Xbox Cloud Gaming mendapat sokongan tetikus dan papan kekunci serta peningkatan kependaman

Microsoft sedang bersedia untuk menambah sokongan tetikus dan papan kekunci pada perkhidmatan Xbox Cloud Gaming (xCloud) yang menstrim permainan Xbox ke TV, PC, peranti mudah alih dan banyak lagi. Gergasi perisian mengusik tambahan itu awal tahun ini, dan kini ia menggalakkan pembangun permainan untuk bersedia untuk sokongan tetikus dan papan kekunci serta beberapa peningkatan kependaman besar pada Xbox Cloud Gaming tidak lama lagi.

“Xbox telah menyokong papan kekunci dan tetikus selama beberapa tahun sekarang, dan kami sedang berusaha untuk menambahkannya pada penstriman untuk pengguna PC,” jelas Morgan Brown, seorang jurutera perisian dalam pasukan penstriman permainan Xbox Microsoft. “Tetapi anda boleh mula menambahkannya pada permainan anda sekarang dan pengguna papan kekunci dan tetikus konsol anda akan menghargainya. Ia akan menyala dalam penstriman sebaik sahaja kami selesai menambahkannya.”

Simulator Penerbangan Microsoft bos Jorg Neumann diusik sebelum ini bahawa penambahan sokongan tetikus dan papan kekunci pada Xbox Cloud Gaming boleh muncul pada musim panas ini. Memandangkan Microsoft menggalakkan pembangun untuk mula memikirkan lebih lanjut tentang sokongan tetikus dan papan kekunci untuk permainan Xbox yang distrim ke PC, kemungkinan besar kita akan mula melihat ini dipaparkan tidak lama lagi.

Ia akan membolehkan pengguna Xbox Cloud Gaming menstrim permainan Xbox, bukan PC, menggunakan tetikus dan papan kekunci. Kita boleh melihat permainan seperti Lautan Pencuri, Minecraft, Halo Infinitidan juga Fortnite semua menyokong tetikus dan papan kekunci melalui Xbox Cloud Gaming. Senarai permainan Xbox yang menyokong tetikus dan papan kekunci masih agak kecil. Ia amat berguna apabila Microsoft mengembangkan perpustakaan Xbox Cloud Gaming lewat tahun ini.

Pembangun Xbox akan mendapat API baharu untuk meningkatkan kependaman strim.
Imej: Microsoft

Di samping sokongan tetikus dan papan kekunci, Microsoft juga menawarkan pembangun lebih banyak cara untuk meningkatkan kependaman penstriman dalam permainan mereka. Microsoft telah mengusahakan API Butiran Paparan baharu, yang boleh menjimatkan sehingga 72ms kependaman secara keseluruhan. Ini dicapai dengan menggunakan Direct Capture, yang mengeluarkan semula ciri perkakasan dalam perisian untuk menghapuskan masa menunggu untuk VSync dan penimbalan dua atau tiga kali ganda, dan juga penskalaan yang diperlukan untuk TV.

Penskalaan dan artifak semuanya menambah kependaman tambahan pada penstriman permainan, dan banyak permainan sudah menyokong Direct Capture untuk meningkatkan prestasi mereka pada Xbox Cloud Gaming. Latensi boleh turun serendah 2-12ms, berbanding 8-74ms melalui saluran paip paparan tradisional. Terdapat beberapa batasan, walaupun. Tangkapan Langsung hanya menyokong resolusi maksimum 1440p dan tidak menyokong resolusi dinamik atau HDR.

Had peleraian tidak akan menjadi isu untuk kebanyakan pembangun permainan sekarang, kerana Xbox Cloud Gaming mengurangkan permainan kepada 720p pada mudah alih dan 1080p pada PC dan web. Microsoft akhirnya menjangka untuk menyokong resolusi yang lebih tinggi, tetapi tiada garis masa pada sokongan 1440p atau 4K untuk apl Xbox TV baharu. “Itu sesuatu yang kami jangka akan berubah dari semasa ke semasa, berdasarkan peranti yang berbeza, keadaan rangkaian dan penambahbaikan pada timbunan penstriman,” jelas Brown. Alat akan tersedia untuk pembangun tidak lama lagi untuk menguji permainan mereka dan mengetahui cara menyokong Direct Capture.

1655901604 470 Xbox Cloud Gaming mendapat sokongan tetikus dan papan kekunci serta

Direct Capture menambah baik kependaman penstriman dalam Xbox Cloud Gaming.
Imej: Microsoft

Penambahbaikan kependaman adalah kunci untuk perkhidmatan penstriman permainan seperti Xbox Cloud Gaming, dan seperti yang ditunjukkan oleh Direct Capture, ini bukan semua tentang hanya mengurangkan kependaman rangkaian. Nvidia melancarkannya RTX 3080 GeForce Now peringkat tahun lepas, dengan peningkatan kependaman yang mengagumkan. Nvidia membina teknologi Penyegerakan Adaptifnya sendiri, yang mengubah pemaparan permainan untuk dipadankan dengan monitor segerak dan membolehkan GeForce Now menyegerakkan permainan yang distrim ke mana-mana monitor 60Hz atau 120Hz.

Penyegerakan Penyesuaian Nvidia juga mengurangkan beberapa penimbalan antara CPU dan GPU pada bahagian pelayan, dan hasil akhirnya adalah beberapa penambahbaikan kependaman yang mengagumkan mengenai perkara yang tersedia daripada Google Stadia atau Xbox Cloud Gaming. Malah Nvidia mendakwa mengalahkan Xbox Series X berjalan secara tempatan pada 60fps berkat sokongan GeForce Now 120fps.

We would love to say thanks to the writer of this article for this incredible web content

Xbox Cloud Gaming mendapat sokongan tetikus dan papan kekunci serta peningkatan kependaman


Check out our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/