak sabar-sabar untuk melihat prestasi Windows 11 dalam casis baharu ini, kerana (tidak seperti beberapa pengeluar komputer riba lain) Lenovo tidak diketahui menghantar perisian bermasalah ke kiri dan kanan.

ThinkPad X1 Fold dilihat dari sebelah kanan dalam kawasan demo.

Mereka tidak berbohong — ia tidak tebal!

Dan kemudian ada gajah di dalam bilik: harga.

Peranti ini, jika anda tidak meneka, tidak akan murah. Ia dijangka mencecah rak pada bulan November dengan harga permulaan $2,499. Ambil perhatian bahawa stylus dan papan kekunci tidak disertakan pada model 13-inci, dan yang menambah $250 pada harga.

Itu, menariknya, adalah harga yang sama dengan model 13-inci (dan ini adalah peranti yang lebih besar, nipis dan umumnya lebih boleh digunakan). Dan ia jauh lebih murah daripada $3499.99 Zenbook 17 Fold, satu-satunya yang boleh dilipat berhampiran saiz ini yang telah kami lihat setakat ini tahun ini.

Ini mungkin menjadi tawaran yang jauh lebih baik untuk pembeli boleh lipat daripada Fold 17-inci — tetapi sudah tentu, kami belum dapat menguji perkara itu secara meluas, jadi mungkin terdapat semua jenis tangkapan.

Lenovo X1 Fold ditutup dilihat dari atas di atas meja putih.

Saya tidak mengharapkan peranti ini sempurna. Walaupun Lenovo telah melakukan segala-galanya di sini, pengalaman menggunakan peranti mungkin mempunyai banyak kaitan dengan sejauh mana syarikat lain boleh mendapatkan perisian mereka untuk bertindak dengan peranti itu.

Tetapi apabila wakil Lenovo membimbing saya melalui peranti ini, saya dapat merasakan bahawa mereka benar-benar teruja mengenainya. Saya rasa mereka memahami betul-betul apa batasan Lipat 13-inci dan gembira kerana mempunyai skrin boleh lipat yang lebih besar. Mungkin dalam faktor bentuk baharu ini, Lenovo akhirnya boleh membuat peranti terobosan yang mereka mahukan sebagai X1 Fold pertama.

Masa depan boleh lipat mungkin belum ada, tetapi dengan setiap keluaran ini, ia semakin hampir.

Fotografi oleh Monica Chin / The Verge

We wish to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

X1 Fold generasi kedua Lenovo boleh menjadi penukar permainan yang pertama tidak


You can find our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/